joi, 4 august 2016

Carieră malefică - Robert GalbraithAn aparitie: 2016
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Fiction connection
Editura: TREI
Nr. pagini: 664

În anul 2014, am decis să (re) descopăr romanele polițiste. Printre  diferiţii autori pe care i-am citit, am descoperit  şi  seria poliţistă scrisă de JK Rowling, mama lui Harry Potter, un romancier incredibil. Din acel moment, am rezolvat alături de  Cormoran Strike două cazuri de omor, iar acum , odată cu apariţia volumului"Carieră malefică", suntem invitaţi alături de celebrul detectiv pentru a rezolva un nou caz.
"Carieră malefică"  este a treia carte din seria cu detectivul Cormoran Strike și este până în prezent cartea  cea mai complexă și tensionată. Acest  thriller este setat câteva luni  mai târziu de la cazul rezolvat în "Viermele de mătase", care a crescut  faima detectivul, în momentul în care  Robin Ellacott, asistenta lui Cormoran Strike, începe în cele din urmă să se implice mai mult cu activitatea agenției (aproape) ca partener activ. Totul este bine - cu excepția relației cu logodnicul ei Matthew, care este gelos pe șeful ei - până când Robin primește la birou un pachet  cu piciorul tăiat al unei femei.
Cu toate că este adresat asistentei  sale, detectivul știe că "micul cadou" de prost gust a fost pentru el. Ancheta are patru suspecți: Digger Malley, care a tăiat penisul unui bărbat; Donald Laing, violator; Noel Brockbank, pedofil; si Jeff Whittaker, fostul său tată vitreg drogat și violent (și, probabil, cel care a ucis  pe mama lui Strike).
Detectivul are toate motivele să creadă că oricare dintre ei ar fi capabil   să trimită un picior prin curier, pentru a ajunge la el din diferite motive. Principala lui preocupare, cu toate acestea, este faptul că cutia a fost trimisă la Robin, deoarece criminalul transmite clar că știe cine este  ea și ce legătură are cu Strike.
Ca și în cărțile anterioare, povestirea  "Carieră malefică" este extrem de detaliată și nuanțată, ceea ce face ca lectura  să fie un pic cam lentă, dar nu neplăcută.  Ritmul permite cititorului să se bucure de analogiile utilizate și  să găsească cele mai importante detalii pentru soluționarea unui alt caz.  Toate personajele, inclusiv cele secundare si mult mai mici, sunt foarte bine construite. 
Detectivul Cormoran  și secretara lui Robin Ellacott au fost prezentaţi anterior, prin urmare, autoarea a decis să se concentreze asupra problemelor relației dintre cei doi. Punctul principal al tensiunii provine din faptul că ucigașul se află pe urmele lui Robin și, pentru a o proteja, Strike doreşte ca ea  să stea departe de caz. Se pare că fata crede că nu e corect,  motiv pentru care apar  conflicte între cei doi. Noi cunoaştem, de asemenea, un pic din trecutul lui Robin, ceea ce explică multe dintre alegerile ei. Strike se dezvoltă un pic ca personaj, dar accentul este în mod clar pe Robin. De altfel, trebuie să recunosc că îmi place dinamica celor doi. Robin și Strike sunt în mod individual personaje bogate, iar relația lor a fost întotdeauna unul dintre cele mai importante aspect  ale seriei. Ei nu sunt exact sef si angajat, parteneri sau doar prieteni, sau pur și simplu mai mult decât prieteni. La acest moment, în serie, n-aș pune mâna în foc pentru a spune nimic despre cei doi. Va exista o relație romantică între ei? Se pare că o sămânță este plantată în această direcție, dar cititorii nu ştiu exact cum va evolua această relaţie, deoarece nici   personajele în acest moment   nu par să știe exact cum se văd reciproc.
Există , de asemenea , capitole care oferă o perspectivă mai intimă a criminalului. Modul în care el îşi vede victimele sale și modul în care este situat în mijlocul "oamenilor obișnuiți" este gândit - provocator.
Viol, pedofilie, relațiile abuzive și o tulburare psihologică tulburătoare (despre care nu știam nimic) numită "Tulburarea de identitate a integrității corporale", în care oamenii  simt nevoia să îşi amputeze membrele propriului său corp   sunt unele dintre subiectele abordate în complot.
Dar știţi ce  mi-a placut cel mai mult? Felul în care Rowling a reușit să țeasă cazul pentru a fi  investigat, trecutul lui Cormoran și  a lui Robin și viața lor actuală  . Sunt atât de multe elemente, atât de multe personaje, atât de multe anecdote,care în mâinile unui autor mai puțin capabil ar fi un fiasco colosal.
Mi-a plăcut că a fost introdus   un nou personaj, Shanker, pentru că ne-a permis să cunoaştem și să înțelegem mai bine pe Cormoran, dar, de asemenea, pentru că eu cred că este un personaj interesant de explorat şi sper să-l cunosc mai bine în volumul următor.
Concluzia: " Carieră malefică " este un roman rafinat și plin de răsturnări de situație. Ultimele capitole ale cărții lasă cititorului total uimit, anticipând cea de a patra carte.
Cu personaje  puternice, scene detaliate și o concluzie uimitoare, aceasta este cea mai bună carte din serie până în prezent.


Alte  recenzii care te-ar putea interesa:


2 comentarii:

 1. Bună draga mea,
  Mulțumesc pentru recenzie și pentru faptul că ai spus de această carte. De fapt, de serie. Îmi place tot ce ține de detectivi, de crime. Sunt sigură că această serie ar fi pe gustul meu, deși eu citesc romanele din această categorie doar dacă dau de ele. Chiar pare o carte intersantă. -
  Te pup și te îmbrățișez ! :-*

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. heeei nu te-am mai vazut de un secol !
   Imi place mult aceasta serie, pentru ca personajele principale sunt oameni obisnuiti cu calitati si defecte, oameni ca mine si ca tine, nu sunt super eroi care se confrunta cu situatii extraordinare... Plus ca eu iubesc cartile politiste!
   Poti incerca si o autoare pe care abia am descoperit-o: Karin Slaughter cu seria Grant County(Furie oarba, Post-mortem şi Obsesia).

   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere