miercuri, 15 decembrie 2021

Supravietuitoarele - Riley SagerAutor: Riley Sager

An aparitie: 2021

Editura: RAO

Nr. pagini: 432

Categoria: Literatura Universala

 

Quincy Carpenter este singura supraviețuitoarea a masacrului de la Pine Cottage, dintr-o cabană idilică din inima pădurii, unde toți prietenii ei și-au pierdut viața.Nu-și amintește ce s-a întâmplat sau cum a reușit să se salveze. Pe lângă ea, mai sunt alte două Supraviețuitoare - Samantha Boyd și Lisa Milner, care au reușit să supraviețuiască în circumstanțe tragice similare. Presa le-a numit Eroine și toată lumea s-a întrebat de ce au supraviețuit?

Quincy duce o viață liniștită și încearcă să nu-și amintească prin ce a trebuit să treacă, dar după 10 ani totul revine când Lisa se sinucide și Samantha apare în pragul apartamentului ei și îi dă peste cap viața destul de bine organizată. Care sunt motivele reale ale întâlnirii lor și de ce este atât de interesată de evenimentele de la Pine Cottage?

Personal, această poveste m-a absorbit de la bun început! Și deși „masacrul” din Pine Cottage în sine este derivat din filme de groază ieftine (știți: studenți, pădure, cabană, petrecere, un necunoscut), care poate stârni inițial o ușoară repulsie și chiar amuza, nimic din această carte nu este șablon. Mi s-a părut că știu soluția - dar după un timp s-a dovedit că nu este așa.

Cartea este scrisă într-un mod interesant - evenimentele prezentului sunt presărate cu capitole dedicate evenimentelor de la Pine Cottage. Prezentul este descris din perspectiva lui Quincy, în timp ce trecutul este relevat printr-o narațiune la persoana a treia. Acestă alternanță prezent-trecut alimentează cu pricepere curiozitatea cititorului, pentru că îi dezvăluie încet adevărul, creând astfel tensiune.

Mi-a plăcut foarte mult tema pierderii memoriei sau - depinde din ce parte te uiți la ea - suprimarea completă a anumitor evenimente. Una peste alta, atunci când autorul ne prezintă pe o tavă o astfel de protagonistă, nu putem fi siguri dacă totul s-a întâmplat cu adevărat. Mai mult, nici măcar nu știm dacă supraviețuitoarea însăși a decis să-și ucidă prietenii. Este o problemă interesantă care va apărea în timpul interogatoriilor și care declanșează nevoia cititorului de a cunoaște adevărul – vă asigur că veți continua să analizați aceste scene cu încăpățânare demnă de cel mai bun detectiv, pentru că pur și simplu creează dependență!

Cumva nu mi-a plăcut foarte mult personajul principal. Nu am putut să înțeleg tot comportamentul ei. M-a iritat foarte mult. Și acesta este probabil unul dintre cele mai mari dezavantaje ale acestui thriller. Irealitatea și lipsa de logică în comportamentul Quincy.

Deși „Supraviețuitoarele” este un thriller, există câteva concluzii care se pot trage după lectură. Am realizat că purtăm adesea măști, în funcție de modul în care dorim să ne perceapă o anumită persoană. Mai mult, mass-media creează adesea o imagine falsă a oamenilor, profitând de nenorocirea altcuiva, fără să-i pese de cât de mult rău face. Trecutul ne urmărește toată viața, nu este ușor să uităm de el, iar a ascunde și a pretinde că totul este în ordine nu duce la nimic bun. Mai devreme sau mai târziu nu vom putea rezista presiunii, care ne poate duce la evenimente și mai rele decât cele pe care încercăm să le ștergem din memorie.

După cum probabil ați observat citind impresiile mele despre lecturile anterioare, cer multe de la ele în ultima vreme. Caut ceva neconvențional, original, unic, ceva care sa ma țină trează noaptea, să mă absoarbă atât de mult încât să nu mă pot gândi la altceva. Toate acestea le-am găsit în „Supraviețuitoarele”, așa că vă recomand din toată inima să citiți acest roman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu