duminică, 2 iunie 2019

Duelul vrăjilor - Sebastien de Castell
An apariție: 2018
Autor: Sebastien de Castell
Categoria: Literatura Fantasy
Ediție: Cartonata
Editura: RAO
Nr. pagini: 443

„Duelul Vrăjilor” este primul volum al unei serii fantasy formată din șase cărți în care magia are rolul de lider.
Romanul începe prin a ni-l prezenta pe Kellen , un magician aspirant care trăiește în tribul Jan'tep, așa cum sunt numiți marii vrăjitori ai locului. Pentru a deveni unul dintre ei, trebuie să depășească o serie de teste care vor determina dacă el va deveni definitiv unul dintre ei sau, dimpotrivă, va fi numit Sha'tep, locuitori ai tribului care nu au magie și sunt servitori sau mineri. Cu toate acestea, atunci când se confruntă cu primul test, o serie de evenimente îi vor schimba viața și destinul său pentru totdeauna.
Societatea Jan'Tep prezentată aici este profund elitistă. Magii Jan'Tep trebuie să fie întotdeauna demni și liniștiți și, mai presus de toate, sunt în mod evident superiori celor care nu stăpânesc magia. Statutul de Sha'Tep este o rușine absolută, o rușine asupra persoanei și a întregii familii. Majoritatea cărților pentru adolescenți încep cu un erou special, care are un dar specific sau o caracteristică unică care va fi visul cititorului.
Dar Sebastien de Castell face opusul acestui fapt, el pornește de la premisa că Kellen nu are nimic special și ne propulsează într-o aventură extrem de periculoasă. "Duelul vrăjilor" returnează modelul clasic al celor aleși și pune întrebarea: ce facem dacă nu avem nimic deosebit? Protagonistul său încearcă să fie un mag ca toți tovarășii săi, dar nu reușește. El se va confrunta cu respingerea și disprețul colegilor săi.
Kellen este unul dintre acei protagoniști care ne sunt simpatici din primul moment, pentru că, pe lângă faptul că este generos și empatic, el are, de asemenea, o doză mică de viclenie și un simț al umorului foarte dezvoltat.
Povestea este la prima persoană, din perspectiva lui Kellen și asta ne face să ne identificăm și mai mult cu el, să știm cum gândește și cum se simte, temerile sale, dezamăgirile și, mai presus de toate, efortul pe care îl depune pentru a deveni Vrăjitorul care vrea să fie. El este curajos, bătăios și nu renunță, indiferent cât de rea este situația, încearcă până la ultima sa suflare, să dovedească că este la fel de capabil ca oricare altul să își atingă obiectivele.
Pe de altă parte, avem pe Ferius , un personaj misterios care ne îngrijorează, pentru că dorind să știm cine este și ce caută, de ce se apropie de Kellen și ce interes urmărește. Mi-a plăcut foarte mult personajul și cred că va juca un rol mult mai important în restul cărților - aștept cu nerăbdare.
Cu toate acestea, pentru mine cel mai bun personaj dintre toate a fost, fără îndoială, Reichis, un personaj care mi-a plăcut de la prima sa apariție și despre care, din păcate, nu pot vorbi prea mult fără a distruge povestea. Voi spune doar că mi-a cucerit inima și că m-a făcut să râd cum nu am mai făcut-o de mult.
În concluzie, „Duelul Vrăjilor” este un început uimitor al unei serii de șase cărți care cred că va deveni una dintre favoritele mele. Această primă carte mi-a lăsat o dorință extraordinară să știu ce se întâmplă mai departe. Sebastien de Castell ne-a oferit o aventură uimitoare care pe mine m-a absorbit complet. O acțiune palpitantă care nu te lasă să te plictisești. O intrigă ce crează dependență și eroi plini de idealuri. 
Cartea ne spune să punem la îndoială ordinea stabilită, să mergem împotriva curentului, să ne urmăm instinctul și propriul simț moral chiar și atunci când totul este împotriva noastră. 

Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

Înfruntarea umbrelor - Sebastien de Castell

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu