joi, 18 iunie 2015

Dragonul Maiestatii Sale – Naomi Novik

 Anglia.  Secolul al XIX-lea.
Un amestec de istorie și fantezie.
Dragoni și războaiele  napoleoniene.

 
   Ambiția lui Napoleon este disproporționată și întreaga Europă își mobilizeză toate forțele împotriva lui: infanteria, Marina ... si dragonii ei.  Ideea este originală și Naomi Novik oferă posibilitatea de a revizui perioada războaielor napoleoniene.  În acest prim volum, cititorul ajunge să cunoască două personaje a căror aventuri le urmează de-a lungul seriei Temeraire.
Primul este un Will Laurence, englez prin naștere nobil , care de la vîrsta de 12 ani servește în Marina, și a cărui carieră militară se va termina odată cu sosirea neașteptată a unui dragon pe puntea navei sale. Al doilea este nimeni altul decât dragonul în cauză, Temeraire , care îl alege pe nefericitul nostru căpitan, drept companion de zbor. Cititorii au posibilitatea să descopere împreună cu Laurence tot ce era de știut despre folosirea dragonilor ca armă de război și să se familiarizeze cu Corpul aerian ( Aviația), corp reglementat de coduri și operațiuni care  sunt în contrast destul de puternic cu tradițiile și etica societății engleze a timpului.
„Laurence se culcă din nou lângă Temeraire în seara aceea, cuibărit în braţele sale şi învelit cu mai multe pături de lână, ca să-l ferească de gerul dimineţii. Se trezi înainte de primele raze de lumină şi văzu vârfurile goale ale copacilor aplecându-se în direcţia opusă răsăritului: un vânt de la est bătea dinspre Franţa.
— Temeraire, îl chemă el încetişor şi botul imens se ridică deasupra lui, adulmecând aerul.
— S-a schimbat direcţia vântului, constată dragonul şi se aplecă să-şi frece botul de el.[...]
— Sper că nu ţi-am provocat niciodată suferinţă, dragul meu, spuse el cu blândeţe.
— Niciodată, Laurence, răspunse Temeraire, cu glas scăzut."
             Personajele sunt convingatoare și foarte repede te atașezi de ele. Naomi Novik a avut o grijă deosebită pentru creatiile sale, dragonii,  care sunt departe de a fi simple arme sau mijloace de locomoție, fiind înzestrate cu propriile abilități, personalități și caracteristici fizice, în funcție de rasă și țara lor de origine.  A fost imposibil să nu simpatizez cu Laurence care vede cum cariera sa suferă un colaps în urma acestei numiri.  Aviatorii sunt  indispensabile pentru apărarea Angliei și cu toate acestea, sunt la marginea societății: întotdeauna trăiesc alături de dragonii lor , locuiesc în afara orașului și nu își întemeieză familii și nu mențin legături stabile.
             Relația dintre Laurence si Temeraire este centrul poveștii. Mi-a placut cum Laurence își  tratează dragonul  de parca acesta ar fi o persoană.
               Mi-a plăcut acest prim volum al seriei , deoarece autorul a amestecat o perioadă istorică și imaginația pentru a crea un univers care imbina realitate și ficțiune în cazul în care nimic nu pare ireal, ci foarte natural, care reflectă foarte bine obiceiurile epocii din secolul al XIX-lea, cu un rezultat orbitor. Scenele de lupta sunt cu adevărat spectaculoase, autorul având talentul de a ne atrage mai aproape de acțiune, fără a ne  pierde în prea multe detalii tehnice. Sunt  entuziasmată că am văzut o perspectivă neobișnuită a marilor bătălii care au marcat timpul.
            Concluzia: O poveste frumoasă despre  prietenia și afecțiunea pe care un animal o are pentru proprietar.  O lectură plăcută.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu