duminică, 9 octombrie 2016

Vulturul însângerat - Craig Russell
An apariție: 2007
Categoria: Carti thriller
Editura: RAO
Nr. pagini: 384

Tocmai am terminat de citit prima  carte din saga lui Jan Fabel- "Vulturul Însângerat". Aceasta carte descrie partea întunecată a oraşului Hamburg, unde  poliția se luptă să prindă unul dintre cei mai oribili psihopați cu care s-au confruntat vreodată. Cartea arată modul în care ființa umană,  în anumite circumstanțe , poate deveni un animal fără inimă și fără scrupule. Acest roman a lui Craig Russell   arată cu ființa umană este fragilă.
Acțiunea este împărțita in trei părţi, a căror corespondentă temporală se referă la dezlegarea unor crime bazate pe un  ritual viking. Povestea este interesanta şi am putut afla mai multe despre  acest tip de tortura specific religiei Asatru. Complotul este presărat cu multă acţiune, suspans,în fiecare pagină există un element nou şi uneori surprinzător.
 Mi-au plăcut descrierile crimelor, foarte grafic. Acum, pentru cei care nu ştiu, vulturul însângerat este o formă de tortură în care este deschis sternul...  nu încerca să îţi imaginezi consecinţele .... Personajele sunt bine alese; împreună formează toți o echipă cu care   am putut empatiza .
 Concluzia: Russell scrie foarte bine, fluent și  are în mod clar ritm bun. Un thriller care merita cu siguranta de 5 stele.

              Portret de detectiv : Jan Fabel 

Jan Fabel este Erster Kriminalhauptkommissar (primul Comisar general) al Poliție Hamburg (Germania). Mama lui este scoțiană și tatăl său a fost frisio-german . El  şi-a petrecut o parte din copilărie în Anglia. Colegii săi l-au poreclit "der Englische Kommisar", în parte din cauza descendenței sale, în parte din cauza modului în care acționează. El crede că are o perspectivă mai deschisă datorită originii sale mixte. A studiat istoria europeană la Universitatea din Hamburg, dar un eveniment violent l-a îndepărtat de  vocația sa inițială ca istoric.  Lucrează de 20 de ani în poliție și  de 10 ani   este la conducerea echipei omucideri. Metoda lui este mai mult  intuitivă decât aprofundată, colectează informații și detalii până când o imagine se formează  în capul lui. El are coșmaruri cu victimele cazurilor care nu s-au rezolvat.
                Blond, elegant, de obicei poartă un costum și  conduce un BMW decapotabil.   Ii place muzica clasică si citeşte dicționare și alte lucrări de referință,  pe care le are de la prietenul său librar, Otto Jensen.
Divorţat  de 5 ani, el a avut unele aventuri și recent a început o relație cu o colegă. Are o fiică, Gabi,  pe care nu o vede atât de des cât și-ar dori şi un frate, Lex, proprietar al unui hotel.        
 Şeful sau este Horst Von Heiden iar colegii săi din echipa omucideri sunt:
  -   Maria Klee, foarte inteligentă și metodică, sensibilă și un mare anchetator,
- Paul Lindemann, fiu de  polițiști, drept, meticulos și onest.
- Anne Wolff, evreică, în vârstă de 27 de ani, cea mai tânără din echipă, este impulsivă si intuitivă,  are un stil neopunk  care o camuflează perfect atunci când este nevoie,
  - Werner Meyer, 55 de ani, metodic și atent la detalii, marele interogator
 Susanne Eakhardt, psihologul penal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu