sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Casa somnului - Jonathan Coe


Sinops: The House of Sleep (Casa somnului, 1997) este romanul prin care Coe face pasul din categoria consacratilor in grupul select al maestrilor. In paginile lui palpita patru destine intrepatrunse si doua perioade care nu pot si nu vor sa se delimiteze. Ideea e incitanta, exploatarea ei – fara cusur. O universitate este transformata peste ani intr-o clinica pentru insomniaci ai carei pacienti sau medici sint studentii de odinioara. Locul se numeste Ashdown. Are o mohoreala victoriana si respira un aer prin care plutesc umbrele castelului Elsinore, slujbasii din Chancery-ul lui Dickens si semnele de rau augur de pe linga Wuthering Heights. Intre zidurile sale traiesc, in trecut si in prezent deopotriva, Gregory Dudden, medicinistul riguros si vag dement care considera somnul o boala ce rontaie o treime din viata fiecaruia; narcoleptica Sarah Tudor, o fiinta fragila, dilematica, incapabila sa distinga intre vis si realitate; Robert Madison, prietenul sfisiat de iubiri nerostite si de drame identitare care-l trimit in cele din urma pe masa de operatie a unui chirurg specializat in schimbarile de sex; in fine, Terry Worth, cinefilul impatimit si insomniac care poate recunoaste orice actor in orice poza, fara a-si aminti in schimb de personalul medical cu care tocmai a stat de vorba. Asa arata cvartetul pe care isi sprijina Coe intreaga constructive. 
   "Oamenii erau diferiti, la fel ca bancurile, umorul si accentele; autobuzele aveau alta culoare; gustul berii era altul; cerurile erau diferite - mai întinse si oarecum mai plumburii; casele erau înghesuite una în alta cum nu si-ar fi închipuit vreodata;"
Gândurile mele : Mi-a placut aceasta carte care este  extrem de bine construită și plină de surprize. Recunosc că am fost un pic confuză la început, întrebându-mă unde m-ar putea duce , dar povestea este interesanta, cu o grămadă de  elemente interconectate, pe care le-am descoperit  întotdeauna cu aceeași surpriză, fără a mă putea abţine să  nu exclam  "ah, da, desigur!" . Mi-a plăcut faptul că fiecare scenă, fiecare situație, fiecare element al poveștii care pare un pic ciudat la inceput este reluat și explicat mai târziu, dezvăluind  treptat fapte, acţiuni  , fără a micşora  suspansul .Le puzzle se construit sous nos yeux comme par magie grâce au formidable talent de son auteur.
               O caracteristică specială a acestei cărți sunt  capitolele care  sunt intercalate, de exemplu, un capitol este despre viața personajelor în momentul în care au fost la  colegiu și un alt capitol este despre viața lor în prezent și așa mai departe. Isto torna a leitura muito atractiva mas também faz com que tenhamos de estar com o dobro da atenção para não perdermos nenhuma pitada. Acest lucru face citirea foarte atractivă, dar, de asemenea, înseamnă că trebuie să fim de două ori mai atenți să nu pierdem nici un indiciu. Puzzle-ul este construit în fața ochilor noștri ca prin magie. Cititorul caută indicii, încearcă să descopere firul, dorește să reconstituie povești, se  pierde și găsește calea trasată de autor.
             Punctul forte al acestui roman sunt personajele care  sunt uimitoare, deşi  unele  sunt demne  de dispreț și cititorul le urăşte. Ele emană un amestec de melancolie și de spirit irațional.Toate personajele sunt prezentate. Sarah, uma garota perdida em sua doença; Robert um romântico que é capaz de fazer absolutamente tudo pela pessoa que ama; Terry e sua obsessão por um filme que sequer tem certeza que existe; e, por fim, Gregory, um médico megalomaníaco, que tem como meta provar por a + b que dormir é pros fracos. Sarah, o fată pierdută în boala ei, Robert un romantic, care este capabil de a face absolut totul pentru persoana pe care o iubeşte, Terry și obsesia lui cu un film despre care nu este  sigur că există, și în cele din urmă Gregory, un  megaloman  Doctor Who care are scopul de a dovedi că somnul este boala secolului ce reduce o treime din viaţa omului.É interessante perceber o desenvolvimento dos personagens, suas mudanças e, principalmente, as escolhas que os fizeram chegar até ali: vida real beirando o absurEste interesant de remarcat dezvoltarea personajelor, modificările lor, și în special alegerile făcute pentru a ajunge acolo. Am fost fascinată de Sarah, care având tulburări ale somnului de multe ori nu poate  distinge realitatea de vis , ceea ce o pune  uneori în situații complicate.
              Limbajul folosit este fantastic și lasă cititorul foarte curios! Aprendiimenso com estelivrosobrecoisassobre o sonoqueaindanãoconhecia. Am învățat foarte multe  din această carte despre somn.
             Concluzia Casa  somnului  este un roman plin de finete, bine scris și plăcut. Această carte ne îndeamnă să  reflectăm asupra alegerilor noastre si directia pe care viața noastră ar putea să o ia în funcţie  de aceste alegeri. Finalul este imprevizibil și frumos. É com toda a certeza um dos melhoreslivrosque li esteano! Este cu siguranță una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit în acest an! Ospersonagenssãofascinantes e muitocativantes. Il est d'ailleurs difficile de résumer l'intrigue complexe sans trop en dévoiler.

 „Cu graţie şi gravitate ai iscat
Un val ce-ntrece forţele lunare
Şi-n narcolepticii tăi ochi am spionat
Orbirea nopţii, poate-un rău mai mare.
Pupilă fixă, de ce vrei să ţip
Când, insomniac, încerc să-mi aflu partea
Citindu-mi viitorul pe nisip
La prânz? Ce calmă şi cioplită-i moartea,
Şi cum mă rog ca din uitare-adâncă
Schimbarea să apară. Numai zorii
Să mă salveze-ar fi în stare încă
Printr-un potop de s-ar împotrivi terorii,
Iar casa somnului de-ar inunda-o toată
Cu o lumină gata să înece
Fantomele ce vor pleca deodată
Avertizând solemn în noaptea rece:
Vei mai dori o viaţă spre-a socoate
Ce graţie aveai, ce gravitate. „

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu