vineri, 24 septembrie 2021

Pe muchie de cuțit - Jeffery Deaver


Autor: Jeffery Deaver

An aparitie: 2021

Editura: RAO

Nr. pagini: 568

Categoria: Carti politiste

 

Cu mulți ani în urmă, o celebră actriță americană a cântat că diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei femei. Ei bine, vremurile s-au schimbat, oamenii s-au schimbat, iar diamantele au devenit o marfă și mai de dorit. Un inel cu diamante este cel mai frumos decor al mâinii unei femei și expresia dragostei unui bărbat care vrea să-și ia iubita de soție. Din păcate, viața poate fi uneori foarte imprevizibilă, în special în New York City pe strada 47th din mijlocul Manhattanului.

Cele mai noi aventuri ale expertului criminalist Lincoln Rhyme se învârt în jurul crimelor misterioase din magazinele de bijuterii. Trei cadavre sunt găsite la prima scenă a crimei. Cu toate acestea, ucigașul nu ia prada și îl lasă în viață pe un tăietor de diamante, care anunță poliția și dispare în circumstanțe ciudate. Ancheta condusă de protagoniști stabilește rapid că criminalul nu este interesat de jaf, ci de ucidere. Dar ce au în comun victimele și care este motivul criminalului care este numit Făptașul 47?

Pentru a paisprezecea oară, Deaver ne servește o ghicitoare criminală, care din păcate m-a făcut să simt că am mâncat în exces. De data aceasta, Amelia Sachs joacă rolul principal și poate că ar fi trebuit să aducă un aer proaspăt în seria de aventuri a lui Lincoln Rhyme, dar nu a făcut-o. Personajelor le este prea ușor să ajungă la concluziile corecte și urmează prea ușor urmele făptașului. Nu am simțit atmosfera necunoscutului și nu am auzit roțile dințate ale mașinii de investigație care rulează. O mică întorsătură fictivă este prea puțin pentru ca intriga să fie mai mult decât o poveste cu detectivi adaptată corect. Deaver a încercat să complice această poveste, dar în opinia mea a exagerat puțin, adăugând noi fire la puzzle-ul inițial. În plus, dacă autorul ar decide să scurteze cartea cu 100 de pagini, complotul nu ar pierde nimic, chiar va câștiga.

Pe fundalul complotului, cel mai mare adversar al lui Rhyme este la pândă - Ceasornicarul, singurul criminal care are intelect comparabil cu al expertului criminalist și care a purtat un război rece cu Lincoln pe parcursul mai multor volume. Îmi țin degetele încrucișate, sper că autorul va decide să rezolve acest duel în următoarea (și ultima) parte. Pentru că în caz contrat voi fi obligată să abandonez acest ciclu. Nu este o amenințare, este o promisiune.

Ofer autorului un plus pentru informațiile despre industria diamantelor,am aflat despre cum sunt tăiate aceste pietre prețioase și despre istoria exploatării lor. Stilul este foarte bun ca întotdeauna, ceea ce permite o citire lină. 

2 comentarii:

  1. O am și eu; dar mi-e oarecum să mă apuc de ea, nu știu sigur dacă trebuie să fi citit și celelalte volume din serie înainte de a mă apuca de aceasta! Deși chiar sună bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merg citite si independent. Oricum acest volum este nr.14 din serie.

      Ștergere