marți, 21 septembrie 2021

Flori aurii de toamna - Susan Meissner Colectie: Blue Moon

Autor: Susan Meissner

An aparitie: 2021

Editura: LITERA

Nr. pagini: 336

 

 

 Romanul „Flori aurii de toamnă”  este o poveste despre două femei care trebuie să se confrunte cu tragedii personale. Autoarea își începe povestea prezentând cititorului pe Taryn, care a trecut printr-o mare tragedie (soțul ei a fost ucis în atacurile asupra WTC). Chiar dacă au trecut 10 ani de atunci - femeia încă trăiește în trecut.

Imediat după aceea, o urmăm pe Clara, o tânără asistentă care, salvată dintr-un incendiu, consumată de vinovăție, lucrează pe Insula Ellis, dorind să se recupereze acolo. Pe insulă va veni și un emigrant, Andrew Gwynn, care, într-un fel, o va obliga pe Clara să-și înfrunte temerile.

Începutul romanului m-a intrigat destul de mult. Eram foarte curioasă cum se va dezvolta povestea ambelor femei, ce se va întâmpla cu ele, dacă eșarfa de crăițe va fi elementul ce va conecta soarta ambelor femei.

Totuși, am realizat destul de repede că nu voi afla imediat.

Autoarea dedică mai mult timp Clarei, modului în care aceasta se ocupă de trauma suferită după un incendiu, de remușcările care o chinuiesc și acceptarea pierderii a ceva care ar fi putut fi un vis devenit realitate. Din păcate, cu cât am înaintat mai mult cu lectura, cu atât am fost mai descurajată. Clara m-a iritat adesea cu comportamentul ei, iar deciziile pe care le-a luat au fost deseori de neînțeles pentru mine. Chiar dacă am putut să-i înțeleg vinovăția, nu m-a convins prea mult cu dorul și tristețea ei pentru ceva ce nu a avut cu adevărat, ci doar credea că are fi avut șansa de a avea.

Povestea lui Taryn este foarte modestă și scurtă. Au citit despre această femeie, am aflat puțin despre ea, despre ce i se întâmplase de la atacul asupra WTC.

Nu știu dacă autoarea a dorit să dezvolte acest fir narativ, dar uneori am avut impresia că a fost creat doar pentru ca eșarfa să poată fi o legătură între trecut și prezent.

Susan Meissner nu i-a dat cititorului șansa să empatizeze cu soarta lui Taryn, să o cunoască și să o înțeleagă.

Prin urmare, povestea lui Taryn ar fi fost mai convingătoare pentru mine (dacă autoarea ar fi dezvoltat firul narativ, ceea ce din păcate nu a făcut). Recunosc că ea a fost cea care mi s-a părut un personaj mai interesant.

Cu toate acestea, am fost surprinsă de sfârșitul ambelor fire narative. Din păcate, finalul nu a compensat faptul că povestea nu m-a captivat, potențialul irosit al soartei lui Taryn și al Clarei cea enervante.

Aspecte pozitive:

  • - apreciez cu adevărat descrierea Insulei. Ellis Aici s-au adunat valuri de imigranți din Europa pentru a se stabili în marea Americă, simbolul unei șanse pentru o zi de mâine mai bună. Pe de altă parte, era o insulă în care bolnavii grav, după o călătorie lungă, adesea mureau în condiții dificile sau, din cauza stării proaste, erau trimiși înapoi de unde veneau. Pentru ei, America a fost doar un vis neîmplinit. Autoarea a descris procedurile la care au fost supuși toți călătorii într-un mod interesant - a descris primele conversații cu personalul care lucrează pe insulă, îngrijirea pe care au primit-o, regulile vieții lor până la luarea unei decizii cu privire la ce urma să li se întâmple.
  • - cartea se bazează pe evenimente reale - evenimente tragice, ar trebui adăugat. Toată lumea știe circumstanțele atacului asupra WTC, de asemenea, incendiul fabricii de cusut Triangle Shirtwaist din New York a avut loc pe 25 martie 1911.

Aspecte negative:

  • -Mi-au lipsit și sentimentele și emoțiile din acest roman. În ciuda faptului că autoarea a scris deseori despre ele, nu m-a convins că protagoniștii ei le-au trăit.
  • - Clara m-a iritat foarte mult prin naivitatea ei. 

2 comentarii: