miercuri, 10 aprilie 2013

Sanctus - Simon Toyne


         
  Gen carte:roman politist cu teme religioase

An aparitie:2011
Editura:All,
Author:Simon Toyne
       
        
            Situat la poalele munților Taurus din Turcia,orasul  Ruina este dominat de prezența obsesivă a Citadelei, o manastire de calugari. Ușile mănăstirii rămân închise pentru lume. Pelerini, aspiranti la iluminare, toti bat la ușă, dar numai câtiva sunt admisi. 
Dar păzește-te! Dacă nu ești pregătit să iti uiti viata de dinainte atunci când ai pus piciorul pe prag, nu există nici o cale de întoarcere. Citadela te  va  înghiti și vei înceta să mai existi.
               Despre manastire și locuitorii sai misteriosi, calugarii Sancti, care nu sunt doar incredibil de puternici, dar sunt  si  tutorii unui  mister antic, au circulat  in ultimii 3000 de ani nenumarate  mituri si legende...De peste o 100 de ani  se crede ca ordinul a  dispărut. Chiar și cei mai in varsta nu isi  amintesc sa fi vazut calugarii in haine verzi pe meterezele cetății.Oamenii cred că Sancti  sunt doar un mit.
           Totul se schimbă  când un călugăr al ordinului urcă în vârful muntelui, întinde braţele în formă de cruce şi se aruncă în gol. Acest gest  plin de semnificații face inconjurul lumii. Moartea calugarului Sancti ridică multe întrebări, dar  nu este sfârșitul poveștii ci începutul unui thriller  fantastic, captivant.
            Amestecată cu legenda, religia și realitate, această poveste mi-a placut foarte mult. Încet am  descoperit  secretele si misterele deținute de calugarul care a căzut de pe munte. Stilul de scris este fluid si plin de viata. Prin împărțirea cărții în mai multe capitole scurte și modul cum  sare de la o poveste la alta, autorul  creează o așteptare și o tensiune care surprinde de la primele pagini.  Personajele sunt descrise autentic și credibil. Locatiile sunt redate cu o vivacitate impresionantă, în special cel din Citadela: manastirea este organizata pe nivele, unite prin  coridoare lungi de piatră care coboara  adânc în munte.Organizarea internă a Citadelei a fost perfect explicata, atribuțiile călugărilor fiind  împărțite în funcție de culoarea hainelor . Doar câtiva călugări cu verde, Sancti, cunosc ce este ascuns în măruntaiele pământului .. .Mi-a placut biblioteca imensa a Citadelei  cu acel sistem ingenios de  iluminat și păstrare a cărților.
     Concluzia:"Sanctus" este un roman de acțiune intens, dinamic, bine organizat, plin de mister, o cursă contra cronometru pentru a descoperi secretul unei  vechi profeții care ar putea schimba soarta lumii .

5 comentarii:

 1. Am vazut cartea de curand si pe blogul lui Furelise si este una care mi-ar face placere sa o citesc. Chiar azi am vazut-o in librarie, dar nu aveam destui bani la mine. :( Imi place tema abordata si prefer cartile pline de mister. Frumoasa recenzia! Sper sa fac rost de carte fiindca nu cred ca am ce pierde.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! E o carte foarte frumoasa, merita citita.
   Poti astepta pana cand cei de la editura All vor avea reduceri de 50%. Eu asa am reusit sa imi cumpar Sanctus si continuarea Cheia.

   Ștergere
 2. Sanctus e absolut magnifică, iar Cheia nu face decât să te pună pe jar. Abia aștept ultima parte a trilogiei, iar la lansare ar fi frumos să-l invite și a treia oară pe Simon Toyne în România.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acum, dupa ce am terminat si eu Cheia , am inteles exact ce ai vrut sa spui! Sper sa apara cat mai repede si la noi volumul 3. Sunt extrem de curioasa cum va mai rasuci povestea in volumul 3. AAA si sunt si mai curioasa cine va fi prelat si abate in citadela. :D

   Ștergere