vineri, 7 noiembrie 2014

Iubire si sange - Catherine Delors
An aparitie: 2012
Autor: Catherine Delors
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 560

Sinops:     Într-o perioadă violentă şi într-o ţară devastată de revoluţie, o femeie ajunge la curtea Mariei-Antoaneta pentru a descoperi libertatea şi o iubire imposibilă... Transpusă în Franţa revoluţionară, decadentă şi agitată, "Iubire şi sânge" este povestea lui Gabrielle de Montserrat, o femeie de viţă nobilă dintr-o familie sărăcită, crescută într-un oraş îndepărtat din provincie. Gabrielle nu are decât cincisprezece ani când îl întâlneşte pe cel care avea să-i fie prima iubire, un om de rând cu numele de Pierre-André Coffinhal. În conformitate cu obiceiurile comunităţii şi legile sociale care-i conferă fratelui şi tutorelui lui Gabrielle putere absolută, Gabrielle e forţată să se mărite cu un văr bogat şi trecut de prima tinereţe, în timp ce Pierre-André pleacă în Parisul îndepărtat să urmeze o carieră juridică. Gabrielle soseşte la curtea lui Ludovic al XVI-lea în clipele care anunţau deja furtuna ce avea să se dezlănţuie. Hotărâtă şi răzbătătoare, se luptă să-şi găsească propria libertate în timp ce în jurul ei se ciocnesc curente opuse de gândire cu privire la soarta naţiunii.
Impresiile mele: Aceasta este una dintre cele mai dificile  recenzii pe care le-am scris vreodată. De ce? Deoarece  „Iubire  şi sânge  de Catherine Delors este una dintre cărțile cele mai frumoase pe care le-am citit  vreodată. . „Iubire  şi sânge  este o carte foarte captivantă , pe care pur și simplu nu  am putut să o las din mâini! Cartea este scrisă sub forma unor  memorii. În ea, Gabrielle, o nobila frumoasă din Auvergne care trăiește acum în Anglia  îşi reamintește copilăria, tinereţea ei , dar  și Revoluția franceză care a  schimbat dramatic viața ei și a altor câteva milioane de oameni.
               Deși  la prima  vedere pare o carte lentă, dar în nici un caz  plictisitoare, ritmul accelerează atunci când Revoluția izbucnește.Datorită formatului  de carte , memorii, cele mai multe evenimente sunt doar descrise  pe scurt de  Gabrielle deoarece  nu este  implicată direct . Dar ,uneori  ea a fost prinsă în mijlocul furtunii. În acel moment,să fii aristocrat în Franța a devenit cu adevărat periculos și pentru a evita ghilotina, Gabrielle este forțată să caute ajutorul fostului ei iubit Pierre-André, care a devenit un judecător al Tribunalului Revoluționar.
Ce se va întâmpla când se întâlnesc din nou?
               Nu numai că este  o poveste captivantă, dar Delors descrie, de asemenea, acţiunea  romanului cu o bogăție de detalii , asfel încât cititorul simte că este acolo cu Gabrielle, o urmează  la  Paris și în zonele rurale din Franța.  De asemenea limbajul folosit de personajele cărții este  bogat  . În secolul al 18-lea, conversațiile au fost o formă de artă, un mod de a-și exercita și ascuți mintea.  Am simțit o mare plăcere în a citi conversațiile elaborate între personaje și este cu atât mai uimitor, deoarece engleza nu este limba maternă a autoarei.
           Am învățat, de asemenea, foarte multe despre Revoluția Franceză, bine descrisă în această carte , oferind cititorului o mai bună înțelegere a acestei perioade istorice tragice. Ca mulţi  alţi  nobili ai vremii, Gabrielle intampina Revoluția cu emoție, ca o modalitate de a schimba pozitiv societatea și de a îmbunătăți viețile oamenilor,  care se transformă mai târziu în teamă și teroare.
           Gabrielle este un personaj fictiv, dar o mulțime de figuri istorice îşi fac  apariția în carte, de la Chevalier De Huttes, un adept al Marie Antoinette, la Robespierre care se întâlnește pentru un scurt moment cu  Gabrielle. Regele Ludovic al XVI-lea și regina Marie-Antoinette  îşi fac, de asemenea, apariții scurte în carte și sunt portretizaţi  din  punctul de vedere al poporului, explicând de ce au fost atât de neînțeleşi  și urâţi.
 Concluzia : O carte fabuloasă care bântuie cu siguranță cititorii săi pentru o lungă perioadă de timp după ce au terminat  de citit ultima pagină.
Acum, du-te și citește-o!
 

2 comentarii:

  1. Am mai auzit despre cartea aceasta ca e foarte buna si imi doresc mult sa o citesc! Foarte frumoasa recenzia ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Este o carte foarte frumoasa si recitind ce am scris , cred ca nu am reusit sa redau exact cat de mult mi-a placut.O iubire imposibila , nobili , revolutia franceza- toate ingredintele necesare pentru o carte superba.

      Ștergere