miercuri, 4 aprilie 2018

Diavolul în primăvară - Lisa KleypasAutor: Lisa Kleypas
Categoria: Literatura Universala
Editura: MIRON
Nr. pagini: 366


Când vine vorba să citesc romane scrise de Kleypas, sunt întotdeauna entuziasmată, anticipând deja ceea ce mă așteaptă. Îmi place această scriitoare, în opinia mea, un talent excepțional, mai ales în romantismul istoric. Această serie, printre multele pe care le-a scris, este una dintre favoritele mele. Protagoniștii celui de-al treilea roman sunt Lady Pandora Ravenel, pe care deja am avut ocazia să o cunoaștem în cărțile anterioare și Lordul Gabriel St. Vincent, un libertin fascinant.
Suntem într-o Londra victoriană la sfârșitul secolului al XIX-lea și este clar că intenția autoarei este să scoată în evidență tot felul de progrese și inovații care se întâmplă în acei ani. În primul rând, dorința femeilor de a evolua din poziția lor îngustă de soții simple supuse și frivole, lipsite de orice putere decizională, patrimonială și intelectuală.
Pandora Ravenel este o fată liberă și lipsită de griji, cu un vis în sertar, dispusă să facă orice pentru a reuși. Nu are loc pentru nici o distragere a atenției, în special pentru dansuri, petreceri sau curtezani. Vrea să-și creeze propriul joc de societate, împotriva tuturor dificultăților care pot apărea în Londra secolului al XIX-lea.Pentru că în secolul al nouăsprezecelea femeia este privită ca un ornament, o distragere inutilă. Femeia este considerată necorespunzătoare să lucreze, deoarece, potrivit diferitelor mentalități ale timpului, îi lipsește intuiția și inteligența. Dar Pandora nu este o tânără banală. Este deschisă cunoașterii, liberă să își lase imaginația să zboare și  pune în practică idei strălucitoare. Ea știe cum să fie amuzantă și provocatoare, ciudată și încăpățânată. Este distrasă, imprudentă și impulsivă. Datorită imprudenței sale, îl va cunoaște pe Lordul Gabriel St. Vincent.
Protagonistul, Pandora Ravenel, personaj inspirat de o femeie faimoasă care este responsabilă pentru inventarea jocurilor de societate, este emblema femeii care se revoltă împotriva convențiilor. Ea nu dorește să renunțe la independența sa și nu are dorința de a-și pierde libertatea chiar și pentru cel mai frumos și bogat bărbat pe care l-a cunoscut vreodată ... nici măcar pentru dragoste! 
Gabriel nu este clona a tatălui său Sebastian, a crescut cu dragostea a doi părinți ca Evangeline și Seb, așa că este o persoană sigură, este un om puternic și de încredere, modern pentru timpul său, simpatic și realist, om care recunoaște repede că Pandora este exact ceea ce își dorește, nu se teme să acționeze în așa fel încât să o poată avea, ci este atent să o respecte, să respecte vremurile și să o liniștească. Mi-a plăcut!
Lisa Kleypas este, fără îndoială, regina acestui gen pentru că, prin proza ei sublimă, ne duce într-o Anglie unde narațiunea captează perfect schimbările care au loc de-a lungul anilor în societate, ceva mai egal și echitabil. Este adevărat că în timpul lecturii m-am bucurat de dansuri, întâlniri și petreceri în care se vede luxul clasei nobiliare, dar și de dorința de a clarifica că lumea evoluează, deoarece am observat progresele clasei de mijloc, lupta pentru drepturi pentru o mai mare paritate. Deci avem o poveste de iubire oarecum diferită, nu numai din cauza celor de mai sus, ci și pentru că în plus față de iubire și pasiune, avem și intrigi care ne vor permite să cunoaștem partea mai întunecată a  societății din Londra și problemele ei cu revoltele și conspirații în care protagoniștii noștri vor fi implicați fără voie. În mod asemănător, personajele sale principale, Gabriel și Pandora,  sunt emancipați pentru timpul lor, mai puțin guvernați de concepții arhaice și liberi să ia decizii, deși cu anumite limitări, pentru că nu sunt într-o societate modernă ca cea actuală. În opinia mea, ei sunt protagoniștii de vis, fermecători, pasionați și foarte romantici, puțin diferiți de toți, care mi-au câștigat inima cu fiecare cuvânt. Îmi place faptul că Gabriel s-a alătura familiei Ravenel. Acest clan mi-a câștigat afecțiunea de la prima carte a seriei. Membrii familiei Ravenel sunt carismatici, fermecători, impulsivi, sunt speciali și m-am făcut să zâmbesc, și să ma topesc după ei. În plus, ca un stimulent, în această carte, m-am reîntâlnit cu Evie și Sebastian, personajele principale din Diavolul în iarnă, aici ca părinți ai lui Gabriel, la fel de minunați cum îi știm, care împreună cu restul copiilor, m-au făcut să mă bucur de momente de neuitat, deoarece prin dialogurile lor hilare și scene amuzante, devin esențiali pentru acest roman. Toate aceste personaje secundare sunt perfect definite și integrate pe deplin în complot.  
Concluzia: Povestea este frumoasă și Kleypas dovedește că s-a documentat corect  despre acest subiect, oferind cititorului, împreună cu scenele erotice și romantice obișnuite, o bună descriere a societății de atunci, care nu se găsește întotdeauna în romanele acestui gen.
             Cel mai interesant personaj din această poveste este Pandora. 
Mi-a plăcut personalitatea capricioasă și progresivă a Pandorei, o feministă înaintea timpului său. Mania ei de a inventa cuvinte este foarte distractivă, iar imaginație ei  este foarte răcoritoare. Pandora este o fată autentică. Dragostea o va forța să accepte compromisuri, așa cum se întâmplă și în realitate, dar mare ei bucurie este că a găsit un bărbat, care consideră femeile egale cu bărbați, fără a-și pierde virilitatea. 
De asemenea, mi-a plăcut să aflu despre situația juridică a femeii în jurul anului 1876. Căci nu era suficient să-și piardă identitatea și averea ei, dar era imposibil să pună bazele unei afaceri. Nu putea să încheie acorduri, să angajeze muncitori sau să utilizeze profiturile fără consimțământul soțului. Cel mai interesant este faptul că căsătoria nu era considerată valabilă dacă, în timpul ceremoniei, femeia refuza să spună cuvântul ascultă în jurămintele de căsătorie. 
Pe scurt: Un roman care ne arată cum se naște o iubire intensă și dulce, despre modul în care două suflete se pot înțelege și încuraja reciproc, cum ironia și zâmbetul reușesc să atenueze chiar și cele mai jenante situații.

Alte  recenzii care te-ar putea interesa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu