joi, 25 februarie 2021

Leii Siciliei - Stefania Auci


             An aparitie: 2020

Autor: Stefania Auci

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Babel

Editura: NEMIRA

Nr. pagini: 624

 


Paolo și Ignazio Florio își părăsesc satul natal Bragnara din Calabria, după ce această zonă a fost afectată de un nou cutremur. Este anul 1799. Familia Florio se mută din Calabria în Sicilia, în căutarea unei zile de mâine mai bune.

Paolo este un vizionar. El crede că impreună cu fratele lui pot avea succes. Deschid un mic magazin și, în ciuda negustorilor din Palermo care îi ridiculizează, încep să facă comerț cu mirodenii. Cu timpul, afacerea inflorește, și au mulți clienți. Numele Florio capătă din ce în ce mai multă importanță. Oamenii încep să îi respecte și chiar depind de ei. Fiul lui Paolo, Vicenzo, crește în magazin, urmărindu-și tatăl și unchiul. La fel ca Paolo este însetat de succes. Când Vicenzo moștenește averea familiei Florio, își extinde  puterea: mărește magazinul, comercializează sulf, devine armator, prelucrează tonul, cumpără podgorii, deține monopulul asupra transportului poștei etc.

Fiul lui Vicenzo, Ignazio Florio, crește și lucrează din greu cu tatăl său. El realizează ceea ce a visat Paolo și Vicenzo: obține recunoaștere și respect în ochii nobilimii din Palermo.

Alături de povestea ”Leilor” este și o poveste a femeilor italiene. Aflăm despre soarta Giuseppinei, mama lui Vicenzo,  care împotriva voinței sale trebuie să își părăsească familia, casa, pentru a își urma soțul. O susținem pe curajoasa Giulia, care în numele marii sale iubiri pentru Vicenzo, suportă cu mult curaj umilințele ulterioare și este apreciată în cele din urmă. Ea devine sprijinul lui.

”Leii Siciliei” este o poveste cu o mare doză de informații despre burghezia din Palermo a secolului al XIX lea. Autoarea  împletește faptele istorice cu visele personajelor și poveștile lor de dragoste, ceea ce încurajează lectură și mi-a stimulat dorința de a afla cât mai repede întreaga poveste a protagoniștilor. 

Ștefania Auci descrie pe scurt situația politică din Palermo, Italia și Europa înainte de fiecare nou capitol. Referințele sale istorice permit cititorului să vizualizeze mai bine fundalul romanului pe măsură ce se desfășoară. Elementele dialectului sicilian joacă un rol similar.Ele fac saga mai autentică.

Recomand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu