miercuri, 9 aprilie 2014

Cititorul de cadavre – Antonio Garrido


 
 Sinops:În China antică "cititorii de cadavre" erau o elită de medici legişti aflaţi în serviciul împăratului care aveau sarcina de a rezolva, chiar şi riscându-şi viaţa, orice crimă, pentru ca niciun criminal să nu rămână nepedepsit.  Aceasta este povestea lui Cí Song, un tânăr de origine umilă care datorită pasiunii şi ambiţiei sale a reuşit să ajungă în această poziţie invidiată, de "cititor de cadavre".  Cí Song este considerat azi primul medic legist din istoria medicinii, recunoscut pentru metodele sale inovatoare de cercetare, dar şi pentru rezolvarea unor cazuri spectaculoase de crimă de la Curtea Imperială.  Un captivant thriller istoric, foarte bine documentat, în care ambiţia şi ura merg mână-n mână cu iubirea şi moartea în exotica şi fastuoasa Chină medieval.
                 
„După părerea magistratului, erau multe situaţii în care dovezile ce puteau dezvălui o crimă se aflau ascunse în răni şi, pentru a le descoperi, era nevoie să fie scoase la iveală şi studiate, nu din perspectiva unui judecător, ci a unui chirurg.”
Impresiile mele: Televiziunea este o sursă de cultură și cunoaștere,dar  de multe ori ,transmite o realitate oarecum deformată. Así que con tanto CSI Miami , CSI Las Vegas o CSI New York , podemos llegar a pensar que la resolución de crímenes es solo una cuestión técnica de recogida de muestras y de ADN. Cu atâta CSI Miami, CSI Las Vegas sau CSI New York, am putea crede că rezolvarea crimelor este doar o problemă tehnică și totul este legat de colectarea mostrelor  de ADN. Todo muy sencillo.
             Pentru mine  a fost un mister , până să citesc "Cititorul de cadavre", cum a putut înainte poliția descoperi autorul unei crime. De hecho si se lee la saga de la Doctora Skarpeta de Patricia Kornwell , se ve muy claro el vertiginoso avance de la medicina forense, desde antes de la existencia de las pruebas de DNA, o en el que la búsqueda de huellas dactilares no contaba con la ayuda de los modernos ordenadores para comparar bancos de datos de huellas. De fapt, citind  saga cu Dr. Patricia Skarpeta am  văzut foarte clar avansul rapid din  medicină legală, odată cu  existența unor dovezi legate de cercetarea  ADN-ului, sau cercetarea amprentelor cu  ajutorul  calculatoarelor  moderne pentru a compara bazele de date dactiloscopice. Muchísimo más antiguos resultan también los métodos deductivos de uno de los más prestigiosos detectives literarios: Sherlock Holmes, todo un avance para la época, pero hoy desfasados.
Sin embargo, las técnicas de investigación forense no han salido de la nada y aparecido de repente, algo a lo que falsamente pueden inducirnos esas series televisivas.   Cu toate acestea, tehnicile de investigare medico-legale nu au venit de nicăieri și nu au apărut brusc, aşa cum am putea crede urmărind astfel de seriale de televiziune. Sus antecedentes son mucho más antiguos.
              Romanul  "Cititorul de cadavre "îmbină două genuri pe care le iubesc: romanul istoric și thrillerul. Porque aunque se trate de una novela histórica, su lectura es tan apasionante como la de una novela de intriga, cargada de acción, de momentos brillantes, de fascinantes deducciones, en la que con muy pocos medios el protagonista se las ingenia para descubrir la verdad sobre la muerte o el asesinato de las personas. Deși este un roman istoric, este la fel de interesant ca un thriller, deoarece  are  actiune, deduceri fascinante, ceea ce înseamnă că protagonistul reușește să descopere adevărul despre moarte sau uciderea oamenilor. Totul poate parea magie pură, dar toate descoperirile sunt bazate pe metodă stiintifica pura, cu puținele mijloace care au erau disponibile în secolul al XIII-lea. Autorul demonstrează o facilitate uimitoare de a construi personaje si povesti care m-au captivat  de la început.
              Protagonistul romanului este tânărul  Ci Song, inspirat din  personajul istoric  cu același nume, care şi-a dedicat viața studiului medicinei legale, noilor tehnici propuse, dintre care unele au rămase în vigoare până astăzi și este autorul primului tratat de medicina legală. Alături de Ci Song am  asistat la  nașterea științei medico-legale,  şi a unui cod penal care a rămas aproape intact până în epoca modernă.
             Povestea este spusă la persoana întâi, astfel încât protagonistul și cititorul  sunt aproape complici  în lungul drum  care duce la rezolvarea unor  crime aparent de neînțeles. Suspense histórico y aventuras, una mezcla que en este caso resulta bastante bien.
            
Mi-a plăcut foarte mult această carte  , nu atât de mult datorită acţiunii , care este chiar oarecum previzibilă, ci  mai ales datorită  reconstituirii istorice extraordinare a Chinei din secolul al XII-lea.  Deși este vorba despre  este o epocă  și o țară îndepărtată, autorul reușește să recreeze epoca sub diferitele sale aspecte - obiceiurile, credințele, atitudinile, structura socială, sistem penal, condițiile de viață în oraș și în sate, formele de subzistență etc. - întotdeauna până în detaliu, cu o rigoare și o verosimilitatea cu adevărat impresionante.
Concluzia: Pe scurt, o carte  care dă dependență de la primele pagini, plină de aventură și mister, care vă oferă noi perspective asupra  istoriei lumii într-un mod distractiv și vă  afundă  în lumea criminalisticii si investigatiilor, lăsând un reziduu de curiozitate cu privire la acest subiect (cel putin pentru mine).
         Un thriller de absorbție istoric, extrem de documentat, în care ambiția și ura merg mână în mână cu dragostea și moarte în exotica  China medievală. 

4 comentarii:

 1. Pare extrem de interesanta cartea despre care povesteşti. Sunt fan al cărţilor şi filmelor de asemenea gen. Îmi place Bones, tocmai pentru că reconstituie crimele numai prin ceea ce găsesc în oase, mediu înconjurător. Sunt sigură că voi citi această carte şi cred că poate fi propusă pentru lectură şi la clubul Să povestim despre o carte. Mulţumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Initial titlul cartii m-a facut sa citesc cartea. Nu ma asteptam la o carte despre asfel de investigatii dar mi-a placut foarte mult.Si eu ma uit la Bones si cu fiecare episode continua sa ma uimeasca. Iti astept cu interes opinia asupra cartii.Da , merge propusa la club si se gaseste de citit si in format pdf pentru doritori.
   Multumesc pentru vizita!

   Ștergere
 2. Aș citit-o doar pentru titlu, pe bune. Pare destul de interesantă, iar dacă zici că dragostea și moartea se îmbină, ei bine, mă face să vreau și mai mult s-o citesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu sunt fascinata de China, asa ca incerc sa citesc tot ce imi cade in mana despre aceasta tara. Pana sa citesc aceasta carte ,nu m-am gandit ca cititul cadavrelor este o arta pe care nu o poate deprinde oricine.
   Este muult mai spectaculoasa aceasta carte decat serialul CSI.

   Ștergere