sâmbătă, 15 decembrie 2012

Poarta coliviei – Katie Hickman


 Autor: Katie Hickman
Colectie: BIBLIOTECA POLIROM.Proza XXI
Domeniu: Literatura engleza , Literatura universala
Anul aparitiei: 2008
Numar pagini : 480

acolo unde este cealalta jumatate a mea, acolo este inima mea
          

            “Poarta Coliviei” este o poveste frumoasă  care ne invita sa calatorim pe  Bosfor pana la  porțile  haremului  lui Mehmet al  III lea pentru a afla ce s-a intamplat cu o tanara englezoaica răpita de pirați și vânduta  în seraiul din   Constantinopol.
            La sfarsitul lunii august 1599, Paul Pindar secretarul Ambasadei Britanice se afla la Constantinopol, pentru  oferi un dar sultanului din partea Reginei Elisabeta I. De la membrii anturajului sau , Paul aude de  prezența unei tinere europene în haremul  sultanului  . Descrierea acestei tinere se  potrivește cu a   logodnicei lui ,Celia Lamprey care a murit pe mare. Având în vedere că nici un alt barbat  in afara sultanului nu putea intra harem , confirmarea identitatii Celiei  se anunta o misiune extreme de grea .                
           Patru sute de ani mai târziu ,Elizabeth Staveley cercetător la Oxford , devine obsedata sa  afle  ce sa întâmplat cu  Celia Lamprey .A scapat din haremul sultanului si s-a intors in Anglia? A fost salvata  de  diplomatul Paul Pindar, bărbatul cu care era logodita cand a avut loc naufragiul ? Si-a trait viata ca concubina a Sultanului?? Sau a fost ea cumva implicata în otrăvirea  eunucului  sef și a fost aruncata  în închisoare sau chiar executata?
            Ei bine, eu nu am de gând să va dezvalui finalul. - Voi spune doar că nu a fost ceea ce m-am asteptat. Carte a fost o surpriza placuta. Stiam cate ceva despre  harem, dar am  învățat mai multe citind această carte.
Haremul este un loc aparte, cu normele sale de funcționarea, intrigi și jocuri de putere pe care Katie Hickman  le prezinta foarte bine in această poveste.  Stilul autoarei  este deosebit de plăcut și descrierile sunt extrem de  reale.
             Citind aceasta poveste  m-am simtit transportata in Constantinopolul  secolului al XVI-lea, împreună cu toate acele femei. Purtata pe aripile imaginatiei  m-am  plimbat  pe culoarele palatului   urmata de eunuci în labirintul  camerelor  din palat, asemeni  femeile din harem pregătite pentru noapte lor cu sultanul. Am mers alături de Celia și Paul  în speranța că drumurile lor se vor intersecta din nou ... Dintre paginile cartii am auzit soapte si am simtit  mirosul uleiurilor si a florilor.
               Ca sa inchei , va recomand Poarta coliviei deoarece  este o poveste deosebita in care se implestesc intrigi, iubiri interzise ,secrete periculoase  si cu siguranta nu va veti plictisi.


Un comentariu: