luni, 22 august 2022

Cactusul - Sarah HaywoodAutor: Sarah Haywood

Editura: TREI

Nr. pagini: 416

An aparitie: 2021

Colectie: Fiction Connection

 

Atitudinea oamenilor față de cactusi variază foarte mult. Unii sunt fascinați de ei, având adevărate colecții, unii nu își pot imagina cum ar fi să îi aibă în casă, deși le apreciază frumusețea, în timp ce alții nu suportă cactușii, având de obicei multe experiențe neplăcute cu țepii lor. Dar cactușii, de fapt seamănă foarte mult cu oamenii - unii sunt problematici, rigizi, iar contactul cu ei poate fi cu adevărat dureros.

Susan Green are o personalitate asemănătoare unui cactus, așa că nu este de mirare că în jurul ei există un adevărat deșert. Nu are prieteni, nu simte nevoia să stabilească contacte mai strânse cu colegii de muncă, îl urăște până și pe fratele său, considerându-l un leneș și un exploatator. Viața acestei femei de patruzeci și cinci de ani, bazată pe reguli clare, nu este de invidiat. În ciuda faptului că are studii juridice, lupta pentru client și incertitudinea zilei de mâine nu sunt pentru ea. Preferă o poziție de birou, îi place când fiecare zi este asemănătoare cu următoarea, când nimic nu se schimbă. Ea a visat să locuiască la Londra și și-a atins scopul, iar propriul apartament combinat cu stabilitatea profesională îi oferă încrederea de care are nevoie. Colegii de birou nu o plac nu doar pentru reticența față de socializare, ci și pentru proiectele de raționalizare pe care le depune pentru a le spori eficiența. În plus, propriul ei frate nu o place, observând natura ei înțepătoare, care nu îi permite să se relaxeze. Confruntată cu pierderea bruscă a mamei sale și - și mai neașteptat - cu posibilitatea ca ea însăși să devină mamă în curând, cel mai mare coșmar al ei prinde viață: Susan pierde controlul asupra propriei vieți.

 ”Cactusul” este un roman despre faptul că fiecare poartă un bagaj de momente trăite, care ne-au modelat în oamenii care suntem în acest moment. Nu este întotdeauna alegerea noastră, ci pur și simplu necesitatea momentului, de care e greu de scăpat mai târziu. Cu toate acestea, cartea dă speranță că nu este niciodată prea târziu să ne schimbăm - este suficient să ne deschidem puțin și să ascultăm sfaturile celor care ne vor binele.

Ce pot sa spun - recomand romanul si nu il recomand. Am așteptat mult timp această carte și am avut așteptări enorme de la ea, care nu au fost îndeplinite. Nu am putut empatiza cu Susan, deși sunt de acord că a fost marcată de copilăria ei dificilă și că aceasta i-a influențat alegerile, modul de a fi…

Aspecte pozitive:

 • -Arată adevăruri neevidente în relațiile de familie și subliniază că există doar amintiri subiective.

Aspecte negative:

 • -Personaje foarte superficiale. Reacțiile personajului principal la evenimente - nu foarte credibile.
 • -Povestea de dragoste a lui Susan cu Rob este fadă.
 • -Intriga este plictisitoare în unele locuri.
 • - Ideea intrigii nu este originală. Unele firenarative  ar putea fi bune, dar nu au fost folosite bine în opinia mea.
 • -Cartea a fost teribil de lungă, aveam impresia că tot citesc despre același lucru.
 • -Finalul este prea nesigur și prea grăbit. 

2 comentarii:

 1. O am și eu, îmi sună ca o lectură ușurică, sincer. Nu știu de ce aveam impresia că e un fel de romance super light :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca e drama, partea romantica nu am simtit o deloc! Ma asteptam sa râd, nu am schitat nici macar un zambet.Poate tie o sa iti placa!

   Ștergere