miercuri, 24 august 2022

Reguli pentru crima perfectă - Peter SwansonCategoria: Carti politiste / Carti thriller

Autor: Peter Swanson

Editura: LITERA

Nr. pagini: 304

An aparitie: 2022

Colectie: Buzz Books

 


Pentru mine, o carte bună este una care captivează cititorul încă de la prima pagină.  Iar ”Reguli pentru crima perfectă”, un thriller de Peter Swanson, nu m-a dezamăgit!

Intriga nepretențioasă a lui Peter Swanson din ”Reguli pentru crima perfectă” ascunde o galerie fascinantă de referințe și omagii aduse marilor autori și opere de suspans mondial. În primul rând, cartea ajunge să devină o călătorie prin povești, intrigi și situații iconice ale unor lucrări care au influențat sau marcat cumva thrillerele de-a lungul anilor.

Când spun „nepretențios”, vreau să spun că povestea din spatele romanului scris de Swanson  nu aduce nimic inovator și nici nu ține de intrigi nemaivăzute care îți taie respirația sau surprind cititorii. Nu cred că acesta a fost scopul autorului. Dimpotrivă, a urmat religios o rețetă  în care marii clasici citați sunt adevărații protagoniști ai romanului.

Totul începe când Malcolm, partener într-o librărie specializată în thrillere, este căutat de un agent FBI care, investigând o serie de crime, a stabilit o legătură între ele și o listă veche pe care o postase pe blogul librăriei. Tema listei? Așa este: cele opt crime fictive perfecte. Se pare că cineva urmărește această listă și comite crimele din lumea reală. Într-un mod „perfect”. Ar putea Malcolm să ajute la dezlegarea acestora sau poate oferi indicii care să conducă agentul să identifice autorul din spatele acestor crime?

Ei bine, cred că este inutil să menționez că avem parte de o ancheta foarte tradițională cu vânătoare de dovezi, indicii și o succesiune nesfârșită de referințe la cele mai diverse titluri de suspans.  De fapt, abilitatea autorului de a enumera atât de bine aceste romane și de a stabili conexiuni de-a lungul poveștii este unul dintre punctele importante ale cărții. În plus, desigur, avem o listă bună de titluri de citit pe viitor.

 Romanul”Reguli pentru crima perfectă”,  îl determină pe cititor să se transforme în detectiv, pentru a afla cine este adevăratul criminal înainte ca autorul însuși să o dezvăluie! Cazul a devenit din ce în ce mai bizar de la o pagină la alta, ceea ce mi-a stimulat curiozitatea.

Este ghicitoarea ușor de descifrat? Nu. Piesele au fost bine amestecate, iar crimele fictive au servit bine pentru a susține justificările autorului. 

Nu știu dacă pot alege un personaj preferat din această carte. Dar, să presupunem că am simțit o anumită empatie pentru narator (personajul principal). Pe măsură ce am avansat cu lectura, am înțeles dificultatea lui în a stabili și menține relații, de ce are anumite atitudini și că, în ciuda unor decizii luate în trecut, este o persoană bună. Pe scurt, am empatizat cu această „persoană”.(Poate și pentru noi avem același hobby: cărțile!)

             O recomand?

  Pentru fanii romanelor thriller, această carte este o opțiune grozavă! Este o carte captivantă care este plină de referințe la alte lucrări grozave din același gen. Mai mult, nu este necesar să cunoașteți aceste referințe pentru a înțelege această carte!

2 comentarii:

  1. Direct pe wishlist, când am văzut „crimele fictive au servit bine pentru a susține justificările autorului”! Asta vreau de la un thriller: să nu mă amăgească cu „o justificare” deloc credibilă a ceea ce s-a întâmplat de-a lungul cărții!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este una dintre cele mai bune carti, pe care le am citit anul acesta.

      Ștergere