joi, 12 august 2021

Artista Henna - Alka Joshi


  

An aparitie: 2021

Autor: Alka Joshi

Categoria: Literatura Universala

Editura: NEMIRA

Nr. pagini: 400

 


Am fost întotdeauna foarte interesată de poveștile ce descriu alte țări care diferă de a noastră în ceea ce privește cultura, sistemul și mentalitatea. Prin urmare, imediat ce am văzut „Artista Henna”, am știut că va fi o lectură interesantă. Despre viața din India știu mai mult sau mai puțin că sistemul social se bazează pe caste, că femeile se îmbracă în sari-uri colorate, iar cel mai popular condiment este curry.

În „Artista Henna”, o tânără fată numită după celebra zeiță, Lakshmi, fuge de soțul ei și începe o nouă viață. Are un mare talent de a desena modele mici și fanteziste. Ea decorează mâinile doamnelor bogate din Jaipur cu henna. Modelele fanteziste fac senzație și numărul clienților este în continuă creștere. Datorită soacrei sale, Lakshmi este, de asemenea, foarte familiarizată cu preparatele avortive și aromoterapia, ceea ce înseamnă că încet reușește să strângă bani pentru propria casă de vis. Ea își creează în mod independent viitorul și începe să fie stăpână pe viața sa. Până într-o zi, când totul se schimbă. Este găsită de o soră despre care habar nu avea. Viața ei se schimbă la 180 de grade cu fiecare minut care trece.

Ce va aduce întâlnirea neașteptată pentru ambele femei? Va reuși să construiască o relație cu sora ei? Este posibil să conciliezi două viziuni diferite de independență și două idei diferite despre fericire și împlinire?

„Artista henna” este o carte despre găsirea locului într-o societate împărțită între tradiție și modernitate, despre lupta pentru împlinirea viselor într-o cultură ale cărei convenții au făcut dificilă realizarea femeilor în multe domenii; este un roman despre decizii dificile, uneori sfâșietoare, dar și un roman care este totuși plin de speranță și optimism.

În „Artista henna” am cunoscut o altă lume decât a noastră. Cu ochii imaginației, am putut vedea peisaje frumoase, mâncăruri tradiționale, modele minunate făcute cu henna, credințe diferite și am fost învăluită de parfumuri amețitoare. De asemenea, am aflat despre viața oamenilor care aparțin diferitelor caste. Din păcate, în India, originea are o mare importanță. O fată de castă superioară nu se poate căsători cu un bărbat de castă inferioară și invers. Nu adevărata iubire contează. Părinții aleg pentru copiii lor. Iar în această țară o femeie valorează mai puțin decât un bărbat.

Lakshmi, personajul principal, este o figură extrem de ambiguă. Este idealul unei femei emancipate - trăiește singură, fără ajutorul unui bărbat, nu vrea căsătorie sau copii, știe să-și exprime părerea, este o adevărată femeie de afaceri ca Scarlett O'Hara și are opinii puternic de stânga. În același timp, cititorul descoperă că acestă femeie este independentă doar în mintea ei - clienții ei încă o tratează cu superioritate, deoarece este dintr- o castă inferioară și nu o lăsa să uite că fără ajutorul castei superioare nu ar realiza nimic.

Mi-a plăcut foarte mult Lakshmi, pentru curajul, tenacitatea, talentul, urmărirea viselor sale și abilitatea de a rămâne o persoană bună în ciuda adversităților. A trecut prin multe în viața ei.

Cartea aduce în atenția noastră, de asemenea, o problemă importantă și actuală: dependența unei femei de un bărbat și incapacitatea ei de a își decide soarta. Băncile nu acordă împrumuturi femeilor singure! Romanul ne arată și discrepanța enormă dintre clasa privilegiată și oamenii din castele inferioare, care sunt întotdeauna ascendenți prin naștere.

Rezumând, dacă iubiți romanele ce au acțiunea plasată într-un loc exotic și cultural diferit de țara nostră, sau cu protagoniste care au o personalitate puternică, trebuie să citiți această carte. Personal, sunt foarte încântată de acestă poveste unică. Recomand!

2 comentarii:

  1. Îmi place să descopăr povești noi, locuri noi și o altfel de atmosferă - deci se pare că această carte este alegerea potrivită!

    RăspundețiȘtergere