vineri, 4 iulie 2014

Apelul morţilor - Ian Rankin


Colectia: Thriller Leda
Numar pagini: 608
Anul de aparitie: 2012

Sinops:    Fiţi gata pentru întâlnirea cu celebrul inspector Rebus!
Ce pot avea în comun crimele în serie, politica locală şi reuniunea la nivel înalt G8 din Scoţia?În oraşul Edinburgh s-a comis încă o crimă – dar pentru că victima este un violator recent eliberat din închisoare, poliţiştii nu depun prea mare efort în rezolvarea cazului. Lucrurile se vor schimba însă simţitor atunci când intră în scenă celebrul, dar şi problematicul inspector John Rebus. Împreună cu sergentul Siobhan Clarke, mai tânăra sa colegă, acesta descoperă dovezi că un criminal în serie se află în libertate...În aceeaşi perioadă, în Scoţia se desfăşoară reuniunea la nivel înalt G8. La un dineu organizat în deschiderea acestui eveniment, unul dintre parlamentarii invitaţi îşi pierde viaţa. Inspectorul Rebus investighează şi aparenta sinucidere a acestuia, dar şefii săi, care din motive necunoscute doresc să muşamalizeze totul, îi retrag cazul. Cum Rebus nu a respectat însă niciodată regulile, iar Siobhan are motive foarte personale pentru a vâna un poliţist însărcinat cu reprimarea tulburărilor publice, începe o luptă înverşunată împotriva propriilor colegi...
O combinaţie explozivă de acţiune şi politică... pe fundalul celei mai încercate săptămâni din istoria recentă a Marii Britanii
„-Şi tu ce eşti , inspectore Rebus?
-Eu ? Rebus a căzut o clipă pe gânduri.Aş zice că sunt omul de serviciu…cel care mătura dupa tine.După tine şi in jurul tău dacă e cazul.”
  Impresiile mele:  Autorul talentat de thrillere "scoțian", Ian Rankin aruncă  o privire la actualele schimbări profunde din  societatea noastră, globalizarea, care distruge totul în calea sa. Este întotdeauna interesant de  văzut  modul în care a fost trăit și simțit un eveniment ce a rămas în  istorie şi  servește ca fundal , fiind  analizat şi  disecat ,în timp ce faţa scenei servește ca firul unui complot fictiv. Acest lucru este exact ceea ce reușește Ian Rankin la summit-ul G8 de la Edinburgh, care s-a desfăşurat timp de  patru zile în  iulie 2005, cînd  a fost anunțat că Londra va găzdui Jocurile Olimpice din 2012, iar ultima zi se va concentra pe atacurile care au loc.
               Într-o lume cu  politişti  violenţi, corupţi  sau mai mult care urmează ordinele politicienilor până la soluționarea cazurilor, detectivul solitar Rebus se confruntă cu totul și toată lumea pentru a afla adevărul.

           Este întotdeauna o plăcere pentru a mă reîntîlni cu  eroii lui  Rankin .  Și această carte nu  este  o excepție de la regulă . Pregătirile pentru G8  au transformat   Edinburghul într-o  cetate   Mi-a plăcut ca în această carte , Ian Rankin  îmbină realitatea contemporană cu ficțiunea. De exemplu, părinții  lui Siobhan participa la G8 pașnic  în Edinburgh, problemele din  cartierele dificile a  Edinburghului, relația dificilă dintre londonezi și scoţieni , dar, de asemenea, între Edinburgh și Glasgow .... Prin stabilirea  anchetei pe fundalul unui eveniment politic la nivel mondial, Rankin oferă mai multă credibilitate poveştii și personajele sale.  Rebus este încă incontrolabil și uimitor, aflăm mai multe despre  Shiobban . Toate acestea în stilul obișnuit al autorului, dur, cinic, perceptiv, ironic și agil care face cititorul să rămână captiv în Edinburgh alaturi de John Rebus. A fost  o adevărată plăcere să  îi urmez în  ancheta lor.
Portret de detectiv - John Rebus

John Rebus nació en 1947, en una familia humilde.John Rebus s-a născut în 1947 într-o familie umilă. Entre los años 68 y 70 estuvo en el ejército, destinado principalmente en Irlanda del Norte. Între 1968 și 1970 a fost în armată. Más tarde ingresó en la policía. Mai târziu, a intrat în poliție. En "Black & Blue" tiene 50 años y trabaja en una comisaría en el barrio marginal de Craigmiller, en Edimburgo, a donde ha sido trasladado por haber molestado a gente importante. Are 50 de ani și lucrează la o secție de poliție din Edinburgh.
Es un hombre que se contenta con poco: un piso, un coche destartalado, sus libros y su inmensa colección de música.             El este un om care deţine puţine : un apartament, o mașină, cărțile sale și vasta sa colectie de muzica. Piensa que ha fracasado en las cosas importantes: el amor, la amistad y la vida familiar. Crede că a eșuat în privinţa lucrurilor importante în viaţă: dragoste, prietenie și viața de familie. Estuvo casado con Rhona pero su matrimonio fue anulado. A  fost căsătorit cu Rhona, dar căsătoria lor a fost anulată. Sus relaciones con otras mujeres han sido breves por ser un hombre volcado en su trabajo. Relatiile sale cu femeile au fost de scurtă durată . Poco a poco comenzará una relación con Siobhan Clark. Începe treptat o relație cu Siobhan Clark. Nacida en Liverpool, sus padres eran profesores universitarios. Născută în Liverpool, părinții ei au fost profesori universitari. Se crió en Nottingham y finalizó sus estudios en Londres. A crescut în Nottingham și a terminat studiile la Londra.
          Fuma y bebe mucho, principalmente whisky, pero tampoco le hace ascos al ron, a la cerveza o al vino. John  fumează si bea foarte mult, în special whisky, dar de asemenea, nu spune nu  la rom, bere sau vin. En algunos momentos consigue dejar de lado la bebida. Tiene muchos compañeros pero pocos amigos. Nu are mulți prieteni, doar câţiva colegii. Al entender de algunos es cenizo y metepatas, a veces un auténtico grano en el culo. De cele mai multe ori John Rebus este o durere în fund. Es un paria. Este un paria.
Adicto al trabajo, en sus investigaciones es tenaz, una auténtico sabueso, sigue las pistas hasta que ve como las cosas van adquiriendo cierto orden, la cronología de los hechos se concreta, los detalles se van plegando a la exposición correcta.          Dependent de muncă sa , în cercetările pe care le desfăsoară  este tenace, urmăreşte indiciile până când vede cum lucrurile se aşează într-o  anumită ordine, cronologia evenimentelor este corectă. Pero a veces necesita algo más para poder avanzar y para ello cuenta con su dosis de psicología y cabezonería que hace ir tocando las teclas (y las pelotas) adecuadas hasta precipitar los acontecimientos que le llevan a la resolución del crimen. Dar uneori este nevoie de mai mult pentru a merge mai departe și, prin urmare, are o doza de încăpățânare adecvată pentru a precipita evenimente care duc la rezolvarea crimei.No puede evitar implicarse personalmente en sus casos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu