sâmbătă, 13 iunie 2015

Serial HBO - John Adams (2008)

 
            Unul dintre cele mai mari succese  din istoria televiziunii. 7 episoade de puțin peste o oră care au costat 100 milioane dolari. Pentru a vă face o idee,  trilogia "Stapanul Inelelor"a costat  integral 300 milioane.  Ce poți face cu  acești bani? Poți închiria o distributie de la  Hoollywood care îl evidențiază remarcabil pe Paul Giamatti în cel mai bun rol din cariera sa. Puteți avea un machiaj și scenografie la cel mai înalt nivel și o coloană sonoră care  îți dă  fiori. Și toate acestea pentru ce? Pentru a spune povestea unuia dintre personajele uitate ale independenței Statelor Unite...   
               Subiectul seriei este vast și ambițios: independența Statelor Unite și tensiunile contradictorii care au apărut între fondatorii acestei națiuni tinere .  Privitorul este condus spre a trăi anumite evenimente istorice mai aproape, în spatele scenei, cum ar fi negocierile feroce din jurul semnării Declarației de Independență. Dar uneori  doar prin referințe indirecte, de departe, vedem cum a fost construită această țară, cum a fost adoptată Constituția.
            În toate etapele critice  din istoria fondării S.U.A. , John Adams a jucat un rol-cheie și este considerat unul dintre părinții fondatori ai națiunii. Dar nu a fost un lider carismatic și nu  a avut o personalitate captivantă, nici nu a fost îndrăgit de populație (nu aspira la un astfel de lucru). John Adams a fost un avocat foarte competent, și, ulterior, un om politic cinstit și strict, care   a suferit intens datorită propriilor limitări și defecte, nu mai puțin de acuzații ca  trădare, crimă și alte ofense provocate de alții. În mass-media timpului  era  caracterizat ca un chel bătrân", orb, gras, infirm, fără dinți , hermafrodit".
             John Adams a murit pe 04 iulie 1826, la nouăzeci de ani, pe când sărbătorea  50 de ani de Independență.  În aceeași zi după cum este indicat, cu  câteva ore înainte lui Adams a murit la conacul său din Monticello, Thomas Jefferson. Două vieți paralele, Doi rivali politici, la sfârșitul doi prieteni.
          Compusă din șapte episoade, John Adams atrage atenția, în primul rând, datorită  producției extraordinare cu  care se mândrește. Nu este o coincidență  acest fapt, mai ales că Tom Hanks și Gary Goetzman  au fost producători executivi  ai serii.  Cei doi au fost de asemenea responsabili și pentru producerea seriei Pacific.  Atmosfera și recrearea cinematică pentru  fiecare episod din serial este credincioasă și detaliată până la cel mai mic detaliu: costumele sunt împrumutate de la un muzeu, iar  mobilierul pare achiziționat din aceea epocă . În ceea ce privește performanțele actorilor, menționez că Paul Giamatti, actorul care îl interpretează pe Adams este fenomenal !! Laura Linney, în rolul soției , Abigail Adams , este pur și simplu colosală; Stephen Dillane - interpretează  pe  aristocraticul Thomas Jefferson; David Morsey pe George Washingtoniar Tom Wilkinson, îl  reînvie pe ecran pe Benjamin Franklin. Despre ceilalți actori și actrițe oricine ar putea crede că tocmai au ieșit dintr-o cutie a timpului pentru a spune istoria Statelor Unite. Îmi  este foarte greu să îmi imaginez acești actori cu haine moderne  sau blugi...
          Giamatti impresioneaza nu numai ca  mare lider politic, dar mai ales ca soț și egal al soției sale, Abigail Adams (interpretată  de talentata Laura Linney).  În secolul al 18-lea, barbatii care își tratau soțiile ca de la egal la egal puteau fi  numărați pe degetele de la o mână, dar acest tip de relație au avut Abigail și John Adams: au fost spirite înrudite.  John a avut un mare respect pentru soția sa și întotdeauna a luat în considerare opinia sa, ceva neobișnuit pentru acea vreme! Chimia dintre cei doi actori este extrem de reală. Fără a fi o relație de dragoste , există respect și atracție palpabilă fizic și intelectual între Giamatti și Linney.
Concluzia: Mai mult decât un film biografic, John Adams se dovedește a fi o miniserie fascinantă, prin istorie, politic, dar, de asemenea, profund umană, care ne dezvaluie originile democrației americane.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu