duminică, 26 decembrie 2021

Cei ce sunt iubiti - Victoria Hislop
An aparitie: 2020

Autor: Victoria Hislop

Colectie: Blue Moon

Editura: LITERA

 

 Themis și-a sărbătorit cea de-a 90-a aniversare alături de întreaga familie în iubitul său apartament din Atena. Deoarece majoritatea oaspeților au plecat, cei doi nepoți ai ei preferați o ajută să facă curățenie. Ea știe foarte bine că viața ei este pe cale să se încheie și este tristă că nu are ce lăsa nepoților ei. Dar are un lucru important pe care vrea să îl ofere - amintirile ei și povestea ei de viață, așa că Themis începe să dezvăluie povestea ei uimitoare despre război, prietenie, pierdere, loialitate, ideologie și familie.

Themis crește împreună cu bunica ei, frații săi, Thanasis și Panos, și sora, Margarita. Tatăl ei a plecat în Statele Unite, iar mama este internată într-o instituție psihiatrică. Ea are 15 ani când Germania invadează țara în anul 1941, iar la scurt timp după aceea, țara este profund împărțită între aripa dreaptă, care îi simpatizează pe germani, și aripa stângă, care luptă cu naziștii și își dorește un nou regim comunist.

Simpatiile politice apar și în familia lui Themis, deoarece în timp ce Themis și Panos susțin aripa stângă, Thanasis și Margarita susțin aripa dreaptă. Conflictul escaladează zi de zi, iar în cele din urmă Panos alege să se alăture armatei comuniste care luptă cu puterea ocupantă. Nu trece mult până când Themis îl urmează. Pe măsură ce germanii părăsesc țara, Grecia este lovită de război civil între comuniști, pe de o parte, și armata guvernamentală, pe de altă parte. Acestea sunt condițile dure în care trăiește Themis, dar în mijlocul ororilor, ea trăiește prima ei mare dragoste. În același timp, este profund dedicată cauzei, dar când este luată prizonieră și ajunge pe infamele insule ale închisorii, este nevoită să decidă până unde este dispusă să meargă pentru a-și arăta loialitatea continuă.

Cum se termină povestea pentru Themis și familia ei, nu vă voi dezvălui.

Cartea este o poveste captivantă despre dragoste și ură, bucurie și tristețe, prietenie și dușmănie, precum și loialitate și trădare. Pentru mine, a fost o încântare să aflu mai multe despre o parte necunoscută a istoriei Greciei – mai ales prin ochii Victoria Hislop, pentru că puterea ei este tocmai aceea de a aduce istoria la viață. Știam foarte puține despre istoria Greciei după al Doilea Război Mondial, dar cartea a oferit o perspectivă bună asupra evenimentelor dramatice la care grecii au fost martori după război.

Complexitatea și traumele trecutului grecesc sunt descrise foarte detaliat. Victoria Hislop este o naratoare de încredere care a cercetat în mod clar subiectul amănunțit. Stilul ei de scriere și proza descriptivă au evocat imagini ale unei Grecii care a fost cândva o țară devastată de sărăcie și de război civil.

Themis era un personaj incredibil, convinsă că știe ce este mai bine pentru țara ei și cu o mare o forță interioară. Deși nu am fost întotdeauna de acord cu alegerile sau acțiunile ei, am fost captivată de povestea ei uimitoare.

        Pe scurt:  Hislop a scris o poveste captivantă despre soarta unei femei într-o țară sfâșiată de război și, deși povestea în unele locuri își pierde puțin atracția, povestea vieții lui Themis este o relatare frumoasă care ne arată cât de departe ne poate duce dragostea.

Un comentariu:

  1. Sună chiar interesant, pare o poveste destul de complexă. Mulțumesc pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere