luni, 21 decembrie 2015

Ceva minunat - Judith McNaughtAutor: Judith Mcnaught
Categoria: Literatura Universala
Editura: MIRON
Nr. pagini: 512
     


"Ceva minunat" este o poveste uimitoare care m-a captivat de la început până la sfârșit, cu o eroina atipică și o poveste foarte diferită de ceea ce am asteptat. Puțini scriitori au puterea de a face un cititor să stea lipit de o carte care are peste 500 de pagini , la finalul cărora să cerșească pentru mai multe. Dar Judith este cu siguranta parte din acest grup select. Amuzant este că ori de câte ori vorbesc despre această autoare, oamenii cred că exagerez și că nu există posibilitatea ca o poveste cu atât de multe pagini să rețină atenția cititorului, dar personal, am doar un singur lucru să vă spun cu privire la aceasta: Judith McNaught este spectaculoasă.
În "Ceva minunat"  am întâlnit o  dragoste de  școală veche, lentă și detaliată, cu momente delicate și idei incorecte din punct de vedere politic. Jordan nu este un personaj simplu, caracterul său este determinat de comportamentul destrăbălat al părinților  lui iar părerea lui despre femei este foarte proastă. Din fericire Alexandra va fi în măsură să demonstreze că aceste idei sunt complet eronate. În ceea ce o privește pe Alexandra, vom observa o  evoluție importantă a personajului. Povestea începe cu o fată tânără inocentă, care poartă povara gospodăriei unde trăiește cu  mama sa. Nu a părăsit niciodată orașul mic și lipsit de rafinament  în care trăiește, dar are o cultură bogată. Nu a  fost niciodată îndrăgostită. Jordan apare în viata ei  intr-un mod special și copleșită de farmecul său, tânăra se îndrăgostește dar descoperă că ducele nu este prințul pe care ea l-a crezut.
Adevăratul farmecul  al poveștii, cel care a făcut să îmi tresară inima, este ciocnirea dintre cei doi protagoniști: Jordan   care este prea inflexibil, până când este în cele din urmă capabil să își pună la îndoială propriile  sale convingeri, iar  Alex  este naivă, fiind convinsă că  poate atinge fericirea, alături de Jordan.
Puritatea, simplitatea combinate cu bunătatea și inteligența Alexandrei deranjează viața interioară a lui Jordan. De la început până la sfârșit în roman vedem evoluția sentimentele protagonistului,  la care indiferența și simțul datoriei se transformă în iubire profundă. El este învins de dragoste. Jordan descoperă că ceea ce  îl înconjoară merită să fie împărtășit cu singura persoană care îl iubește pentru ceea ce este .
  Mi-a placut acest personaj masculin obraznic și plin de defecte: deși este frumos, bogat, puternic, este un om care face greșeli mari și se luptă cu sine însuși să recunoască. Romanul se axează pe obstacolele pe care trebuie să le  depășească  cei doi protagoniști pentru a avea o căsătorie fericită.

Personajul meu preferat a fost fără îndoială bunica lui Jordon, pentru că această doamnă despre care toată lumea crede că are  o inimă de gheață , este, de fapt, foarte protectoare cu cei dragi. De asemenea, mi-a placut Tony, vărul lui Jordan, și Roddy,  care este ciudat, dar interesant.
Romanul are avantajele uzuale care disting operele lui McNaught: Proză invăluitoare, personaje convingătoare (care se iubesc sau nu este o altă problemă), paginile care emană suspine și romantismul de multe ori de neegalat. Stilul, de asemenea, este tipic de epoca: analizează tot ceea ce trece prin mintea fiecărui personaj.
Pe scurt: Ca de obicei McNaught ne să face să trăim  un "basm" și în ciuda faptul că are peste douăzeci de ani  de când a fost publicat acest roman,  se dovedește mai bun decât multe publicații mai moderne. O carte foarte interesantă, care a fost în stare să mă facă să râd  și să trăiesc povestea alături de personaje.

4 comentarii:

 1. Este altceva decat cărțile cu care ne-ai obișnuit dar presupun ca întotdeauna este loc pentru o poveste de dragoste

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este o carte perfecta pentru aceasta perioada ! O carte care demonstreaza ca totul se poate rezolva daca stii ce vrei si lupti pentru fericire.

   Ștergere
 2. Mai, o recenzie frumoasa, o carte impresionanta! Ca de altfel toate cartile autoarei.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc. Imi plac foarte mult cartile autoarei Judith McNaught, in special cele Historical romance, contemporane mai putin. In materie de historical romance, Judith e pe primul loc pentru mine și Ceva minunat este cartea cea mai buna .Am citit-o si recitit-o de foarte multe ori si intodeauna am ras si plans la anumite capitole.

   Multumesc pentru vizita si comentariu!

   Ștergere