sâmbătă, 14 aprilie 2018

Ucide-l pe Tată - Sandrone Dazieri

An apariție: 2016
Autor: Sandrone Dazieri
Categoria: Literatura Universala
Editura: CRIME SCENE PRESS
Nr. pagini: 413


Thrillerele sunt cărțile mele preferate și atunci când aleg una, încerc întotdeauna să fie cât mai incitantă, așa că atunci când am citit sinopsis ul acestei cărți m-am simțit imediat atrasă. Este o carte  cu o poveste foarte complicată, plină de mistere, fapte și personaje, și pentru că întâlnim atât de multe „necunoscute”, a reușit să mă captiveze complet cu povestea sa impresionantă.
Nu este un „simplu” thriller pentru că pune accent pe mulți factori psihologici, precum violenta, care este mai mult mentală decât fizică, și acestea sunt ingredientele thrillerelor pe care le iubesc, pentru că mă fac să simt emoții puternice.

"Lumea este un perete curbat din ciment cenușiu. Lumea are sunete înfundate și ecouri. Lumea este un cerc cu un diametru cât de două ori lungimea brațelor sale. "

Nu simți un început de claustrofobie? Umpleți plămânii cu aer, deoarece acesta este doar începutul.
Un băiat dispare la periferia Romei. Mama este găsită moartă. Anchetatorii cred că responsabil este soțul femeii, care, într-o stare de nebunie, ar fi putut, de asemenea, să-l omoare pe copil și să îi ascundă corpul. Cu toate acestea, când Colomba Caselli ajunge la locul crimei, își dă seama imediat că ceva nu este în ordine. Colomba are treizeci de ani, este frumoasă, atletică și robustă. Este ofițer de poliție sau cel puțin a fost. Ea face parte din departamentul de omucideri din Roma, dar de luni de zile trăiește în izolare absolută, incapabilă să depășească ceea ce ea numește "dezastrul" , un eveniment teribil care a lăsat-o spitalizată multe săptămâni și care, de atunci, îi cauzează atacuri puternice de anxietate. Dar Colomba nu se poate opri să fie ceea ce este: o polițistă, una dintre cele mai bune. Fostul său șef o pune în legătură cu un consultant de poliție, care a fost implicat și în alte cazuri dificile: Dante Torre. Se spune că Dante este un geniu, dar capacitatea lui de deducere este impusă de fobiile și paranoia lui. Dante este  un supraviețuitor. A fost răpit când era copil de un maniac care s-a numit "Tatăl" și care l-a păstrat într-un siloz timp de unsprezece ani, l-a învățat să scrie și să citească și l-a obișnuit cu captivitatea. Acum, Dante intră în panică în spații închise, dar și-a dezvoltat abilitatea de a găsi persoane dispărute. Colomba îl va obliga pe Dante să se confrunte cu cel mai rău coșmar, deoarece copilul dispărut a fost răpit de cineva a cărui modus operandi este identic cu cel al Tatălui. Dacă ar fi vorba de același om care l-a păstrat pe Dante prizonier cu mai bine de treizeci de ani în urmă? Ce se întâmplă dacă Tatăl încă răpește și ucide copii din umbră? Și Colomba, poate să aibă încredere în intuiția "aliatului" său? 
 Dazieri construiește un thriller magnific, care păstrează cititorul lipit de carte printr-o spirala de tensiune și lovituri neașteptate, cu efect până la ultima pagina.
Tema cărții este foarte puternică atunci când vine vorba de copii, este imposibil ca cititorul să nu simtă empatie, mai ales că unele detalii au fost înspăimântătoare, m-au făcut să mă cutremur, trezindu-mă cu lacrimi în ochi în timpul lecturii.
Din primele capitole ale cărții am simțit o atracție deosebită pentru cele două personaje principale Dante Torre și Colomba Caselli. Doi oameni grav răniți de viață: unul prin răpirea lui, altul pentru celebrul dezastru care s-a soldat cu consecințe nefaste și cu un sentiment extraordinar de vinovăție. Ambii sunt foarte fragili din punct de vedere emoțional; oricine ar putea spune că nu sunt cei mai potriviți să investigheze un caz atât de complicat ca acesta. Și mai puțin cu poliția împotrivă. Deoarece inspectorul responsabil de caz și judecătorul au anunțat deja că închid cazul și nu tolerează anchete paralele. Dar tenacitatea unuia și a celuilalt îi fac să avanseze în ciuda faptului că implicarea lor emoțională va fi mare și că ceea ce fac și vor descoperi poate să le facă rău.
Mi-au plăcut foarte mult, Dante și Colomba. Mi-a plăcut fragilitatea lui Torre, și cum forțat de circumstanțe, el ajunge în situații în care nu ar fi ajuns niciodată cu voia lui. Dante și Colomba se vor arunca amândoi în labirintul unei investigații foarte riscante, care îi va duce la limitele finale ale anxietăți lor lor și le va pune viața în pericol. Relația care se formează între cei doi este ceva foarte special și m-a făcut să mă simt imediat implicată, ca și cum aș fi făcut parte din echipa lor.
Un alt ingredient important al acestui roman intens este misterul: misterul personajelor, al trecutului lor, al temerilor pe care le poartă în interiorul lor și cu care trebuie să trăiască. Atacuri de panică pentru polițiști, claustrofobie pentru Dante. Misterul Tatălui: cine este tatăl? De ce a făcut ce a făcut? Care este obiectivul său real?
Ultima surpriză a lui Sandrone Dazieri: epilogul! Și ultimele două propoziții ... foarte frustrante pentru cititor!
Concluzia: Sandrone Dazieri construiește un thriller magnific  în care  cititorul plonjează într-un crescendo constant de adrenalina. Recomand din toată inimă!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu