sâmbătă, 7 martie 2020

Argintul preschimbat - Naomi Novik

An aparitie: 2019
Autor: Naomi Novik
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Armada
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 488Aurul a fost întotdeauna un obiect al dorinței. Au fost războaie pentru el, a fost motivul certurilor și al crimelor. La prima vedere, acest minereu, care abia după ce a fost supus prelucrării devine un metal prețios, a fost o sursă atât de mari nenorociri, cât și de bucurie. Timp de secole, oamenii de știință și filozofii au încearcat să găsească o rețetă care să transforme alte metale în aur. Până acum, au reușit doar artiștii: jonglerii, regizorii și scriitorii.
 Cartea „Argintul preschimbat” este o combinație inteligentă între basmele reinterpretate ale fraților Grimm cu propriul concept al autoarei despre lupta binelui împotriva răului. Contrar aparențelor, nu simpla transformare a unui metal în altul este tema principală a acestei cărți, ci supraviețuirea în condiții dificile, iubirea și relațiile familiale complicate.
Autoarea ne invită într-un univers fantastic, brutal, captivant și, cel mai important, foarte realist creat. Această lume fantastică amintește de Rusia. În roman am întâlnit nu numai țarul, ci și zeul slav și țăranii. Este un adevărat mix care creează o atmosferă unică de basme vechi pe care le cunoaștem încă din copilărie. Ne permite să redescoperim de ce sunt fascinante lumile imaginare.
 Deși o mare parte a romanului este o fantezie tradițională, cu multe elemente relevante pentru acest stil, vom găsi și probleme aici mult mai banale. Problema sărăciei, căldura familiei și violența împotriva persoanelor dragi completează această parte a romanului, care nu pune accent pe puterile misterioase ale Străvechilor sau ale demonilor înflăcărați. Și interesant, toate aceste elemente se potrivesc ca o mănușă, completându-se reciproc.
Naomi Novik a creat personaje multidimensionale. Miryem este o fată puternică și hotărâtă, care la o vârstă destul de fragedă și-a asumat responsabilitățile tatălui ei. A fi cămătar necesită fermitate și, în multe cazuri, o inimă la fel de rece ca gheața. A doua eroină a cărții este Wanda, fiica unui fermier sărac care, din cauza situației dificile a familiei sale, este obligată să lucreze cu Miryem. Prințesa Irina se află într-o situație complet diferită - are un tată bogat, nu trebuie să se gândească dacă va lua cina. Cu toate acestea, pentru părintele său este doar o investiție - el  este implicat în mai multe combinații pentru ai găsi un soț influent și cu statul social.
Personajele feminine sunt intrigante, misterioase și alegerile pe care le fac sunt în conformitate cu mentalitatea lor. Ba mai mult, acestea sunt diferite de la zi la noapte
Inversarea rolurilor m-a surprins: bărbații trebuie salvați de opresiune? Acesta nu este un motiv comun în literatură, motiv pentru care o respect pe autoare pentru abordarea ei neobișnuită. Aventurile femeilor sunt la fel de interesante ca cele trăite de sexul opus.
Concluzia: „Argintul preschimbat” este o poveste despre femeile care au salvat lumea. Cu toate acestea, nu au alergat pe câmpul de luptă cu sabia în mâini, ci au acționat cu înțelepciune, de multe ori în spatele scenei. Puțini dintre noi o vor iubi pe Miryem. Are o inimă înghețată și este lipsită de scrupule. Deși soarta sa nu este cea mai plăcută, cititorul este mulțumit de soluțiile propuse de autoare. Și acest aspect este foarte plăcut în această carte: că fiecare primește ceea ce merită. Așa cum se întâmplă în basme, nu avem personaje strict bune și rele (bine, cu excepția demonului, dar aceasta este natura lui), toată lumea se poate schimba, deoarece există un bob de bunătate în noi, căruia trebuie să-i permitem să încolțească.
Pe de o parte, regret că acesta este sfârșitul, pe de altă parte sunt fericită, pentru că dacă s-ar adăuga ceva, ar distruge întreaga structură complex construită. Lumea construită de Novik, m-a absorbit complet, personajele mi-au furat inima, iar basmele și elementele legendare au dat întregului o dimensiune magică, pe mai multe niveluri. Dacă tot nu te-am convins, voi adăuga că vei găsi și aici un fir de dragoste discret care va îndulci tot răul cu care se confruntă  personajele. Va recomand din tot sufletul.

2 comentarii:

  1. Sună tare, tare, tare bine. Vreau s-o încerc numaidecât. Spor la lecturi frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un basm pentru adulti, numai bun de citit in aceasta perioada!

      Ștergere