sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Lady Susan - Jane Austen


          

 
        
 
              Am citit toate romanele lui Jane Austen dar  preferatele mele sunt "Persuasiune" și "Mîndrie şi prejudecată." Îmi place felul ei  de a scrie cu bucurie și spontaneitate, iar  povestirile sale scrise în urmă cu peste 200 ani  îşi mentin încă prospeţimea şi astăzi. Quindi è stato bello ritrovarsi di nuovo, grazie a questo libro, nelle affollate città di provincia dell'Inghilterra di fine '700 e ascoltare le chiacchiere nei salotti della piccola-borghesia. Mi-a plăcut   să fiu din nou,  datorită aceastei carţi, în provincia englezească, la sfarsitul anilor  1700 și ascult pălăvrăgeala din  saloanele micii burghezii.Questa piccola opera (sono poco più 100 pagine e si leggono tutte d'un fiato), grazie ai particolari, come l'ironia e la sagacia, che caratterizzano lo stile dell'autrice, ti fa immergere immediatamente nel meraviglioso mondo di Zia Austen.
                 Lady Susan este o mica bijuterie, una dintre primele demonstrații de măreția ale lui Jane Austen în crearea unor  personaje care demonstrează falsitatea naturii umane cu  defectele sale majore și minore .             Dar cine este Lady Susan  ?
Lady Susan este o doamnă care a rămas  de curând văduvă. Deşi are treizeci și cinci de  ani, Susan, (manipulator genial) este o femeie foarte drăguță, care arată cu zece ani mai tânără.Ca toate doamnele din timpul său, pentru a-si  menține statutul social  trebuie să îşi  găsească un nou soț. Și pretendenți abundă. Pentru că Susan a câștigat o reputație de seducătoare nerușinată , nu ezită să mențină o relație cu un bărbat căsătorit în timp ce este curtată  de bărbaţi chiar mai tineri decât ea.  
Calomnie și bârfă sunt ascunse în spatele unei  etichete fără cusur.  Toată lumea încearcă să găsească greşeli și sunt foarte atenţi la detalii: o privire, un gest, un cuvânt poate dezvălui ceva mai mult despre ea "maestru înșelăciunii", care este Lady Susan.Datorită ironiei și subtilităţii, care caracterizează stilul autoarei, imediat m-am afundat în lumea minunată creată de Austen Jane Austen inserisce sempre delle lettere nelle sue storie, soprattutto perché rispecchiano il modo in cui comunicavano all'epoca, l'unico mezzo era la corrispondenza; ma questo libro è una raccolta di sole lettere, non ci sono descrizioni né dialoghi, ed è il primo e unico romanzo che l'autrice ha strutturato così. .

            Povestea este spusă prin intermediul a patruzeci și unu de scrisori,  între diferite personaje și este interesant de citit aceeași poveste, din perspective diferite.   Jane Austen   foloseşte mereu  scrisorile în  povestirile sale, mai ales pentru că ele reflectă modul în care comunicau în acea perioadă. Nu există descrieri sau dialog  și este primul si singurul roman  pe care autoarea l-a structurat în acest fel.
             Seconda differenza è la protagonista.În timp ce alte cărţi ale lui Austen sunt despre fete tinere la varsta casatoriei, care sunt ghidate (împinse) la căsătorie de mamele lor, aici povestea este inversată și pentru prima dată, vom vedea punctul de vedere al unei mame care are o fiică adolescentă.Inoltre, la Austen ci ha abituati a personaggi buoni, di sani principi, con cui si può empatizzare; ma qui cambia le carte in tavola e ci presenta una protagonista odiosa: Lady Susan è sicuramente intelligente e audace come poche, ma è anche sfrontata, falsa e fastidiosamente civettuÎn plus, Austen ne-a obișnuit cu personaje bune, cu  principii solide, cu care se poate empatiza, dar aici este diferit pentru că ne prezintă un protagonist odios. Lady Susan este cu siguranță inteligentă și îndrăzneță, dar este de asemenea falsă și enervant de cochetă. Fin dalle prime pagine è impossibile per il lettore simpatizzare per lei e sperare che i suoi piani si realizzino. De la primele pagini, mi-a fost imposibil să simpatizez cu ea . La început am fost surprinsă de reputația proastă de care se bucură  Lady Susan, o femeie care  arată echilibrat și rațional, dar pe masură ce am avansat  cu citirea scrisorilor, mi-am dat seama ce fel de femeie este cu adevărat. Concluzia la care am ajuns când am terminat de citit cartea este ca lady Susan E' il personaggio femminile più cinico che la Austen abbia mai dipinto.este personajul feminin cel mai cinic pe care  Austen l-a „ pictat” vreodatăPer questi motivi, a prima vista, non sembra nemmeno scritto dalla Austen; ma poi l'ironia della storia ti travolge, ritrovandoti ad apprezzare un bel romanzo scritto da una delle più grandi scrittrici inglesi di tutti i tempi. .

        Concluzia :  Intrigi și un final imprevizibil, toate acestea condensate într-o carte mică de o sută douăzeci de pagini, care se citesc foarte repede.  Deși este primul roman pe care l-a scris , puteți găsi toate temele pe care le abordează  romanele scrise mai târziu , în special talentul extraordinar de- a picta viciile și virtuțile micii burghezii engleze.

2 comentarii:

  1. Pare o lectura foarte potrivita pentru vacanta de iarna! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da o carte frumoasa , care se citeste foarte repede, cu o eroina care s-ar fi potrivit mai bine zilelor noastre.

      Ștergere