miercuri, 2 septembrie 2015

Colecționara De Parfumuri Interzise - Kathleen Tessaro

Autor: Kathleen Tessaro 
Categoria: Literatura Universala
Data aparitie: 21.05.2015
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 416


O scrisoare și o moștenire neașteptată .
Lumea misterioasa a parfumurilor de la Paris.
Dorințe, secrete, amintiri, pasiune.


        “Colecționara de parfumuri interzise” ne aduce în Anglia în anii cincizeci și în Franța în anii douăzeci. Acesta spune povestea lui Grace, o tânără femeie căsătorită bine, cum spun mamele noastre. Ea are un soț respectabil, primește numeroase invitații la petreceri, prietena ei este mereu gata să o  învețe cum să comporte în societate și să urmeze regulile, dar toate aceste pentru  Grace sunt lipsite de sens.
          În timp ce se luptă cu o criză conjugală, Grace primește o scrisoare de la un avocat care o informează că este  moștenitoarea unei averi uriașe. Neîncrezătoare, pentru că ea nu a auzit niciodată de Eva Orsay, femeia care i-a lăsat moștenirea, Grace pleacă la Paris pentru a încerca să afle mai multe.
       Cine sunt aceste femei și ce au în comun? Există puțin suspans în carte, pentru că este ușor de ghicit relația lor Mi-a plăcut să urmez pe cele două tinere femei , fiecare în timpul său.
         Grace și Eva par foarte diferite, dar sunt de fapt două femei care doresc să se emancipeze și pentru a reuși trebuie să-și recapete libertatea. Povestea Evei mi s-a părut  mai interesată decât cea a lui Grace. Tânăra englezoaică este o femeie tânără, căsătorită, care trebuie să facă totul pentru ca sotul ei să urce pe scara socială. Fiica de familie bună, suferă o transformare la Paris, unde a locuit Eva la sfârșitul vieții sale. Ea vrea să afle cine este Eva. Totuși, pentru mine, personajul principal al cărții este Eva.

“Parfumul trebuie să spună o poveste… povestea ta, cine ești, cine ar trebui să fii, poate chiar cine ți-e teamă să devii… toate aceste lucruri sunt posibile.”

         Romanul se desfășoară între cele două perioade și viața a două femei. Îmi place când o poveste are loc la începutul secolului al  XX lea , pentru că îmi este pur și simplu imposibil să nu iubesc această perioadă. Cartea  redă cu fidelitate spiritul real al anilor 1920, încât mi-am putut imagina cu mare ușurință femei cu o țigară într-o mână și un pahar de șampanie în cealaltă, în timp ce filtrau cu  bărbați, râzând cu voce tare când ascultau jazz sau dansau.
        Stilul este fluid, plăcut și ușor de citit. M-am bucurat  să descopăr New York-ul și Parisul, la începutul secolului al  XX lea. Este într-adevăr o poveste de viață a femeilor tinere, dar și o introspecție în lumea parfumurilor. Istoria parfumului este indisolubil legată de cea a Evei si a tinerei Grace . Toate trimiterile la parfumuri si modul de creare a acestora au stimulat curiozitatea mea.
          Mi-a plăcut atât de mult această carte  încât  chiar dacă am terminat să o citesc cu mai bine de cinci zile în urmă, sunt încă complet sub influența ei . Am fost suprinsă și captivată de această  excursie în trecut, viața și modul în care personajele au încercat să găsească răspunsuri la întrebările lor.

“Cei mai mulți dintre clienți doresc să miroasă precum cei care vor să devină, nu precum cei care au fost. Dar parfumierii încearcă întotdeauna să capteze mirosuri care ne amintesc de anumite locuri, de anumiți oameni sau anumite momente. Este cea mai mare provocare să capturezi nu doar un parfum adevărat, ci unul care să sugereze o întreagă experiență.”
Concluzia:  Un roman intens, vibrant și  persistent, în continuă schimbare. Un roman despre parfumuri care se potrivesc cu oamenii, oportunitățile, amintirile și  aspirațiile lor . Parfumuri care catalizează atenția, cuceresc și seduc sau  te salvează. O combinație de arome de amintiri, emoții și dorințe.
“Lumea e definită de mirosuri, nu de cuvinte, forme sau sunete. Acesta e
limbajul care are sens, pe care toată lumea îl înțelege.”

2 comentarii:

  1. Ispititoare recenzia! Cartea pare interesanta. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc ! Este o poveste complexă, cu numeroase suișuri și coborâșuri, lacrimi de tristețe, dar și de fericire, durere, iubire, atracție și pasiune. Ingredientele perfecte au fost puse laolaltă și, împreună, au creat un mix dureros de delicios.

      Ștergere