joi, 3 iunie 2021

Muza coșmarurilor - Laini Taylor

 


An aparitie: 2021

Autor: Laini Taylor

Categoria: Romane Fantasy

Colectie: EpicWave

Editura: EPICA

Nr. pagini: 528

 

 

 „Muza coșmarurilor” este o poveste frumoasă despre puterea propriei imaginații și fragilitatea graniței dintre realitate și vis, ca și cum ar fi fost smulsă din paginile unui basm. Este, de asemenea, o poveste despre temerile și dorințele umane, prejudecăți și resentimente din trecut care au un impact mare asupra prezentului.

”Muza coșmarurilor” este la fel de bună ca primul volum. Acțiunea începe imediat după sfârșitul celui de-al doilea volum, deci nu suntem confuzi, așa cum se întâmplă adesea.

Lazlo și Sarai s-au schimbat foarte mult de când i-am cunoscut. Lazlo nu mai este un bibliotecar tăcut cu capul în nori, obsedat de un oraș legendar - acum nu numai că pielea i s-a făcut albastră și Lazlo a descoperit secretul din orașul Plângerii, dar are și ocazia să-l salveze. Bărbatul probabil nu ar ezita o clipă, dar salvând orașul, ar pierde pentru totdeauna pe iubita sa Sarai. Fata este oricum moartă, dar Minya îi păstrează sufletul viu datorită puterilor sale. Dar cât timp va dori să facă asta?

Nu doar urmărim soarta protagoniștilor pe care îi cunoaștem, ci ne întâlnim și cu surorile Kora și Nova, care trebuie să accepte pierderea mamei lor, pentru că aceasta a fost luată de lângă ele de o zeitate. Aici încetez să mai vorbesc despre conținut pentru că, la fel ca în primul volum, este mai bine să descoperi singur/ă complotul acestui minunat roman

ü  Aspecte pozitive:

Ø  Explicația  multor fire care i-a fascinat pe cititori în primul volum.

Ø  Se concentrează în principal pe profilurile psihologice ale personajelor, trecutul și motivațiile acestora;

Ø  Introduce evenimentele din timpul Carnagiului, care încă afectează soarta și comportamentul unor personaje;

Ø  Ni-l  arată pe Eril-Fane mai în detaliu și ne prezintă și pe surorile  Kora și Nova

Ø  Minya s-a dovedit a fi un personaj extrem de complex. Transformarea prin care trece este fascinantă. Nu mi-a plăcut acest personaj, am considerat că este o eroină negativă, orbită de ură și răzbunare, motiv pentru care a fost extrem de interesant să-i descopăr a doua natură, cea tandră și grijulie. Exemplul ei ne învață un lucru foarte important - că ura creează ură. Minya, închisă în cușca urii spiritelor sale, a ars în ea însăși, iar când povara i-a fost luată, o altă latură a naturii sale a putut să iasă în evidență, ascunsă atât de atât de profund încât fetița însăși nu era conștientă de existența ei

Ø  Lazlo  acționează aici ca personaj secundar. Cu toate acestea, a rămas așa cum ne amintim de el, emoțional, altruist și mereu sincer. Chiar și în cele mai dificile situații, el nu a permis ca mânia să îl stăpânească. 

Ø   Puterile uimitoare ale personajelor

Ø  Lumea / universul! Uau ... Cred că asta e tot ce pot spune pentru că nu știu cum să-o descriu. Sunt foarte încântată de lumea creată de Laini. Este  asemenea unui basm magic. Cu fiecare pagină m-am simțit  și mai fascinată de carte. Și cred că această lume a influențat evaluarea mea pozitivă.

Ø  Autoarea nu se concentrează doar pe partea de aventură și fantezie, ci intră mai adânc în aspecte cu adevărat importante ale vieții (singurătate, dragoste, ură, traume, dorința de răzbunare, trăirea cu consecințele decizii luate în trecut). sau iertare).

ü  Aspecte negative:

Ø  I-am cunoscut deja pe protagoniști, așa că nu a fost la fel de distractiv ca atunci când i-am întâlnit prima dată.

Ø Știam că Laini Taylor folosește un  limbaj frumos, dar uneori m-am  simțit plictisită de descrierile  lungi și metaforice

Ø  Și avem, de asemenea, acele discuții dulci între Lazlo și Sarai. Fiecare scenă dintre Sarai și Lazlo este dulce. Bine, poate nu toate, dar marea majoritate sigur. Nu mă înțelegeți greșit, îmi place foarte mult când eroii se găsesc, se îndrăgostesc magic (după trei sau cinci zile) și rămân atât de îndrăgostiți și fericiți (relativ fericiți având în vedere că Sarai este de fapt moartă). Dar fără exagerari.

Ø  Teoretic, așa cum sugerează titlul, cartea ar trebui să se concentreze asupra lui Sarai, în timp ce protagonistei îi lipsește  inițiativă, fata vrea să facă multe, dar nu întreprinde nimic, nu face planuri legate de cursul evenimentelor.

Traumele și durerea, precum și modul în care personajele se ocupă diferit de ele, joacă un rol imens în carte, dar pe lângă acest aspect, autoarea atrage atenția că urmașii nu trebuie să trăiască cu povara greșelilor comise de strămoși. Avem ocazia să ne schimbăm și nu este niciodată prea târziu. Răzbunarea va fi întotdeauna un factor determinant, dar nici răscumpărarea nu va putea diminua sentimentul de pierdere. Singurul lucru care poate vindeca sufletul este iubirea, dar este o lecție foarte greu de învățat

Pentru a rezuma, merită să citiți această dilogie? Fara indoiala. Este o poveste cu o atmosferă de basm, scrisă într-un stil frumos și pe care nu o veți uita. Dacă ar fi să descriu „Muza coșmarurilor” în trei cuvinte, ar fi intensă, neobișnuită, uimitoare .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu