sâmbătă, 5 iunie 2021

Un blestem sumbru si nimicitor - Brigid Kemmerer
 An aparitie: 2021

Autor: Brigid Kemmerer

Categoria: Carti pentru adolescenti, Young Adult

Colectie: CorinTeens

Editura: CORINT

Nr. pagini: 512

 

 

Permiteți-mi să încep cu faptul că „Un blestem sumbru și nimicitor” este o reinterpretare a basmului „Frumoasa și bestia”, așa că nu are rost să vă așteptați ca această poveste să vă surprindă în multe feluri. Este o poveste care a fost spusă în peste o mie de moduri. Cu toate acestea, există întotdeauna unele lucruri care se repetă.

Personajul principal masculin este prințul Rhen, care a fost blestemat de o vrăjitoare pentru care nu avea nicio afecțiune. Acest blestem i-a luat totul: familia, supușii și regatul. El trăiește cu acest blestem de secole, izolat în castelul său, unde timpul curge diferit. Și singurul său tovarăș este credinciosul căpitan al gărzii regale. Amândoi se luptă să rupă blestemul, dar nu există nicio speranță de a-l rupe.

O fată adusă din altă lume este ultima lor șansă, pentru că acesta este ultimul lor sezon.

Aspecte pozitive:

ü  ideea cu două lumi paralele (Washington și Emberfall) a fost grozavă.

Aspecte negative:

ü  -nu există nimic inovator în această carte, darămite original. Lumea fantastică, slab conturată.

ü  -lipsa de logică în anumite părți ale complotului. Cum este posibil ca 327 de sezoane nici o fată  să nu se îndrăgostească de prinț? În toate acestor secole, nimeni nu a îndrăznit să se uite în interiorul castelului sau să contacteze familia regală?

ü  -Harper, Rhen și Gray sunt personajele principale ale acestui roman. Cu toate acestea, trebuie să recunosc că dintre cei trei, Gray mi-a plăcut cel mai mult. El este un gardian devotat și loial, care va proteja cu orice preț  alte persoane. Mi-a plăcut mai mult decât prințul. Restul personajelor mi s-au părut goale, create doar pentru a fi fundalul poveștii spuse.

ü  -Rhen - Moștenitorul tronului din Emberfall este un tâmpit. Serios, așa am gândit de la primele rânduri despre el ... Mi-a lipsit o explicație mai profundă cu privire la motivul pentru care a fost blestemat. Mândria jignită a unei vrăjitoare nu este suficientă pentru mine ...

ü  -dizabilitatea lui Harper. Și nu pentru că sunt deranjată de persoanele cu dizabilități sau bolnavi în cărțile fantasy. Dimpotriva! Aici am o problemă cu modul în care este prezentată această dizabilitate. Ei bine, Harper suferă de paralizie cerebrală. După cum se știe, această boală poate lua diferite forme și grade de handicap. Cu toate acestea, la personajul nostru principal feminin se manifestă doar cu un șchiopătat al unui picior și asta doar atunci când este obosită. Desigur, acest lucru nu o împiedică să călărească sau să învețe să lupte, să arunce cuțitul.

 -     probleme repetitive ex. Nu pot număra de câte ori a roșit Harper. M-a iritat imens! Este dornică să facă totul fără să se gândească la acțiunile ei. Se poartă de parcă știe totul cel mai bine, în ciuda faptului că abia a ajuns în această lume.

ü  -Întreaga poveste de dragoste este fadă. Cred că, dacă dragostea este cheia spargerii blestemului, povestea de dragoste ar trebui să joace un rol principal aici. Pentru mine, însă, planul de protecție a regatului a împins-o deoparte, în fundal.

ü  -Pentru 350 de pagini nu s-a întâmplat nimic interesant. Situația nu se schimbă decât cu 150 de pagini înainte de final (și datorită acestei evoluții, cartea a primit o notă mai mare). Cred că dacă autorul ar scurta textul cu aproximativ 200 de pagini, romanul ar beneficia.

Concluzie:
„Un blestem sumbru și nimicitor”de Brigid Kemmerer a sunat foarte promițător, dar povestea lui Rhen și Harper nu m-a captivat atât de mult pe cât speram. Una peste alta, povestea a fost destul de lungă și mi-a lipsit profunzimea. 

2 comentarii:

  1. Of, o am și eu, chiar părea promițătoare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti sa îi dai o șansă. Poate va fi pe placul tau. Am sa trec pe la tine, sa vad ce impresii ai dupa lectura ei.

      Ștergere