sâmbătă, 25 octombrie 2014

Sunetul cuvintelor - Amulya Malladi


Sinops : O tânără afgană și un văduv danez formează o alianță neașteptată, într-o poveste despre curaj, tradiție și puterea cuvintelor.
Când soţul îi este luat prizonier de talibani, Raihana părăseşte Kabulul distrus de război şi se stabileşte la nişte rude îndepărtate în Danemarca. Aici începe o altă viaţă, străduindu-se să înveţe noua limbă, ale cărei sunete îi evocă zumzetul albinelor. Îl cunoaşte pe Gunnar, un apicultor retras, şi, în ciuda dezaprobării celor apropiaţi, între cei doi se leagă o prietenie surprinzătoare. Dar violenţa – pe care Raihana credea că a lăsat-o în urmă în Afganistanul sfâşiat de conflicte – îşi face iar prezenţa, iar cei doi sunt nevoiţi să se confrunte cu fantomele trecutului.
 
Impresiile mele : Frumos și sensibil scris.
              Punctul forte al poveștii se află în portretizarea interacțiunii și relația dintre două persoane diferite din medii diferite, cu  tradițiile , cultura și de asemenea, familiile, prietenii și comunitatea lor.
               Oricine care a emigrat sau au trebuit să se refugieze într-o țară străină  se va identifica cu dificultățile și problemele, dar şi cu discriminare  cu care Raihana și rudele  sale  se confruntă.  Desigur, limba este unul dintre obstacolele majore cu care se confruntă acești imigranți, mai ales o limbă ca limba daneză.
              Povestea subliniază, de asemenea, provocările cu care se confruntă numărul tot mai mare de refugiați de pretutindeni.
             Malladi scrie despre conflictele culturale ale afganilor și musulmanilor care trăiesc în societatea occidentală cu un anumit har și fluiditate, despre  idei , fapte  care sunt străine pentru occidentali (de exemplu, Raihana  urmează să se căsătorească  cu un bărbat care are o soție și copii în Pakistan) declarând aceste practici,  ca pe un fapt.  Nu este nevoie de scuze pentru a justifica aceste practici culturale unice, și Malladi nu coboră la acest nivel.
Caracteristica cea mai remarcabilă a cărții lui  Malladi este modul frumos în care este scrisă.  Este pur și simplu o plăcere să o  citeşti .Personajele sunt bine dezvoltate, fiecare cu propriile sale raționamente personale şi prejudecăți, iar Malladi face ca  punctele lor de vedere  să fie clare și ușor de înțeles, fără a recurge la explicatii inutile. Cartea în sine transmite bucurie pură - deşi povestea nu este întotdeauna fericită, bucuria  este încă acolo, ascunsă sub complexitatea vieții moderne.
               Este o carte destul de scurtă, simplă, dar ușor de citit.  Spre deosebire de multe alte cărți care abordează subiectul Afganistanului  sub talibani, aceasta carte  nu este dificilă sau dureroasă. Se ocupa cu probleme importante și dificile, cum ar fi rasa și arunca o lumina asupra încercările Danemarcei  la construirea unei societăți multiculturale .... succesele și eșecurile sale. Simplu şi dulce.

2 comentarii:

 1. Foarte interesanta cartea. Chiar mi-a starnit interesul. Nu am mai citit ceva asemanator pana acum dar pare foarte frumoasa.

  Pupici ♥

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Una din cele mai frumoase carti pe care le-am citit in ultimul timp. .... Este o poveste impresionanta: o felie de viata.Va recomad cu caldura aceasta lectura!

   Ștergere