sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Domnişoara Einstein – Philip Sington


 Sinops:În 1933, cu două luni înainte de ascensiunea lui Hitler, o femeie este găsită inconştientă într-o pădure din apropierea Berlinului. Amnezică, tânăra ajunge într-o clinică de psihiatrie, în grija doctorului Martin Kirsch, care se luptă cu fantomele trecutului de chirurg militar pe frontul Primului Război Mondial. Parcurgând un drum anevoios, Kirsch face tot ce-i stă în putinţă pentru a afla identitatea femeii şi, în cele din urmă, descoperă o legătură surprinzătoare cu cel mai celebru om de ştiinţă al vremii.
 
(…) pentru marea masă a oamenilor, doar iluziile fac viața suportabilă. Asta-i tragedia condiției umane, dacă mă-ntrebi pe mine. Oamenii au nevoie să creadă că există sens acolo unde rațiunea susține că nu există. Fără asta, ce-ar mai avea în comun? Legăturile umane s-ar dizolva. Societatea s-ar dezintegra, iar oamenii ar fi nevoiți să se confrunte cu indiferența universului. Asta vor ei să evite, mai mult decât orice altceva, iar pentru acest lucru până și războiul e un preț pe care sunt dispuși să-l plătească.”
 
Impresiile mele: Una absorbente novela de misterio sobre el amor y el ansia de conocimiento. Un roman de  mister despre dragoste și pofta de cunoaștere. Un oscuro viaje psicológico al interior de la mente del siglo XX . O călătorie psihologică întunecată în labirintul întortocheat al  sănătăţii mintale din secolului al XX-lea.
                   La historia transcurre mayormente en Berlin entre 1932 y principios de 1933, en una Alemania previa a la subida de Hitler al poder y sus primeros pasoPovestea are loc mai ales la Berlin între 1932 și începutul anului 1933, înainte de ascensiunea lui Hitler la putere. Asistăm la apariția unui Hitler, care părea destinat să schimbe lumea și băiatul, a făcut-o. Aborda la vida en los hospitales siquiátricos, las carencias con las que se encontraban los médicos que allí ejercían, lo mal considerados que estaban socialmente los enfermos mentales, los experimentos que con ellos se hacían. Ne este prezentată  viață în spitalele de psihiatrie, lacunele medicilor de acolo, cât de rău erau văzuţi din  punct de vedere social bolnavii psihic, experimentele care  s-au făcut pe ei .
               La I Guerra Mundial había dejado una impronta de destrucción y dolor en Alemania, cada uno intentaba sobrevivir a esta situación como podía. Primul Război Mondial a lăsat o amprentă de distrugere și durere în Germania, fiecare încercând să supraviețuiască  în această situație  cum  a putut. Doctorul  Martin Kirsch renunţă la chirurgie pentru a deveni medic psihiatru. În spatele acestei decizii este un motiv foarte puternic, deşi  din cauza domeniului în care lucrează are de suferit din  punct de vedere social. Dentro de la profesión marca un hito cuando se atreve a cuestionar los diagnósticos estancos sobre los que se prescriben tratamientos a los enfermos mentales, para unos ha firmado su propia sentencia de muerte, para otros ha sido valiente y ha puesto voz a lo que muchos dentro de la profesión piensan. Un punct de referință pentru cariera lui  este atunci când îndrăznește să pună la îndoială diagnosticul şi  tratamentele  care sunt prescrise  bolnavilor mintal .
              Dar Berlinul nu este singurul oraș în care povestea se desfasoara. Vom găsi un cadru istoric superb cu  personaje  care ne  explică  trecutul și prezentul, de asemenea, evenimente care ne fac să călătorim  prin Zurich, Iugoslavia, regiunea Volvodina şi Belgrad pentru a ne  conduce la un fapt istoric, promulgarea „Legii pentru prevenirea urmașilor bolnavi ereditari”din  14 iulie 1933. Consecințele acestei  legi au fost suportate de peste  400.000 de pacienti, dintre care majoritatea au fost sterilizaţi  și folosiţi  drept cobai pentru a testa noi tratamente cu  rezultate dubioase atât pentru sănătatea fizică  cât și mentală. En torno a este hecho se desarrolla la ultima parte del libro.
          Pe fundalul istoric cunoaştem viaţa lui  Albert Einstein cu  prima sa soție Mileva Maric și copii lor. Antes de casarse ambos tuvieron una hija, Elisabeth, que fue dada en adopción en Serbia, país del que era originaria Mileva. Înainte de căsătorie, cei doi  au avut o fiica, Elisabeth, care a fost dată spre adopție în Serbia. Sobre esta hija poco se sabe y en el libro se teje una hipotesis, lo que si se apunta es que podía tener un retraso mental. Despre acest fiică se cunosc foarte puține date  în carte.
              Cred Quizá en esta historia la gran desconocida es Mileva Maric, y esta novela arroja algo de luz sobre su figura, puesto que nos ofrece una escueta biografía, de la que dicho de paso no sale muy bien parada porque la presenta como una mujer fría y si mucho me apuras caCredcă în această poveste marele necunoscut este Mileva Maric, și acest roman arunca o lumina pe figura ei, deoarece oferă o scurtă biografie, care de altfel nu iese prea bine, pentru că ne este  prezentată  ca o femeie rece ,mai mult asemenea unui  calculator uman. Su inteligencia era equiparable a la de su marido, de hecho parece que fue la única persona que comprendió realmente sus descubrimientos cientificos y era capaz de seguirlos e incluso de desarrollarlos matemáticamente. Inteligența ei a fost comparabilă cu cea a soțului ei, de fapt, se pare ca este  singura persoană care a înțeles cu adevărat descoperirile sale științifice  . Și marea capcana este Liserl despre  care există doar presupuneri și în jurul căreia se ţese intriga  .El cirujano Martin Kirsch para adaptarse se recicla en médico siquiatra, pero detrás de esta decisión se encuentra un motivo tan suficientemente poderoso, como socialmente punible.
         Alte personaje reale, pe care le întâlnim în  acest roman sunt: ​​Eduard Einstein, fiu cel mic al lui Albert și Mileva, și Max von Laue, colaborator și prieten al savantului.
             Romanul este inițial confuz și se învârte în jurul psihiatrului Martin Kirsch, locul  lui de muncă într-o psihiatrie, logodnica lui de familie bună, pierderea fratelui său în timpul Primului Război Mondial, precum și consecințele și regretele  lui. A partir de su desaparición, su novia Alma toma la riendas e intenta explicar como llegó Martin a la situación en la que se encontraba, nos ofrece sus investigaciones, y la novela pasa a desarrollarse en flash back sin saber muy bien quien nos cuenta la historia, puesto que Alma no puede ser ya que hay cosas que ella ignora. După dispariția psihiatrului, prietena lui Alma preia frâiele și încearcă să explice cum a ajuns Martin la situația în care se găseşte. Parece que es el protagonista indiscutible, sin embargo se va diluyendo conforme avanza la novela para dar paso a otros personajes que en ocasiones adquieren mayor protagonismo que él.Protagonistul de bază și omniscient este Albert Einstein, el este cel care dă viață acestui roman și cel puțin pe mine m-a ţinut lipită  de  paginile cărții.
Concluzia Vino și intră în mintea unuia dintre geniile secolului al XX-lea. Proza lui  Sington va surprinde  şi te va încânta cu umanitatea lui, viața lui …

3 comentarii:

 1. interesant, dar putin confuza cartea dupa modul in care este descrisa, e o lectura usoara?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da se citeste usor. Tot timpul te intrebi cine e fata din padure.In momentl cand este gasita , tanara are in mana un petic de hartie pe care scrie Einstein . Nici un indiciu mai mult. este numita de presa germana domnisoara Einstein de unde vine si numele cartii.

   Ștergere
 2. Imi plac blogurile cu si despre carti mereu afli cate ceva nou. Pupici!

  RăspundețiȘtergere