vineri, 18 decembrie 2015

Regina Margot - Alexandre Dumas

Autor: Alexandre Dumas
Categoria: Literatura Universala
Nr. pagini: 644Slavă lui Dumnezeu, slavă Franței! În această zi fericită de Sf. Bartolomeu, diferită pentru catolici și protestanți, are loc, în  regatul Franței, căsătoria dintre: Marguerite de Valois, sora Majestății Sale Carol  al IX lea ,  și   Henry din Navarra, prințul hughenoților francezi. Atmosfera este de sărbătoare, iar vinul bun curge liber în  toate căminele din  capitală! Dar ceva se întâmplă pe străzile din Paris ... Cetățenii au ochii certăreți, prin colțurile întunecoase sunt  bărbați ascunși, arme și armuri  au fost introduse pe porțile orașului, iar  Charles  al IX lea  schițează mai mult  grimase decât zâmbete la cumnatul său-Navarra. La căderea nopții, masacrul erupe. Atrași  cu perfidie de vestea căsătoriei, protestanții sunt eviscerați, mutilați, arși fără rang sau deosebire de sex de catre catolici. Uraganul trece prin Paris, lăsând în urmă o dâră de sânge, cenușă și ură purulentă.
În acest climat de furtună, mai multe  destine  se vor întrepătrunde. Multe personaje se reunesc și fiecare are motivațiile sale  mai mult sau mai puțin obscure: Charles, rege sensibil și crud a cărui personalitate reușește să  "înflorească"  numai prin violență; Caterina de Medici, mama lui formidabilă gata de orice pentru a menține  dinastia Valois pe tronul Franței; Regina Margaret, soția involuntară a unui bărbat pe care ea nu îl iubește, dar îl  va apăra cu înverșunare împotriva dușmanilor săi; Henry Navarra, tânărul și vicleanul suveran, despre  care un oracol a prezis ca va domni, peste Franța - dacă supraviețuiește evenimentelor teribile din anul 1572!
Romanul se numește Regina Margot, dar regina este doar un pion în toate poveștile politice. O regină care își asumă responsabilitatea pentru politica socială, dar în același timp ne face părtași la gândurile sale personale.

"Când pui la cale o uneltire, trebuie să izbuteşti; iar pentru aceasta, prima condiţie este să fii hotărât, şi ca să iei o hotărâre grabnică, sinceră, eficace, trebuie să fii încredinţat că izbuteşti. "

"Regina Margot" este o poveste de aventuri, una din multele  pe care le-a scris Alexandre Dumas în viața lui - este autorul "Celor trei mușchetari" și  al multor  altor romane de aventuri- concentrându-se întotdeauna pe o perioadă a istoriei franceze. În acest caz, ne duce în Franța  secolului al XVI-lea în mijlocul războiului dintre religiile catolice și protestante.
Scrisă într-un stil rafinat, Alexander Dumas utilizeaza o proză  ce emană eleganță, cu o abundență de dialoguri. O formă complexă de narațiune dar autorul oferă cititorului o lectura placuta, deoarece aceasta are sentimentul de a fi prezent în toate scenele care sunt dezvoltate în carte, în toate situațiile.
În ceea ce privește personajele, amestecă figuri istorice reale cu personaje fictive, care sunt atât de bine integrate în complot încât este dificil să se determine linia fină care le separă. Deși personajele principale sunt Margot și La Mole, cred că unul dintre personajele  care ies cel mai mult în evidență, deși rolul său este acela de antagonist, este Caterina de Medici, o femeie care este portretizată ca cineva fără milă, maestru în arta  intrigilor și altor arte neortodoxe; cineva care nu a ezitat să  se folosească de orice  mijloc pentru a își atinge obiectivele ei.
Ceea ce este uimitor cu privire la această poveste este că  toate aceste mici intrigi  sunt redate perfect de Dumas. Cel mai bun prieten poate fi cel mai mare dusman atunci când este necesar. Se trădează unii pe alții, conspiră, aspiră să intre în grațiile unuia  sau altuia, doresc să se răzbune... Numeroasele și ingenioasele intrigi lasă cititorul uimit. M-am cufundat în trecut și am trăit la Luvru, în camerele sale și  am hoinărit pe coridoarele secrete, pe străzile din Paris, cu casele si tavernele sale.

"Prietenia este o stea, pe când dragostea... dragostea nu este decât o lumânare. O să-mi spui că există mai multe tipuri de lumânări, şi că printre ele sunt unele mai bune; cea trandafirie e cea mai bună, dar oricât de trandafirie ar fi lumânarea, tot se topeşte, pe când steaua străluceşte mereu. "

Pe scurt, cred că lectura "Regina Margot" este un adevărat festin, una dintre acele romane care sunt citite cu dependenta, în care istoria, aventura, dragostea, pasiunea și josnicia ființelor umane se împletesc.          
"Regina Margot" este parte dintr-o trilogie, Trilogia Valois, completată de "Doamna de Monsereau" și " Cei patruzeci și cinci"


 Alte  recenzii care te-ar putea interesa:

6 comentarii:

 1. Țin minte cu câtă placere citeam Dumas când eram în liceu,eram fascinata de lumea aceea regală,eleganță,dar și plină de intrigă

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si eu am citit tot ce a scris Dumas. A fost o perioada cand roamnele de aventuri, capa si spada au fost la moda.Desigur , pe atunci nu erau romane cu vampiri.:))

   Ștergere
 2. Ce recenzie frumoasă! Cartea mi-a redeschis apetitul pentru lecturi istorice și, mai cu seamă, cele legate de istoria Franței. Mulțumesc pentru recomandare :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc ! Regina Margot este un roman de dragoste şi aventură, în care istoria îmbracă haina ficţiunii, în stilul unic şi inimitabil al lui Alexandre Dumas.
   Si eu sunt fascinata de cartile care au ca subiect istoria Frantei sau trateaza domnia lui Henric al VIII lea.

   Ștergere
 3. aceasta era printre cartile mele favorite cand eram mai mica. I loved the drama. Superba, trista, dar foarte frumoasa/

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Romanul meu preferat , din toate care au fost scrise de Alexander Dumas, a fost si este Vicontele de Bragelone. Nu stiu de ce, dar aceasta carte este cel mai aproape de sufletul meu.

   Ștergere