duminică, 4 octombrie 2015

Valea Minunilor - Amy Tan

An aparitie: Iulie 2015
Autor: Amy Tan
Categoria: Literatura Universala
Editura: POLIROM
Nr. pagini: 592


De la o vârstă fragedă am avut o slăbiciune pentru cultura și obiceiurile țărilor din Orientul Îndepărtat și  din cauza opțiunilor limitate de a călători, călătoresc prin lectura cărților a căror complot  are loc în aceste țări.
"Valea Minunilor" este o carte care atinge o coardă  sensibilă a cititorului , deoarece dincolo de problema curtezanelor,  aduce în atenția noastra o temă spinoasă: relațiile dintre părinți și copii și, mai precis relația dintre o mama si fiica ei. Un roman despre dragoste, suferința sau dificultate de a exprima și demonstra dragostea celor  la care ținem.
Axa principală este Violet, fiica  lui Lulu (proprietara unei case de curtezane în Shanghai). Cartea spune povestea ei, deoarece o vom  însoți din timpul copilăriei până când ajunge o femeie matură. Violet este un personaj foarte complex cu o mulțime de nuanțe și care va evolua de-a lungul poveștii . Știm că este o fiică capricioasă, puternică și mândră că este o fata  americană  albă . Pe masura ce povestea progresează și anumite evenimente se întâmple în viața Violetei, aceasta percepe că ea are o viziune distorsionată despre sine. Puțin câte puțin, își dă seama că are caracteristici metise și acela va fi momentul cheie în care începe să îți  găsească propria ei identitate.
Personajele  principale ale  acestei cărți sunt femei, fiecare cu povești diferite, dar legate de lumea curtezanelor din China. Unul dintre personajele cele mai duioase, pentru mine, este Dovlecelul Fermecat care va fi responsabilă  cu  inițierea, consilierea și îngrijirea Violetei, cea mai mare a vieții sale. Când Violet este doar o adolescentă, o întîmplare face ca  mama si fiica să fie separate din punct de vedere geografic, și eroina nostră este obligată să exercite meseria de curtezană.

“Dar cum poate cineva să înţeleagă suferinţa altuia altfel decât simţind şi el rana în clipa când i-a fost făcută, momentul când i-a murit încrederea?”

Un roman care prezintă două lumi complet diferite, Vest și Est. Două culturi foarte diferite între ele, care sunt aproape imposibil de conciliat, deoarece acestea reprezintă lupta dintre nou și vechi.
Amy Tan combină cu pricepere momente de mare duritate, cu altele extrem de sensibile, reușind să păstreze ritmul narativ. Autoarea nu cedează ispitei de a integra descrieri plictisitoare, atunci când încearcă să descrie un univers de mirosuri, culori, arome si forme atât de diferit de al nostru.
Ca fundal pentru a îmbogăți romanul, cunoaștem un pic din istoria  Chinei la începutul secolului al XX-lea.   Povestea începe în  anul 1905 și se termină în anul  1929 , perioadă în care  țara suferă schimbări politice și sociale grave odată  cu  căderea regimului Manchu (Ching) în anul 1912 și dispariția împăratului Pu Yi.
           În acest context, suntem spectatori la modul în care trăiesc personajele aceste  schimbări mai ales din punctul de vedere al curtezanelor.  O curtezană era o prostituată "de lux",  curtată de  mai mulți bărbați pentru un timp și care primea de la aceștia cadouri scumpe sau bani, până când un bărbat  încheia  un contract "permanent", de obicei, de o perioadă de 3 luni, sau  cu care, mult mai rar, se căsătorea. Un contract permanent însemna că fata era fidelă în perioada contractului. Ele  au fost, în general, fete furate de la părinții lor, vândute  apoi funcționarilor și oamenilor bogați, cărora nu le  păsă de  unde a venit fata. Aceste femei au fost independente și au avut o educație bună în diverse discipline. Acesta este un aspect pe care m-am bucurat în poveste, cunoaștem poziția acestor femei în societate, în raport cu bărbații.
Concluzia: Interesant, șocant, edificator, incitant..." Valea Minunilor" are toate ingredientele necesare pentru a vă ține captiv între paginile sale în timp ce sunteți  transportat într-o lume necunoscută, plină de tradiții și obiceiuri diferite.

“Când suntem îndrăgostiţi, ca prin farmec, inimile noastre diferite se unesc perfect pentru că nutresc aceeaşi dorinţă, în cele din urmă, diferenţele revin, după care încep necazurile, apoi vindecarea şi, între acestea, multă singurătate şi teamă. Dacă dragostea rămâne în ciuda acestor diferenţe chinuitoare, trebuie protejată, căci este rară.”

2 comentarii:

 1. Aș cumpăra această carte doar pentru copertă! :D Nu prea îs eu fan al civilizației acestea, dar am citit „Memoriile unei gheișe” și „Lumi de orez”, care m-au atras. :) De pus pe listă!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stiu ca tu esti fascinat mai ales de lumea araba .Coperta este superba cu adevarat, o mica bijuterie.
   Daca vrei ceva diferit incearca Zeita Orezului ( am recenzat-o anul acesta)..E o carte cu adevarat speciala...

   Ștergere