duminică, 27 septembrie 2015

Forma apei - Andrea Camilleri


An aparitie: 2010
Categoria: Literatura Universala
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 204


Un titlu poetic și foarte sugestiv, cronica amară a unei societăți ale cărei taine dezvăluite sugerează prezentul aparent haotic. Realitatea este că apa  nu are nici o formă, până când ajunge în ceva. Realitatea este constrânsă de ideologii, prejudecăți, ambiții, strategii ... Și sunt cei care văd doar vasul, dar  și cei care doresc să vadă apa. Montalbano face parte din categoria  a doua.
"Forma apei" este prima carte din seria Montalbano de Andrea Camilleri, publicată în anul 1994. O capodoperă delicioasă.
Pentru cei care nu știu, Camilleri este un  bine cunoscut autor de romane polițiste, asociat cu celebrul personaj Montalbano.
 Subiectul  romanului este destul de simplu: într-o dimineață în apropiere  de orașul Vigata doi gunoieri  găsesc  într-un BMW de lux, corpul unui bărbat. Aceasta este inginerul Luparello,  un celebru politician local. Cauza morții este probabil naturală, deoarece el a murit de un atac de cord, găsit pe jumătate dezbrăcat în mașina lui. Totuși apar anumite semne de intrebare deoarece BMW-ul  este parcat lângă "Stână", un fel de Mecca a prostitutuatelor, transvestiților și a drogurilor.
"Forma apei" este o carte mare, cu o poveste interesantă. A fost o plăcere să citesc romanul  lui Andrea Camilleri și  să empatizez cu poveștile  lui Montalbano,  să  mă cufund in atmosfera din Vigata. Ritmul este relaxat, iar cartea nu are un stil tipic de acțiune-aventură. Este  prima carte de acest autor  pe care am citit-o și trebuie să recunosc că mi-a plăcut mult. Montalbano  este un personaj  amuzant, fermecător, sincer, simpatic, tenace și mai presus de toate cinstit.
Narațiunea lui  Camilleri este plină de detalii despre felurile de mâncare  pe care Salvo Montalbano le savurează  ca un adevărat gurmand. Mâncarea are un spațiu important în romanele cu Montalbano și  este o pauză plăcută care dă culoare și profunzime narativă. Camilleri aduce în casele cititorilor, mirosuri și gusturi din Sicilia, cu descrieri care fac să îți lase gura apă. Cine nu ar vrea să guste  chefal rosu proaspăt prins și prăjit sau  multe alte feluri de mâncare cunoscute și iubite de Moltalbano. Comisarul întruchipează esența culturii mediteraneene.
Pornind de la un complot simplu, un mort convențional, în fața ochilor noștri  se vor desfășura unele aspecte ale vieții italiene și o mare parte din ceea ce înseamnă politica siciliană. Cititorii fac cunoștință  cu o întreagă galerie de personaje, pline de culoare, ușor de identificat cu caracteristicile acestei insule, izolate de orice, cu politiceni corupți  și mafia pe fundal.
Dacă povestea ar fi avut loc în New York cazul, cu accent pe conotația sexuală, ar fi fost cu siguranță investigat de Special Victims  din show-ul TV Law & Order. Dar suntem în Sicilia și comisarul trebuie să facă tot ce poate, profitând de toate circumstanțele. Piesele puzzel-ului  puzzle-ului  vor fi descoperite treptat, relevând revelând un final neașteptat.

"Forma apei"  mi-a fost oferită de librăria online Libris pentru recenzie! Mulţumesc foarte mult! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi cărţi onlineLibris fiind o librărie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la cărţi în engleză. Puteţi găsi aici aproape orice carte vă doriţi .

6 comentarii:

 1. Sună bine, dar încerc, în urma unei experiențe nu prea plăcute, să mă feresc de romanele polițiste. Am citit ”Camera groazei”, un thriller-polițist în vreo... 12 zile?! Cred că da. Imaginează-ți, și are în jur de 400 de pagini. M-a chinuit, pur și simplu, deși înainte chiar îmi plăceau romanele polițiste destul de mult. Nu înțeleg care e motivul! :) Dar mulțumim pentru recenzie și muuuult succes.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Forma apei este o carte frumoasa. Ce nu am mentionat este umorul de care dă dovadă comisarul, detaliu la care nu m-am asteptat. Este o carte politista si totusi diferita. ...
   Despre Camera am auzit, dar nu am fost atrsa de subiectul romanului... Eu merg pe principiul ca viata este prea scurta, timpul liber prea putin ca să îl pierd cu cărți care nu mi se potrivesc.... Nu recomand carti care nu imi plac...prefer sa abandonez lectura....
   Multumesc pentru vizita si comentariu !

   Ștergere
 2. Acum am descoperit si eu aceasta serie cu comisarul Montalbano. Am fost placut surprinsa si am luat mai multe volume din serie. Eu recomand .

  RăspundețiȘtergere
 3. Și pe mine m-a încântat!

  Mică observație: în penultimul rând, forma corectă e ,,revelând".

  https://dexonline.ro/definitie/revela

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru mica observatie, mi a scapat!
   Lecturi placute!

   Ștergere