vineri, 5 aprilie 2013

Pompei - Robert Harris

Pompei               '
Pompei" de Robert Harris este un roman istoric care relatează ultimele zile ale orașului Pompei înainte de erupția Vezuviului  .
            În căldura sufocantă din ultima săptămână a  lunii august, anul 79 D. Hr. ,inginerul Marco Attilio (acquarius), șeful recent numit al Augustei Aqua  incearca sa afle raspunsul la cateva intrebari care  il chinuie. De ce Augusta a  secat brusc?  Ce s-a intamplat  cu  predecesorul său ? Ce descoperise acesta despre societatea romana? Este tânăr si  lipsit de experiență dar este primul care a observat că apa  miroase a sulf. În timpul cercetărilor sale, Attilius se indragosteste de  Corelia fiica lui Ampliatus, un sclav eliberat, devenit cel mai bogat și cel mai de temut om din  Pompei .Acesta  pare dispus să facă orice pentru a preveni ca  Attilius  sa descopere secretele sale.             
        Augusta Aqua este un   apeduct  al Imperiului Roman, care furnizează apă pentru Pompei și alte câteva orașe.Dacă îmi amintesc corect, cred că am citit undeva că Roma in  acea vreme  primea de opt ori  mai multa  apa decat orasul  New York într-o zi   ...             
              În timpul celor  400 de pagini, autorul ne  duce aproape de Vezuviu, care este considerat un simplu  munte.  Avertismentele au fost clare, înainte de tragedie și chiar și după începerea activității  Vezuviului, care a fost in stare latenta timp de 900 de ani.

            Astfel, în primele ore după debutul erupției Vezuviului mai mult de 16 mii de persoane, rezidenți, turiști și comercianți au fost uciși în Pompei( aproape 80% din populația acestui oras). Nămol și cenușă, roci vulcanice si pietre ponce, lava ... tot ceea ce a fost aruncat de Vezuviu a  îngropat orașul complet, menținându-l ascuns de lume, timp de 1600 de ani. .Organismele victimelor au fost modelate și conservate  ca  statui de piatră.
         Dupa  descoperirea Pompeiului, orașul a devenit un sit arheologic uimitor, care permite o vizualizare detaliată a ceea ce a fost viața intr-un oras din timpul Romei antice. Palate, magazine, bai ...  toate locațiile, precum și oamenii și obiectele au rămas conservate și neatinse de trecerea timpului. Acesta este un aspect îngrozitor care ne permite sa ne imaginam ce s-a întâmplat în acea zi ...  Carte reconstituie  tragedia pas cu pas .... ca și cum am fi locuitorii din Pompei și am fost prezenți acolo ...
          Acest roman este cu siguranță ficțiune, dar țesutul de dedesubt este real. Intre personaje intalnim pe  Pliniu cel Bătrân care a murit în timpul eruptiei.
           Stilul este plin de viață, aproape jurnalistic. Autorul descrie foarte bine temerile, îndoielile si  chiar curajul bărbaților în fața acestei catastrofe desi nu pot face nimic. Scenele  sunt bine descrise, cercetate  si reale . La începutul fiecărei secțiuni, există o notă mică despre  vulcani. Astfel, aflăm că mulți observatori au remarcat tendința eruptiilor de  a începe  în timpul lunii pline.Aflăm de asemenea, că energia termică eliberată în timpul erupției din anul  79 este de aproximativ 100.000 de ori mai mare decât a bombei Hiroshima ...Mi-a plăcut cum ne este prezentata importanta   apeductelor în Imperiul Roman din punctul de vedere al unui inginer hidraulic.           
             “Pompei”este  cartea care ține cititorul suspendat până la sfârșit, chiar dacă știi deja ce se va întâmpla. O poveste interesantă despre un eveniment real. Îmi place cum scrie autorul, dar personajele sunt subdezvoltate.  Cu toate acestea reușește să păstreze tensiunea și ritmul de complot.Aceasta nu este o carte  numai pentru cei care prefera romanele  istorice, ci si pentru cei care iubesc romanele thriller.   

4 comentarii:

 1. Wow, cartea asta chiar pare interesanta, nu am auzit de ea pana acum, de obicei iubesc cartile de fictiune istorica iar din recenzia ta, observ ca aceasta carte merita toata atentia. Eu am vazut un documentar de BBC despre Pompei, e foarte bine realizat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. aceasta carte face parte din campania vaLLuntar 1 al editurii All ( pfuai am uitat sa mentionez) Datorita acestei campanii initiate de editura All am citit multe carti minunate!
   https://www.facebook.com/#!/groups/valluntar/
   Stiu despre documentar din pacate nu am reusit sa il vad. Cartea m-a surprins in mod placut. Trebuie sa recunosc ca si mie imi plac mult cartile de fictiune istorica.

   Ștergere
 2. O adaug si eu pe lista cartilor de citit...recenzia ta m-a facut curioasa!
  Ma bucur ca am ajuns pe blogul tau, am sa revin!

  RăspundețiȘtergere
 3. Multumesc. Te astept cu mare drag!

  RăspundețiȘtergere