miercuri, 18 august 2021

Florile soarelui - Martha Hall Kelly
An aparitie: 2021

Autor: Martha Hall Kelly

Editura: Litera

Colectie: Blue Moon

Nr. pagini: 560

 

"Florile soarelui” este al treilea volum din saga familiei Ferriday, o frescă incredibilă, care aduce în prim plan Războiul Civil, abordând această temă din unghiuri diferite.
Autoarea dezvăluie o parte a istoriei americane zdruncinată de rasism, sclavie și război, din punctul de vedere al proprietarilor de sclavi, al aboliționistilor, al asistentelor medicale sau chiar al sclavilor înșiși. Fragilitatea oamenilor este omniprezentă, oamenii mor pentru că nu există suficient ajutor medical și vă reamintesc că rolul femilor era minor. Nu numai războiul ia vieți, ci și bolile care afectează masele de oameni care trăiesc în condiții insalubre din cauza sărăciei și / sau a războiului. Mi-a plăcut să citesc perspectivele Nordului și Sudului, atât pe câmpul de luptă, cât și printre marile nume care au scris istorie.

În ceea ce privește personajele, am avut o profundă afecțiune pentru familia Woolsey și în special pentru Georgy care întruchipează lupta pentru locul femeilor în societate și în evenimente precum războaie, luptând fără milă împotriva prejudecăților bărbaților inculți. Cu toate acestea, va participa la îmbunătățirea calității actului medical și va îngriji răniții pe front. Este începutul emancipării feminine.

Lupta familiei Woolsey împotriva sclaviei permite integrarea unor personaje fictive precum Jemma, tânără sclavă și Anne-May proprietara acesteia.

Cu Jemma aruncăm o privire asupra sclaviei, a condițiilor lor de viață, a maltratării zilnice și a violenței permanente, dar și a importanței legăturilor de familie, în ciuda separărilor în urma vânzărilor făcute de proprietari.

Anne-May, reprezentă proprietarii de plantații siguri de drepturile și posesiunile lor. Anne-May este un personaj execrabil, incult, incapabil să se descurce, care crede că își gestionează destinul în timp ce ea însăși este manipulată, dar personajul ei mi-au permis să descopăr elemente istorice de care nu eram conștientă.

Mi-a plăcut foarte mult faptul că autoarea s-a inspirat din poveștile unor personaje reale, în special fabuloasa familie Woolsey (strămoșii celebrei Caroline Ferriday din „Când înflorește liliacul”.) Am apreciat, de asemenea, foarte mult (ca și în cazul celorlalte cărți ale acestei autoare) că nu dă glas doar femeilor bune, miloase și care luptă corect, ci și femeilor ale căror acțiuni sunt condamnabile. Într-adevăr, este o bună reflecție a societății: din păcate, nu totul este frumos și roz. Acest lucru conferă, de asemenea, mai multă greutate și profunzime poveștii.

Am fost copleșită de forța acestei povești, de dorința de a dezvălui o întreagă secțiune a istoriei americane, zdruncinată de rasism și sclavie, diviziune și război.

Pe scurt:Un roman pe care îl recomand tuturor iubitorilor de ficțiuni istorice bazate pe evenimente reale și personaje care au existat.

2 comentarii:

 1. Îmi plac ficțiunile istorice, dar trebuie să recunosc că nu am auzit de această „serie”! Mulțumesc de recomandare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Editura Litera are multe serii frumoase.
   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere