vineri, 8 februarie 2013

Serial The Tudors (Dinastia Tudorilor )

"Ai impresia că știi o poveste, însă știi doar cum se termină ea. Pentru a ajunge în adâncul unei povești, trebuie să te întorci la începutul ei".

  ,,The Tudors" este un serial de televiziune cu fundal  istoric, de 4 sezoane. Cum  spune si titlul, serialul prezintă  povestea dinastiei care a dat doi dintre cei mai cunoscuți monarhi ai Angliei: Henric al VIII lea și Elizabeth I.
             Henry Tudor a  urcat pe  tronul Angliei, după moartea fratelui său Arthur Tudor în 1509, când avea doar 19 ani.  A condus Anglia intre  anii 1509 și 1547.Suveranul a fost căsătorit de șase ori și a rupt relațiile  cu Biserica Romano-Catolică când Vaticanul a refuzat să anuleze căsătoria sa cu Caterina de Aragon  prima  soție.A eliminat catolicismul în favoarea anglicanismului.
             Ca orice monarh,  a fost obsedat de ideea de a-și scrie numele cu litere de aur in istorie.Era mândru, ambițios, irascibil și violent. A avut totul și în același timp nu a știut niciodată ce vrea. Și-a  sacrificat credința lui adevărată, pentru putere și ambiție. Serialul reuseste sa descrie prin interpretarea magistrala a lui J.R.Meyers personalitatea complexa a regelui Henric al VIII-lea Tudor si a vremurilor secolului al XVI-lea din Anglia si Europa. Henry  a avut 3 copii: Lady Mary ( cu Catherine de Aragon), Lady Elizabeth (cu Anne Boleyn) si Prințul Edward (cu Jane Seymour).Regele a murit pe 28/01/1547 la 55 de ani. Fiul său, Edward al VI a succedat la tron când avea  9 ani. Cu toate acestea el a murit la vârsta de 15 ani.La tron a urmat Mary care a domnit doar 5 ani , apoi Elizabeth I care a condus Anglia timp  de 44 de ani. Cei 44 de ani  în care a domnit Elisabeta I - Regina Fecioara – sunt  cunoscuti sub numele de "Epoca de Aur". 
                  Seria a fost filmată in Irlanda.Costumele și coloana sonoră sunt minunate. Interpretarea actorilor fara cusur. Toate personajele, chiar şi cele secundare sunt  fascinante.
  .  
Memorabil Jonathan Rhys Meyers este foarte versatil.La  început  ne apare în postura  unui  tânăr  rege  temperat, cald și violent.În   sezonul 2, interpreteaza   cu mult talent un Henry matur,un rege care pedepsește fără discriminare și prieteni și dușmani ba chiar si pe   soțiile sale. La sfârșitul serialului  ne arată un om bătrân și slab.Pe fața lui Jonathan fulgeră simultan  sute de emoții, una după alta. Ochii îi sunt cu adevărat fascinanti. În ei poți  vedea pasiunea, dorinta, dragoste, milă, vinovăție și frică. Jocul lui merita respect. Bravo!
         Dintre soțiile regale au fost impresionată doar de  primele două - Catherine de Aragon (Maria Doyle Kennedy) și Anne Boleyn (Natalie Dormer).

                                Catherine de Aragon a fost regina adevarata. Știa cum să iubească, ierta, înțelegea ce  este mai bine și ceea ce este mai rău pentru regat. Kennedy a  dat viață unei regine  minunate, virtuoase, o adevărată  eroină. 
        
       


 Și Natalie Dormer a fost  perfectă în opinia mea.Cea mai bună Anne Boleyn din  istoria cinematografiei! Anna ei este  dulce și în același timp o scorpie.         Sam Neill ni  l-a dat pe interesantul Cardinalul Wolsey o figură
tipică a erei Tudor.Un  om foarte puternic și inteligent, care a fost cu adevărat dedicat obiectivelor sale. A știut ce să facă pentru a-și atinge obiectivele. Lăcomia lui  insa l-a distrus.
      

 

 Jeremy Northam  îl interpreteză pe Thomas More umanist , idealist,scriitor și om politic.Un adept adevarat al regelui.  Regele îl iubea atât de mult cât era posibil pentru un  Rege. Dar obiectivele, aspirațiile, ambiția l-au forțat să îl sacrifice pe More ca un avertisment pentru alții.
        Thomas Cromwell  -inima și sufletul Reformei bisericii engleze - este interpretat magistral de James Frain.Nu știu cum să explic, dar el emană tărie, putere, incredere, si pericol.           

           
Si alte personaje fascinante  populeaza serialul dar va las sa le descoperiti singuri. Combinaţia dintre dramă si romantism este una reuşită. Este unul dintre cele mai impresionante seriale istorice facute vreodata.

3 comentarii:

 1. Eu nu prea i-am dat atenție serialului, nu mi se părea demn de atenție, defapt nici nu credeam că-i în engleză, ceea ce-i absurd; adică un film despre istoria Angliei care să nu fie în engleză, dar la momentul respectiv nu m-am gândit la asta. Și rău am făcut, fiindcă acum nu am conexiune la net decât prin modem, care nu-mi permite nici sa văd un videoclip, sa nu mai vorbim de un episod de 45min.

  Cu prima ocazie o să îmi fac rost de serial, ca îmi place să le am pe dvd, nu să ma uit online.
  Bine că l-ai adus în atenție!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. multă vreme nici eu nu am dat atenție acestui serial. Știam despre acest rege ca și-a decapitat soțiile dar nimic mai mult.
   Serialul are 38 episoade .Merită vizionat.

   Ștergere