joi, 11 iunie 2015

Trandafiri – de Leila Meacham

 
 
 
Secrete și revelații
Lupte pentru putere
Pasiuni interzise.

           Leila Meacham ne spune o frumoasă poveste de dragoste care ne captivează și ne provoacă.  Am întors ultima pagină a acestui roman în urmă cu câteva zile, dar încă simt  atmosfera și ambianța sa.  De la prima pagină a romanului m-am simțit absorbită de poveste. A fost foarte dificil să las cartea jos pentru a mă odihni. Aproape că am devorat cele 500 pagini.

„Femeia a închis pentru o clipă ochii, iar pe chipul i s-a citit oboseala.Când i-a deschis din nou, privirea îi era plină de afecțiune.
-Amos, dragul meu, ai intrat în viața noastră când poveștile noastre  erau deja încheiate.Ne-ai cunoscut în momentele noastre cele mai bune, când toate faptele noastre tragice și triste fuseseră lăsate în urmă și când trăiam deja cu consecințele lor. Vreau să o împiedic pe Rachel să facă aceleași greșeli ca mine și să sufere aceleași consecințe inevitabile. Nu vreau să o las sub blestemul Toliver.”

           În ultimele zile ale vieții sale, Maria Toliver decide să vândă pământul  pe care l-a iubit din momentul în care a deschis ochii , Somerset, plantația de bumbac pe care tatăl său i-a lăsat-o moștenire în detrimentul fratelui său mai mare și a mamei sale. Această vânzare implică, de asemenea o schimbare în testamentul său și o privează pe nepoata ei , Rachel, de domeniul Somerset. În acest sens, bătrâna speră că tânăra va scăpa de blestemul familiei Toliver.

’’Erau vremuri disperate, când femeile, la fel ca bărbaţii, încercau orice şiretlic ca să-şi asigure o slujbă şi nişte favoruri.’’

       Dar pentru a înțelege acest blestem, trebuie să ne întoarcem la începutul secolului al-XX-lea la Howbutker, înfloritorul oraș Texas, fondat de Warwick, operatorii care introduc pe piață produse din lemn, Toliver, cultivatorii de bumbac și DuMont, vanzatori de bunuri . Datorită lor, orășelul în care locuiesc  au putut să se extindă și să se îmbogățească.
        Când Mary Toliver, la șaisprezece ani, moștenește plantația tatălui său, sunt sădite primele semințe ale  discordiei. Pentru ea această moștenire este logică, dar fratele ei și mama sa, se simt jefuiți. În ciuda tinereții sale, Mary este plină de dorință și este hotărâtă să salveze  domeniul de creditori, chiar dacă pentru a reuși trebuie  să renunțe la iubirea sa pentru Percy Warwick. Alegerea este sfâșietoare: plantația sau omul pe care îl  adoră.  De-a lungul anilor, copiii și nepoții Mariei și ai lui Percy  sunt cei care vor avea de suferit legea implacabilă a Somerset-ului.

"Sunteți ca uleiul și oțetul, o combinație perfectă atunci când se amestecă Poate că asta e ceea ce ai nevoie : Un amestec bun"

           Cu un stil narativ simplu autorul ne poartă prin aproape 100 de ani de istorie de familie, în care vom cunoaște relațiile lor, secrete de familie, cultura bumbacului, declinul acestor culturi .
             Cartea este împărțită în patru părți, care sunt narate la persoana întâi de către fiecare dintre personaje. Astfel, putem avea perspectiva fiecăruia pentru unele dintre aceleași situații și să înțelegem modul în care alegerile de azi sunt  influențate de cele de ieri.
            „Trandafiri”  este un roman viu, plin de sentimente despre relații, atașament (dragoste, prietenie, pământ, familie, strămoși) și sacrificiu. Personajele sunt foarte minuțioase și realiste. Ei arata ca noi, cu slăbiciunile și obsesiile lor.  Mary Toliver, are un temperament de foc  și este o femeie care a iubit un singur barbat toata viața, dar faptul că nu s-au căsătorit a influențat pentru totdeauna viețile urmașilor lor. Am o mare admiratie pentru personajul principal, Mary Toliver pentru tăria ei de caracter, dar, de asemenea, pentru determinarea de care dă dovadă, dar  și fragilitatea subtil sugerată.
        Am devorat această saga de familie, vrăjită de povestea lui Percy Warwick, Mary Toliver și Ollie Dumont , trei personaje teribil de duioase, deși foarte diferite. Oportunități ratate, suferinta , iubiri secrete , reuniuni și sacrificii toate ingredientele pentru o poveste șocantă.
               Este o poveste care te prinde imediat, care te învață cum un cuvânt nerostit la timp, o decizie luată într-un moment de slabiciune sau de furie, cum o informație ascunsă, deși cu cele mai bune intenții, poate să cauzeze mult rău și de regulă platesc descendenții. Câte familii nu moștenesc dușmani sau probleme și , uneori, nimeni nu își amintește  originea problemei ? „Trandafiri”  nu este o poveste despre Somerset, o plantație de bumbac, ci o poveste despre iertare și consecințele pe care experiența vieții le poate provoca. Percy, Ollie și Maria sunt dovada vie a modului în care trecutul influențează viitorul fără speranță și ceea ce rămâne este un complex intrigant.            
          Scrisul este fluid, și este o carte ușor de citit.  Putem simți emoțiile personajelor aproape ca și cum ar fi ale noastre și de mai multe ori m-am întrebăm ce aș fi făcut în diverse situații.
Concluzia  Este o poveste de dragoste intensă, profundă, cu o narațiune și personaje captivante.  Pentru mine dintre cele mai bune lecturi ale acestui an, complet copleșitoare!
 
Mulțumesc  EDITURII LITERA  pentru ocazia oferită de a citi și  prezenta impresiile mele despre  această carte  !

3 comentarii:

 1. Un roman geniiiial, pur și simplu. Cu reverbări din ”Gone with the wind”, o eroină pe care ajungi s-o cunoști, touși, mai greu, dar o istorie superbă, care m-a atras foarte mult. Am citit varianta cu doar 1 carte (cea cartonată, cu trandafiri pe ea). Un loc de top în bibliotca mea!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da. O saga de familie absolut superba. Aici pamantul e mai presus de iubire. O obsesie greu de inteles care duce la pierderea afectiunii oamenilor din jur.
   ..Eu am primit de la prietenii nostri de la litera, 2 volume. Nu sunt cartonate , dar pentru mine sunt ca un bilet loto castigator, pentru ca imi doream foarte mult sa citesc romanul.

   Ștergere
 2. Sper sa castig concursul, sa pot sa citesc aceasta carte :) Daca nu, tot o gasesc pe undeva, chiar mi-a placut recenzia...Alalteri, in Auchan, aveau doar vol.1. Si cand ma gandesc ca am trecut de-atatea ori pe langa ea...

  RăspundețiȘtergere