duminică, 1 februarie 2015

Farlander - Col Buchanan

An aparitie: 2014
Autor: Col Buchanan
Categoria: Literatura Universala
Editura: TREI
Nr. pagini: 576

Sinops:  Prima carte din seria Inima Lumii
„Numele meu este Ash, i-a spus el regelui. Și sunt rōshun, ceea ce în limba mea înseamnă „gheaţă de toamnă" – cea care vine devreme. Adică vin din locul de unde vin toţi rōshunii, de unde porneşte răzbunarea. A făcut o pauză, aşteptând ca vorbele sale să-şi facă efectul, apoi a continuat: Ai dreptate, am venit să iau ceva de la tine. Am venit să-ţi iau viaţa!"
Ash face parte din secta rōshun, asasini care oferă protecţie prin ameninţarea cu vendeta. Ajuns prea bătrân pentru meseria aceasta şi afectat de dureri de cap teribile (similare celor care îi orbiseră tatăl), Ash are o viziune în care fostul lui maestru îi cere să-şi ia un ucenic. El îl alege pe Nico, un tânăr sărac, disperat şi singur, însă nu apucă să-i termine instruirea, deoarece trebuie să plece în Sfântul Imperiu Mann, într-o misiune care pricinuise deja moartea a trei rōshun
 
 
„Nu judeca un om după drumul pe care o apucă. Dacă nu ai parcurs tu însuți drumul acela până la capăt, nu-i poți spune altuia nici încotro se îndreaptă, nici ce lasă în urmă.”
 
Impresiile mele: Romanul ne introduce într-o lume întunecată, mohorâtă, în pragul colapsului. . Cei mai mulţi dintre locuitorii săi sunt sub jugul Imperiului Mann, născut dintr-o mișcare religioasă, în care comportamente cum ar fi cruzimea și abuzul nu sunt numai permise, ci încurajate și recompensate.
          După 50 de ani de luptă constantă, ultimul bastion al confederației este în Mercian ecranat în spatele orașul Bar-Khos, care face faţă unui  asediu neobosit de zece ani lungi. Cu toate acestea, singurul copil al conducătoarei , Sfânta Mann, ucide cu sânge rece o femeie aflată sub protecția Röshun (un ordin de tutori / criminali care trăiesc pe insula Cheem).Aceste evenimente  conduc pe Ash (cel mai faimos dintre toţi röshunii) și ucenicul său chiar în inima imperiului, cu nici un alt scop decât să efectueze vendetă lui.
           Mi s-a părut inedită povestea sigiliilor. Ele sunt un fel de talismane  care  protejează  purtătorul. Deoarece toată lumea știe (în acest univers), că dacă un purtător de  sigiliu este ucis , vor  exista represalii: o răzbunare. Și că va fi un Roshun  implicat.  Aceştia invată de  tineri    lupte și  să ucidă, cu  scopul de a îndeplini răzbunarea. I Rōshun, all'apparenza, possono sembrare quasi dei cavalieri Jedi (si, la copertina lo fa quasi intendere ndr), ma in realtà sono persone molto più fragili di quanto si possa Rōshunii, aparent, pot părea nişte  Cavaleri Jedi (coperta aproape  sugereaza acest lucru ), dar, în realitate, sunt oamenii mult mai fragili decât ați putea crede. Hanno trovato nel loro ordine, la via per una vita retta, che segue dei rigidi principi morali. Ei au descoperit în ordinea lor, calea spre o viață mai bună, urmând principii morale stricte.
         Ash este un personaj care intrigă de la început și care se dovedește a fi o ființă destul de asocială, dar are o inimă bună. Desigur, este un mare războinic, dar este foarte capricios și  nu știm aproape nimic despre el. Il ne vaut pas Durzo Blint à mes yeux. Quant à Nico, c'est un apprenti comme les autres , et j'ai apprécié le fait qu'il ne soit pas subitement super fort ou quelque chose dans ce goût là. În ceea ce îl  privește pe Nico, acesta  este o ucenic la fel ca ceilalți, și m-am bucurat de faptul că nu este brusc foarte puternic. Cependant, il n'est pas très courageux, et je n'ai pas toujours compris ses choix, donc je n'ai pas vraiment réussi à m'attacher à lui . Cu toate acestea, el nu este foarte curajos, iar eu nu am înțeles întotdeauna alegerile sale, așa că  nu am reușit să mă atașez  de el. J'ai préféré par exemple Sérèse et Aléas, ou même Baracha, qui sont plus intéressants je pense. Am preferat  de exemplu pe  Baracha, un Roshun destul de strict, care va concura mereu cu Ash, şi fiica lui  Sérèse, care sunt mult mai interesanţi. Am fost, de asemenea, intrigată de  Che, și sper că autorul va dezvolta frumos  acest personaj care îi oferă o mulțime de posibilități pentru următoarele volume. În ceea ce privește pe cei răi, ei nu sunt foarte credibili, cred că ... singurul dintre ei care mi-a atras atentia este Matriarha Sasheen (împărăteasa Mann). . Ea este o femeie puternică și hotărâtă care domnește ca un pumn de fier într-o mănușă de catifea.
          Intriga este bine realizată , personajele sunt bine construite și au profunzime. Cu toate acestea, mă așteptam la  mai multă acțiune. Cred că acest prim volum are  marele defect al multor prime  volume : acest volum  este doar o introducere. Are acțiune și aventură, dar ele sunt introduse  foarte târziu și, prin urmare, sunt destul de scurte. Col Buchanan are o scriere foarte frumoasă, foarte fluidă ... dar sunt descrieri care sunt total inutile, care ocupă  prea mult spaţiu , persistând pe o scenă minoră ... Finalul m-a surprins foarte mult.... Ce se întâmplă cu Nico este coerent, bine realizat și curajos din partea autorului.
 Concluzia: Romanul dezvăluie latura întunecată a ființelor umane.  Expresia latină  Lupus homini Homo (omul este un lup pentru om), se potriveşte perfect evenimentelor care se petrec în această poveste.Cine apreciază fantezia centrată pe răzbunare, va găsi în viziunea  lui Col Buchanan, ceva complet nou și foarte interesant.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu