miercuri, 22 decembrie 2021

Soția pierdută - Alyson Richman

 


An aparitie: 2020

Nr. pagini: 304

Autor: Alyson Richman

Editura: LITERA

Colectie: Blue Moon

Categoria: Romane inspirate de Holocaust

 

„Soția pierdută” este o poveste inspirată dintr-un eveniment autentic care a fost larg mediatizat – o întâlnire după mulți ani a doi bătrâni care au fost căsătoriți înainte de război, la nunta nepoților lor. Totuși, aceasta nu este o poveste de dragoste ieftină. Este un roman profund. Despre ce? Despre tot...

 Lenka Maizel, fiica mai mare a proprietarului unei fabrici de sticlă din Praga, studiază la Academia de Arte Frumoase, este frumoasă, deșteaptă și foarte apropiată de familie. Îl întâlnește pe fratele prietenei sale, Josef, student la medicină. Se plac foarte mult, se îndrăgostesc și își planifică viitorul împreună. Din păcate, se apropie războiul, devine din ce în ce mai periculos în țară, multe familii de evrei pleacă. Josef și toată familia lui urmează să părăsească Praga și să plece în America. El face totul pentru a obține documentele necesare și  pentru familia Lenkăi. Se căsătoresc repede, trăiesc momente de fericire și speranță de supraviețuire.

Lenka, însă, nu pleacă cu soțul ei iubit, decide să rămână cu părinții și sora ei mai mică, care nu au primit documentele necesare călătoriei. Josef este disperat.

La început, când autoarea a explorat romantismul dintre Lenka și Josef, recunosc că am vrut să-mi îngrop capul sub pernă și să nu mai citesc. Când se va termina asta? Nu puteam suporta această idilă, descrierile detaliate ale fanteziilor erotice și implicarea ulterioară într-o relație proaspătă. În cele din urmă, a avut loc despărțirea pe care o așteptam. După aceea, a fost mai bine, dar nu și pentru protagoniștii noștri.

Povestea este spusă din punctul de vedere al celor două personaje principale, Lenka și Josef, dar amintirile ei au fost cele care m-au supărat și m-au înfuriat. El povestește despre soția sa, copiii, despre viața într-o țară nouă, despre cum a trebuit să-și părăsească tânără soție. Ea - despre tinerețea sa, despre părinții și sora ei, despre studiile la Academia de Arte Frumoase din Praga , despre primele întâlniri cu Josef, despre coșmarul vieții din Terezin și Auschwitz, despre noua viață... Este o poveste profundă și tragică - dar nu aș numi-o tristă. Deși vorbește despre evenimente de coșmar, cu toată acuratețea și brutalitatea adevărului despre ceea ce s-a întâmplat acum cincizeci de ani, este un roman plin de speranță și credință în valorile de bază, al căror sens au fost puse la îndoială în timpul războiului - dragoste, prietenie, bine, respect pentru ceilalți, speranță într-un mâine mai bun.

Sfârșitul este șocant, dar nu ca forma în sine, ci ca o ironie a sorții – atât de tangibilă în viața noastră. O poveste frumoasă și emoționantă, care m-a captivat. Recomand iubitorilor de povești de dragoste plasate în vremuri de război.

Un comentariu: