marți, 8 iulie 2014

Sora - Rosamund Lupton


Sinops: Ce-ai face dacă propria ta soră ar dispărea într-o bună zi fără urmă?
Când află că sora ei mai mică a dispărut, Beatrice Hemming se întoarce cu primul avion acasă, la Londra. În scurtă vreme, Tess este găsită moartă, aparent o sinucidere, iar poliția închide dosarul. Convinsă că sora ei nu s-ar fi sinucis niciodată, Beatrice se mută în apartamentul lui Tess și pătrunde tot mai adânc în viața și în secretele acesteia, în încercarea de a-l descoperi singură pe criminal. Pe urmele lui Tess, Beatrice află despre relația ei ascunsă, despre participarea ei la un experiment medical, dar se afundă tot mai mult într-o întunecată cameră a oglinzilor, plină de revelații tulburătoare.
Căutând cu disperare adevărul despre moartea surorii ei, va reuși oare să se redescopere pe sine?
„Când vorbesc despre iubirea neîmpărtăşită, majoritatea se gândeşte probabil la cea romantică, dar mai există şi alte feluri de iubire care nu sunt răsplătite aşa cum trebuie, asta în cazul în care primesc vreo răsplată. Un adolescent furios e posibil să nu-i ofere mamei la fel de multă dragoste pe cât primeşte de la aceasta; un tată abuziv nu răspunde la iubirea sinceră şi curată a copilului. Durerea este exemplul suprem de iubire neîmpărtăşită. Oricât de mult şi de îndelungat am iubi pe cineva care a murit, acesta nu ne mai poate împărtăşi dragostea. În orice caz, aşa simţim…”
Impresiile mele: În primul rând, nu mă așteaptam la multe de la această carte, pe care o consider una dintre cele mai bune thrillere psihologice din cele pe care  am  avut ocazia de a le  citi. Achei, erroneamente, que a história seria muito mais branda e banal. M-am gândit, în mod eronat, că povestea ar fi una  banală. Mas me enganei. Dar m-am înșelat. E isso foi muito bom! Este o carte   foarte bună!
           A narrativa de Lupton é única. Din punct de vedere narativ Lupton este unică. A forma como conduz a trama, assim como sua escrita são sensacionais! Modul în care conduce acţiunea , precum și scrisul său este senzațional! Em muitos momentos chega a ser poético, em outros se torna trágico! De multe ori ajunge să fie poetic iar pe anumite porţiuni  tragic!  Ea vorbește în mod liber despre  moarte şi legături de familie care sunt mai puternice în acest caz decât orice. În unele pasaje, eu recunosc că am avut lacrimi în ochii .
„Există o limită a lucrurilor neplăcute pe care i le pot cere mamei dintr-odată. Însă vrei să ştii dacă Xavier este înmormântat alături de tine. Sigur că este, Tess. În braţele tale.”Muitos momentos são verdadeiramente cortantes, dilacerantes e angustiantes!
          Fiecare lucru este dezvăluit lent, provocând cititorul să se bucure de ideea exprimată. Até que tudo muda de lugar novamente! Până când totul se schimbă din nou! O livro está cheio de reviravoltas, e é de tirar o fôlego! Cartea este plină de răsturnări de situație și transformări  uluitoare! Não por conter ação, mas por toda a tensão e apreensão que causa. Nu pentru că are un ritm alert , acțiune, dar pentru toată tensiunea și neliniștea pe care o cauzează.Personajele sunt foarte reale, sentimentele lor sunt palpabile așa cum respirația este vizibilă într-o zi cu adevărat rece.
„Toate lucrurile care ne legaseră – rădăcinile puternice, lăstarii, frunzele şi florile frumoase şi delicate ale relaţiei noastre de surori – le-am aruncat în pământ alături de tine. Şi am rămas pe marginea gropii, împuţinată de pierdere şi m-am gândit că nu mai pot sta acolo.”
          Unul dintre lucrurile pentru care consider această cartea genială este modul în care este relatată: autorul prezintă intriga  prin Beatrice, și la  prima persoană. Desde o início tudo é relatado como uma conversa íntima, uma carta, uma despedida, para sua irmã Tess . De la început, totul este raportat ca o conversație intimă, o scrisoare, un rămas bun de la sora ei Tess. É através das emoções, e pensamentos descontinuados, mas que vão amarrando os pontos e detalhes até formar toda a sequencia do livro, que vamos conhecendo os fatos que nos levam a acontecimentos inimagináveis.Un alt  punct  forte al cărții este, fără îndoială, modul în care autorul reușește să transmită sentimentele și emoțiile Beatricei.
        Este foarte importantă relația dintre cele două surori, in copilarie si la varsta adultă. Tess și Beatrice sunt personaje bine dezvoltate și ambele sunt personaje cu care cititorul se conectează repede. Vesela Tess, un pic hippie, cu mare bucurie de viață, pe de o parte şi pe de altă parte, Beatrice formală, de succes, rigidă, care păstrează mereu o inimă puțin închisă, să nu fie  rănită. Două surori  complet diferite care se iubesc şi au  o relație frumoasă. Ca personaj cel mai mult mi-a plăcut Beatrice .  Ea este un personaj care ne atinge prin agonia lui, în căutarea surorii sale. Bee, cum este numită cu afecțiune de către Tess trăiește fără nici o emoție la începutul cărții și încheie  la sfârșitul cărții, prin  a vedea viata ca pe un dar.
          Ca stil este un roman ușor de citit. Deși are multe pagini şi scrisoarea este foarte mare, este o lectură rapidă
 Concluzia: . O carte care merge dincolo de thriller-ul convențional. A uma componente terrorífica alia-se uma faceta pessoal mais íntima que se prende essencialmente com a forma com que nos relacionamos com a família. Alături de   componentă terifiantă se adaugă o parte personală mai intimă, care se referă în principal la modul în care ne raportăm la familie. Discuţii despre iubirea adevărată și sacrificiile făcute pentru a o păstra. Uma alusão extensa à morte, bem como auto punições, arrependimentos e uma panóplia de sentimentos associados são brilhantemente descritos num enredo que cativa todo o leitor, mesmo aquele que não saiba qual é a sensação fantástica de ter um(a) irmã(o). O aluzie extinsă la moarte, precum și pedeapsa de sine, pocăința, și o întreagă gamă de sentimente asociate care  sunt descrise strălucit într-o poveste care captivează fiecare cititor, chiar si unul care nu știe ce este mare sentimentul de a avea un o soră. Mas não é só sobre relações fraternais com que a autora se debruça. Aborda os verdadeiros tipos de amor bem como os sacrifícios feitos para os manter.
Un complot pur și simplu palpitant pe care eu îl recomand! Um livro cuja história ficará gravada na sua mente! O carte a cărei poveste vor fi gravate în mintea ta!

4 comentarii:

 1. Am auzit de romanul acesta insa nu l-am citit, dar subiectul pare atat de interesant.

  RăspundețiȘtergere
 2. Trebuie sa o cumpar si eu. Din descriere pare ceea ce imi doresc sa citesc. Ai un blog foarte intresant. Imi place mult si imi pare rau ca nu l-am descoperit mai devreme.te pup

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru apreciere! Este un blog micut despre cartile care pe mine m-au impresionat si intr-o mai mica masura filmele si serialele care mi-au placut.
   ....Romanul prezentat mai sus este foarte frumos.Cred ca este important si daca iti plac cartile de acest gen.
   Multumesc pentru vizita si te mai astept cu mare drag !

   Ștergere