vineri, 15 noiembrie 2013

Fata cu Cercel de Perla - Tracy Chevalier


Sinops : Fata cu cercel de perla (1999), „un fenomen editorial” (Publisher’s Weekly) care a atins in scurt timp cifra record de un milion de exemplare vindute.Pornind de la celebrul portret al lui Vermeer, Fata cu cercel de perla, Tracy Chevalier construieste un superb roman istoric, avindu-l ca personaj central pe cunoscutul pictor olandez. Misteriosul tablou – si nu mai putin misteriosul autor – capata viata prin fictiune, prin inventarea unei povesti de dragoste intre pictor si tinara lui servitoare.Roman ecranizat in anul 2003, cu Scarlett Johansson si Colin Firth in rolurile principale.
"Sovaisem fiindca nu voiam sa mint, dar nici nu voiam ca el sa stie. Aveam parul lung si salbatic, imposibil de imblanzit. Cand era descoperit, parea sa apartina altei Griet - o Griet care sta pe o alee singura cu un barbat si barbatul nu e atat de calm, si pasnic, si de curat ca Pieter. O Griet ce seamana cu femeile care cutezau sa-si descopere capul. De-aia imi tineam parul complet ascuns - sa nu se vada nici o urma din acea Griet"
 Gândurile mele : Eu nu sunt un mare fan al artei și picturii, dar uneori mă opresc câteva minute să admir o lucrare frumoasă dacă  subiectul este interesant. La jeune fille à la perle du peintre hollandais Vermeer fait parti de ces toiles que je trouve magnifique. Fata cu  cercel de perla a pictorului  olandez Vermeer este una dintre acele picturi care mi se par  frumoase. Par conséquent, ce fut un réel plaisir de me plonger dans un roman tournant autour de ce tableau. Prin urmare, a fost o plăcere de a mă cufunda într-un  roman ce  gravitează în jurul acestui picturi .
            
" Fata cu cercel de perlă " a fost pictată în jurul anului1665. Dar cum se naște? Tracy Chevalier nous offre ici, une version romancée de la naissance de ce chef d'œuvre. Tracy Chevalier ne oferă o versiune fictiva a nașterii acestei capodopere . Originalitatea poveștii constă în faptul că Vermeer este descoperit prin ochii tinerei  Griet, o servitoare care a fost angajată pentru a curăța casa pictorului. Griet este o fată de șaisprezece ani încă  inocentă și de  o frumusețe radiantă. Elle est l'une des rares personnes de la demeure a avoir le privilège d'entrer dans l'antre de l'artiste, ce qui déclenche invariablement la jalousie de l'épouse. Este unul dintre puținii oameni din casa  care are  privilegiul de a intra în vizuina  artistului, ceea ce  declanseaza invariabil gelozia sotiei sale.
Povestea are loc în Delft, orașul în  care s–a născut si a crescut  Vermeer. Nous sommes dans la Hollande du dix-septième siècle. Cu scrisul său limpede și fluid, Tracy Chevalier m-a aruncat imediat în atmosfera orașului în secolul al 17-lea. O călătorie atemporală pe care am făcut-o cu plăcere.De belles descriptions de la ville à cette époque viennent nourrir ce roman envoutant. Descrierile frumoase ale orașului de la acea vreme fac  acest roman  şi mai captivant. Am mers pe jos alături de Griet pe străzile din Delft, am explorat  marginile canalelor  de apă întunecate, am trecut  pe sub zidurile bisericilor,ne-am amestecat cu mulţimea in piată…... Descrierile  sunt foarte realiste, evidențiate de un stil delicat, simplu și plăcut. Greutățile vieții de zi cu zi  sunt foarte bine prezentate. Am devenit pe deplin conștientă de realitatea din acea perioadă a istoriei, prezența bolii.
                Dar, mai presus de toate, Chevalier vorbește despre sentimente într-un mod foarte special. Non troverete mai la parola "amore", ma viene lasciato intendere tutto, e forse anche di più, semplicemente facendo delle allusioni. Nu vei găsi niciodată cuvântul "iubire", dar este lăsat să se subînțeleagă sau  pur și simplu face aluzii. E' un amore fatto di gesti, frasi coincise e sguardi scambiati nell'atelier di Vermeer che sembra essere un piccolo angolo di paradiso, un mondo paralleEste o dragoste exprimată prin  gesturi, expresii și priviri schimbate în studioul lui  Vermeer  care pare a fi un mic colt de paradis, o lume paralelă. Un amore pure e immacolato, ancor più esaltato dal contrasto con una relazione che è, invece, molto fisica e vorace, tenuta viva nel buio e nei vicoli.
                 În ceea ce privește personajul  Griet, mi-a plăcut pentru unicitatea sa. Aceasta este o tânără care pare a fi destul de singură, dar  care are  o mare putere a minții și a caracterului. Personaj fascinant, care mi-a plăcut datorită  trăsăturilor de character.
                  Personajele care m-au impresionat cel mai mult sunt fără îndoială, tatăl lui Griet, om slăbit și cu handicap, dar atât de sensibil la descrierile pe care i le face  fiica lui, atunci când ea vorbește despre frumoasele  picturi ale lui  Vermeer si Pieter-fiul, care se îndragosteşte de  Griet la prima vedere, și nu ezită să o ajute  atunci când consideră că este  necesar. Il est, de plus, l'être le plus honnête et le plus généreux dans toute cette histoire... Este  de altfel  cel mai cinstit și mai generos în această poveste.
                  Pe scurt, acest roman magnific de Tracy Chevalier invită cititorul într-o călătorie în artă, dar de asemenea şi  în istorie. Frumuseţea, tristețea și puritatea cristalizează peste pagini, pentru a forma o lucrare plină de poezie și rafinament. Les sentiments que ce dégagent de ce récit sont forts et que l'on soit amateur d'art ou non, la jeune fille à la perle touche le cœur de tous.

2 comentarii:

 1. Frumoasa carte, imi amintesc cat de mult mi-a placut sa citesc despre Griet si dragostea ei imposibila...Am vazut si filmul - este mai slab decat cartea, dar merita vazut.
  Am citit in acest an 'Ultima fugara', ti-o recomand, sunt sigura ca iti va placea! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc .O sa caut cartea cu siguranta!
   Filmul dupa cartea de mai sus nu am reusit sa il vad .Extrem de rar totusi am gasit ecranizarile cartilor la inaltime.

   Ștergere