vineri, 21 decembrie 2012

Oracolul din Stambul-Michael David Lukas       Oracolul din Stambul
Autor: Michael David Lukas
Editura: ALL
Anul aparitiei: 2012
Numar pagini: 246 ,,  Cu fiecare alegere, chiar și cu cea a neimplicării, trebuie să închidem ușa, lăsând loc mai multor posibilități privind viitorul. Fiecare pas  pe care îl facem pe calea destinului reprezintă o diminuare a destinului, moarte unei lumi paralele.,,


         Exotic, mistic și captivant, Oracolul din  Stambul a lui  Michael David Lukas iși poartă cititorul în trecut , în  ultimele zile ale Imperiului Otoman condus de  sultanul  Abdulhamid al II lea .
           În timpul verii violente și distructive a anului 1877, un stol de pupezi apare brusc în Constanța. Cu ajutorul a două moașe misterioase care apar cu doar câteva minute înainte ,Eleonora Cohen  vine pe lume . ,,Urmaseră semnele după cum spuseseră : un potop de cai , o adunare de păsări ,  Steaua Nordului aliniată cu Luna. ,, Bucuria este amestecată cu tragedia pentru că mama Eleonorei  moare la scurt timp dupa naștere. Este crescută de către tatăl și mătușa ei, Ruxandra . De la o vârstă fragedă , copila dovedește o inteligenta precoce. Când Yakob(tatăl ei) călătorește la Stambul, Eleanora decide să se ascundă pe nava cu care acesta călătorește-decât să fie lăsată acasă cu mătușa ei-o decizie care are consecințe neprevăzute.
             Ce pot să spun despre această carte? Eleonora joacă  rolul de eroina în acest roman, dar adevăratul punct focal al cărții este orașul Istambul. Atracțiile,sunetele și mirosurile  sunt atât de bine descrise, încât Istambulul era un loc real și plin de viață când am terminat cartea .,,Vara  se strecură în Stambul sub straiele unei ploi de amiază .Se instală în dreptul fundațiilor Podului Galatei  și se abătu apoi ca un câine fară adăpos. Avansând și retrăgându-se pe alei, noul anotimp se făcu simțit  în tenacitatea unor muște bâzâind în jurul unei piramide de smochine , în tonul tot mai încrezător al unui muezin și  în nerăbdarea crescândă  a negustorilor în propierea piețelor.Puteai descoperi vara în mirosul lipicios  al șerbetului de cireșe, al fripturii de porumbel  și în putrezirea  fructelor de mosmon japonez. ,, Cu siguranță  atunci când voi câștiga la loterie , Istambulul va fi pe lista locurilor pe care  le voi vizita.
          Povestea în sine nu a fost ceea ce m-am  asteptat. M-am simțit ușor indusa  în eroare de către descrierea de pe copertă  care  indica că Eleanora ar avea un impact major  asupra Imperiului Otoman. Nu știu foarte multe despre căderea Imperiului Otoman si personal mi-ar fi plăcut să gasesc mai multe informații. De asemenea, am crezut că o parte din complot a fost subdezvoltată, de exemplu : reacția jurnaliștilor din Vest și ignoranța lor fața de circumstanțele care au determinat bârfele.Asta a fost una din părțile favorite dar a fost prea scurtă și lipsită de profunzime. Inteligența copilei este recunoscuta de însuși sultanul  Abdulhamid al II lea care o vede ca pe ceva special: o invita la palatul său și îi  solicită sfaturi politice.Totuși timpul în care  Eleonora  a fost  consultant pentru sultan și Oracol al  Stambulului este surprinzător de scurtă . Nu mi-a placut  modul în care s-a încheiat  cartea, deși primele 200 de pagini anunțau un final interesant. ( Nu am de gând să divulg finalul.)
              Totusi, chiar si cu toate aceste neajunsuri  nu aș spune că nu mi-a  placut  Oracolul din  Stambul .Romanul este elegant conceput  si cu personaje interesante.  Nu este o poveste extrem de complexă dar va transporta cititorul într-un alt timp și spațiu foarte asemănător cu al nostru.Dacă va exista  o continuare -o altă carte - cu siguranța o voi citi.


Cartea am primit-o in cadrul campaniei initiate de editura All, denumita "Cartea calatoare".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu