vineri, 22 februarie 2013

Fata de hartie - Guillaume Musso 
   Titlul original:La fille de papier
Titlu:Fata de Hartie
Autor:Guillaume Musso
An aparitie:2010
Numar de pagini:440
Disponibila la comanda de la:
Libraria Online Libris(
aici)
Elefant.ro(
aici)
Editura All(
aici
         
    
         De multe ori, atunci când alegem o carte ținem cont de părerile prietenilor noștri  sau de  recenziile de pe  blogurile dedicate cărților. Uneori, decizia de citi o carte este pură  intuiție  sau suntem atrași de  coperta foarte sugestivă. Pentru mine ,, Fata de hartie ,, a fost un  cadou de ziua mea  și  sunt incântată  după ce am lecturat-o..Am fost surprinsă de frumusețea și  romantismul lui  Musso. Cartea începe intr-un mod foarte inedit prin faptul că  ne este prezentat   Tom Boyd  situația  și succesul lui ... prin  afisarea unor decupaje din presă ... 

               Iată un personaj de carte Tom Boyd,  autorul Trilogiei Îngerilor (primele două cărți sunt cele mai vandute, iar al treilea volum  nu a fost publicat înca) care suferă de o depresie gravă. Dupa despartirea de Aurore prietena lui, Tom și-a pierdut inspirația  și   dorința  de a scrie ... De fapt  și- a pierdut voința de a trăi. 
                          "Cum era posibil să suferi atât de mult fără să ai răni fizice?"
          Este dureros să vezi pe cineva cu atât de mult  talent  distrus. Prietenii săi cei mai apropiați Milo și Carole, fac totul pentru al ajuta să  lupte cu durerea. Dar nimic nu poate ajuta pe cineva care a renunțat să trăiască pe deplin. Tom are  probleme cu poliția. Face uz de stupefiante și  își abandonează cariera .
"Dar pasiunea este ca un drog: cunoaşterea efectelor devastatoare n-a împiedicat pe nimeni să continue să se distrugă după ce-a intrat în joc. "
           Ca o ultimă încercare de a câștiga atenția a prietenului devastat,  Milo îl invită pe  Tom la masa de prânz și îi explica că această  criză emoțională prin care trece are consecinte: publicarea cărții a treia din trilogiei este în întârziere (editorii cu care au contracte sunt foarte suparați ), o ediție din al-doilea-lea volum (Hardcover cu ilustrații și acuarelă) a fost tipărită cu defecte grave și averea lor a fost risipită de investițiile proaste făcute de Milo. În cele din urmă Tom înțelege că în afară de a fi distrus emoțional este cu ,,frânghia în jurul gâtului ,, dacă nu se apucă de   scrisul celui de al treilea volum  al trilogiei. Simplu de zis dar greu de făcut deoarece Tom suferă de simptomele ,"paginii albe"- îi lipsește inspirația.
             Când  situatia pare că  nu se  poate înrăutăți mai mult decât atât, pe terasa casei sale  într-o noapte ,apare o femeie misterioasa, care pretinde a fi Billie, o eroina din cărțile sale. 
" Deci, dacă erai un personaj de roman, nu puteai să fii aici.
- Ba da!
Era prea frumos.
                               - Explică-mi şi mie cum, dar explică-mi repede căci efectiv mi-e somn.
                                                                - Pentru că am căzut.
                                                               - Ai căzut de unde?
                                 - Am căzut dintr-o carte. Am căzut din povestea ta, ce naiba! "
              Tom nu crede ceva atât  de nebunesc.Totuși  încet, încet , capătă  încredere în Billie care   îi  oferă date necunoscute cititorilor despre personajul Bilie. Împreună se lansează într-o călătorie fabuloasă de-a lungul coastei Californiei….
"Hipnoza, somnul artificial, tuburile de medicamente... Începeam să obosesc să tot fug de  realitate, chiar dacă aceasta nu era decât suferinţă..."
          ’’Fata de hartie” a fost o surpriza placuta care s-a dovedit a fi mult mai mult decât m-am așteptat. Romanul este un amestec de aventură și romantism, care permite cititorului să evadeze  din problemele de zi cu zi.
"Dacă arta există pentru că realitatea nu e de ajuns, poate că vine un moment când nici arta nu mai e de ajuns şi predă ştafeta nebuniei şi morţii."
         Ritmul  poveștii este constant ,fără loc de plictiseală sau dorinţă de a sări câteva pagini pentru că acţiunea bate pasul pe loc .  Musso are un stil de scriere simplu si fluid. Realist descrie viața în mahalale  ca  apoi  sa ne plimbe  prin luxul Manhattan-ului și suburbii. Am călători prin toată lumea: Los Angeles, Mexic, New York, Roma, Paris și chiar Coreea de Sud  .Un fapt interesant este ca autorul face mai multe trimiteri la Brazilia. El citează pe Ayrton Senna, Paulo Coelho și piesa "Fata din Ipanema". La fel de surprinsă plăcut am fost şi de descrirea culturii braziliene...una aparte a cărei adâncuri le poţi percepe ... Personajele sunt toate unice si foarte interesante. Amestecul dintre realitate și ficțiune a fost atât de perfect  încât mi-am imaginat toate scenariile posibile, cu excepția celui din carte. Fiecare capitol începe cu un citat dintr-un scriitor sau regizor.
"   Ceea ce contează nu sunt loviturile pe care le
dai, ci acelea pe care le primeşti şi la care rezişti
pentru a merge mai departe.
Randy PAUSCH "
           Tom este un personaj chinuit  care avut o viață foarte bună folosindu-si  imaginația pentru a depăși dificultățile. Creativitatea lui i-a adus faima si bani, dar totul a dispărut  când Aurore a plecat. Pentru mine, sentimentele sale au fost mai mult o obsesie decat  dragoste adevărată pentru  pianista.
          Autorul nu se concentrează numai pe Tom  ci  și pe  cei mai buni prieteni, fosta sa iubita, etc. Noi știm totul despre viața lor: cum  sunt ,ce  virtuți și  defecte au... Mi-a placut  ideea unui  personaj  fictiv care ajunge  în lumea reală.
            Cartea este de asemenea un tribut adus literaturii  datorita relației magice  care se stabileste  între scriitor, lucrarea sa și cititor .
"Cititorul poate fi considerat personajul principal
al romanului, la egalitate cu autorul; fără el,
nimic nu se face.
Elsa TRIOLKT  "
Concluzia ...   O poveste minunata ,foarte distractiva și originala cu accente de umor, fresh si realism, dragoste și bucurii, sentimente și necazurile ...  magie.

4 comentarii:

 1. da, Mi-a placut, doar ca am citit-o in franceza.....

  RăspundețiȘtergere
 2. Cartea mea preferata si prima mea întâlnire cu Musso!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. si pentru mine a fost tot prima intalnire cu Musso! Datorita acestui roman , m-am indragostit iremediabil de acest autor.

   Ștergere
 3. Va recomand si Marc Levy: ..et si c'était vrai?

  RăspundețiȘtergere