vineri, 16 noiembrie 2012

Festinul Ciorilor – George R. R. Martin


          

Războiul s-a terminat  pentru moment  în Westeros. Țară este devastată, oamenii încearcă cumva să facă față.Domină neîncrederea  și o stare de spirit  depresivă.  Titlul "Festinul  ciorilor ", descrie situația cu exactitate  pentru că în  Westeros se formeaza noi aliante și conspirații.  
                   Un cântec de gheață și foc a început ca povestea familiei Stark: Eddard, Catelyn, copiii lor  și lupta pentru  supraviețuire într-o perioadă foarte tulbure. Spre meritul său Martin ne-a făcut să ne  pese de acești oameni.Totuși în  acest volum  sunt alocate doar trei capitole pentru  Sansa( un simplu spectator la eforturile lui  Petyr Baelish care încearca să își  mențină puterea în Eyrie) și trei capitole ale Aryei  . Arya se află în Braavos peste mare  și a fost luată de către un grup de asasini numiti  "Casa de alb și negru." E o luptătoare competentă deja, astfel încât ceea ce învață  este cum  să    judece oamenii. Casa de negru si alb ucide pe oricine li se spune să-l omoare, indiferent dacă o persoană este bună sau rea pentru că "moartea este o binecuvântare pentru toți, indiferent de modul în care  vine. Dar poate Arya avea încredere în acești oameni? Și dacă o va face, ce se va întâmpla cu ea?

           În locul  familiei Starks, Martin dedică mai bine de o treime din ,, Festinul ciorilor ,"lui Jaime Lannister și Cersei. Martin continuă să reformeze  pe Jaime într-un personaj mai simpatic, dar nu face nici un efort pentru a o face și pe sora lui geamănă  Cersei, simpatică. În schimb  o prezintă  din ce în  ce în ce mai paranoică din cauza unei profeții tulburătoare pe care a auzit-o cand  era  copilă .

Cea mai mare parte  a cărții prezintă  căutarea  Sansei  de către Brienne - o căutare mai degraba inutila, deoarece cititorul știe că  Brienne urmărește  indicii care o  duc în direcția greșită. O secțiune mai mică urmărește eforturile  lui Samwell Tarly de a duce la capăt  o misiune încredințată de  Jon Stark . Vom observa cum  Sam continua sa creasca si sa se maturizeze, chiar dacă el nu  e conștient de asta  .

          Fața de volumele anterioare această carte  se concentrează aproape exclusiv asupra evenimentelor din sud. Acum  casa  Greyjoy din  Insulele de Fier domnește peste nord.O schimbare de putere este iminentă  deoarece regele Balon a murit. Fiica lui  Asha  este consideră moștenitoarea de drept al Insulelor de Fier desi nici o femeie nu a condus vreodată Casa Greyjoy. Asha este aproape la fel de puternica ca Daenerys Targaryen. Vedem Dorne pentru prima dată , care devine un jucator pe scena mondială odată  cu sosirea Prințesei Myrcella Baratheon . Prințesa Arianne din Dorne  decide să o susțină pe Myrcella Baratheon pentru Tronul de Fier.

          " Festinul  ciorilor "  este un roman mult mai liniștit  decât volumele anteriore. În general  acțiunea este statică pentru că  Martin se concentreaza asupra  situațiilor în care se gasesc  personajele  și asupra  luptele  interioare pe care le poartă  . Jocurile puterii  de la curtea regală sunt foarte inteligent  elaborate și  descrise . Motivele personajelor  au fost parțial ilustrate prin gânduri scrise cu font italic. Această tehnică oferă posibilitatea  cititorului  să  speculeze cu privire la motive și să fie surprins  eventual.
                

2 comentarii:

  1. Am citit toata seria si o iubesc <3 Mi-a placut acest volum, mai ales complotul din Dorne. Ca de obicei, George R.R. Martin este un geniu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai citit si Dansul Dragonilor? Eu am inceput sa o citesc dar abia am reusit sa citesc 200 pag.

      Ștergere