marți, 5 martie 2013

Vei fi acolo ? - Guillaume Musso


      

                  
După operarea cu succes a unui copil în Cambodgia, Elliott, un medic american, primește  cadou zece pastile care îi permit să călătorească înapoi în timp să o vadă pe  Ilena, iubita lui care a murit în urmă cu 30 de ani. Cartea este scrisă pe  două perioade/planuri diferite:  anul 2006  atunci când Elliott are 60 de ani și  anul 1976 când Elliott are 30 ani . Elliott din 2006 va încerca să intervină pentru a schimba cursul vieții lui  Elliott în 1976... Trecerea de la o perioadă la alta este bine marcată, scrisă ca un jurnal. La prima călătorie nu este decât un spectator, dar încet își dă seama că fiecare călătorie  are consecințe. ,,  Lupta unui om cu sine însuşi, în două momente ale vieţii sale.Fiecare era gata sa se bată până la capăt: unul pentru a-şi salva femeia, celălalt pentru a nu-şi pierde fiica.,, Orice pas greșit  se poate transforma într-o catastrofă. Tânărul Elliot trebuie să se confrunte cu omul care pretinde că este el din  viitor și promite să fie aliatul nu dușmanul său.
Poate o persoană să se  întoarcă în timp  și  să schimbe destinul?!
              Cu toții ne-am întrebat cel puțin o dată, cum ar fi dacă am avea posibilitatea de a ne întoarce în trecut .Cum s-ar  schimba viețile noastre? Ce durere, ce remușcări, am alege să ștergem? Adevărul este că eu cred în soartă și că totul se întâmplă cu un motiv. Că toți oamenii pe care  i-am  întâlnit în această viață a fost pentru  un motiv și / sau să ne învețe ceva. De aceea mi-am dorit foarte mult să citesc această carte.
                 Contrar a ceea ce s-ar putea crede, romantismul nu este tema dominantă deși este întotdeauna prezent. Există mai ales o bună doză de fantezie, suspans și emoții ... Sentimentele prezente sunt  de iubire (prietena lui Ilena), prietenie (Matt) relația tata-fiica (Angie), pasiunea pentru profesia lui de chirurg, regret, nostalgie ...  
                 În această carte avem 3 personaje principale și personaj secundar. Acest personaj apare doar într-o parte a cărții, dar este foarte important pentru dezvoltarea intrigii.
Cooper Elliott: Elliott este un chirurg pediatru foarte bun din San Francisco. În urma cu  treizeci de ani și-a pierdut  dragostea vietii lui, Iléna. Niciodată nu a uitat-o .Singura lui dorința  este să  o vadă  încă o dată înainte să moară de cancer pulmonar ... Într-o misiune umanitară un bătrân înțelept îi dă posibilitatea de a-și realiza visul inaccesibil ...
  Matt Delucca: Matt este francez și este cel mai bun prieten a lui Elliott. Ei au înființat împreună o companie viticolă. Matt a fost întotdeauna acolo pentru Elliott, iar prezența sa este foarte importantă.
Ilena Cruz: Ilena este un medic veterinar si lucrează la un parc de animale cu balene ucigase, delfini, etc ... Ea și Elliott au fost împreună timp de 10 ani si iubesc foarte mult. Își dorește cu disperare un copil dar  Elliott nu vrea copii . Trăiesc departe unul de altul.
Angie Cooper: este fiica lui Elliott pe care a   avut-o cu o femeie dintr-o relatie de  o noapte. Această relație a avut loc la 10 ani după moartea Ilenei.
             Cele trei personaje principale au fost foarte bine descrise.  M-am conectat cu ele  foarte usor. Fiecare personaj ,bătrân (astăzi) sau tânăr (acum treizeci de ani) a fost unic. Elliott, Ilena și Matt s-au  întâlnit în aceeași zi . Din acel moment  trio-ul a fost inseparabil,până într-o zi  când un gest simplu a schimbat totul. Eu nu am fost de acord cu fiecare decizie luată de personaje, dar povestea a fost excelentă.. Mi-a placut personajul lui Matt, un prieten adevarat care  a stat alături de Elliot  la greu. Nu m-am bucura cu adevărat de personajul Ilena pentru că nu este foarte bine  evidențiat de autor. Aceasta este descrisă ca fiind sublimă și luminoasă, dar nu apare în romanul suficient pentru a ne atașa la ea.
        Stilul de scriere este foarte simplu și ușor de înțeles. Nu există descrieri inutile iar povestea se mișcă repede. Fiecare capitol începe cu un citat mișcător care completează temele de călătorie în timp. Acestea includ citate a unor figuri istorice cum ar fi Albert Einstein:
Aşezaţi-vă timp de o oră lângă o fată
frumoasă - ora va părea un minut.
Aşezaţi-vă un minut pe o sobă încinsă
- minutul va părea o oră. Asta e relativitatea.
Albert EINSTETN
sau celebrități cum ar fi Woody Allen:

Viitorul mă interesează foarte mult:
e locul unde am de gând să-mi petrec
următorii ani din viaţă.
            În timpul acestei povești vom calatori prin 30 de ani de istorie a Statelor Unite (asasinarea lui Kennedy, emanciparea femeilor,afacere Monica Lewinsky, 11 septembrie ...)  
           Finalul este destul de surprinzător, dar vă las să îl descoperiți singuri.
           Concluzia:   Vei fi acolo ?este o  poveste mare despre prietenie, dragoste și alegeri. Este o poveste de viață, despre luarea deciziilor și efectul lor asupra vieților noastre.
   Câteva întrebări au părut  în timp ce citeam această carte.:
·         Cât de departe poți merge pentru iubire?
·         Putem schimba trecutul fără a schimba viitorul?
·         Putem ierta totul pentru dragoste sau prietenie?
etc ...                                        Cartea o puteţi comanda de AICI.

6 comentarii:

 1. E prima oara cand aud de aceasta carte si mentionez ca m-ai facut curioasa. O s-o citesc.
  La multi ani !
  Un gand senin ca primavara !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur ca am reusit sa te fac curioasa. Sunt curioasa cum ti se va parea cartea.
   La multi ani Holly! ! O primavara frumoasa!

   Ștergere
 2. Cartea aceasta este superbă. Prima carte scrisă de Musso pe care am citit-o și m-a dat complet peste cap. Mulțumim pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. DA este! Pentru mine prima carte a fost "Ce as fi eu fara tine " care m-a dezamagit complet. Aveam asteptari mari de la autor, nu stiam de ce toti il lauda atat. Dupa o vreme am incercat "Fata de hartie" si m-am indragostit iremediabil de acest autor!

   Ștergere
  2. Am mai citit „Și după...” și mi se pare că Guillaume are ceva cu doctorii :)) Mi-a plăcut mai mult „Vei fi acolo...?” pe care am citit-o foarte rapid, iar „Și după...” a fost tradusă la RAO și are o copertă destul de neinspirată, puțin creepy. :D Urmează și eu să citesc celelalte cărți ale lui, dar acum citesc „Regina adevărată”.

   Ștergere
  3. Ma faci sa fiu invidioasa ca citesti Regina adevarata:))
   Uite o alta carte care m-a dezamagit la acest autor : Maine -cartea nou aparuta la All.Asteptam mult mai mult de la Musso.Pe la jumatatea cartii mi-am pierdut interesul .

   Ștergere