duminică, 18 noiembrie 2012

Cocosatul - Paul Feval

AutorPaul Feval
Nr. pagini: 623
Anul apariţiei: 1976
 

,,— Cumpăr cuşca câinelui pentru treizeci de mii de livre!

 Trebuia să fie un cocoşat foarte deştept, în ciuda extravaganţei pe care o comitea în acea clipă. Avea privirea pătrunzătoare şi nasul acvilin. Fruntea i se desenă bine sub perucă grotesc răzvrătită, iar zâmbetul fin şi batjocoritor care i se isca în jurul buzelor anunţa o şiretenie drăcească. Un adevărat cocoşat.
Cât despre gheb, era mare şi bine înfipt în mijlocul spatelui şi se ridica să-i mângâie grumazul. Din faţă, bărbia îi atingea pieptul. Picioarele erau ciudat deformate, dar omul n-avea deloc acea slăbiciune proverbială care însoţeşte întotdeauna, obligatoriu, ghebul.
Această stranie făptură purta un costum întreg de culoare neagră, de o riguroasă decenţă, manşete şi jabou din muselină plisată, de o albeaţă strălucitoare. Toate privirile erau aţintite asupra lui şi asta nu părea să-l incomodeze"
Aceasta este una dintre cărțile mele preferate de capa și spada.

          Povestea incepe in Franta la sfarsitul domniei lui Ludovic al XIV-lea. O crimă a fost comisă. Cel asasinat este ducele de Nevers .  Vinovatul  rămas neidentificat este un om puternic, respectat, inteligent  si nemilos Pe scurt un ticălos. Din nefericire pentru el  această crima  are un martor   pe Henri de Lagardère.Acesta este  un tanar cavaler de optsprezece ani  , frumos ca un  înger și cu  suflet curat.
Lagardère reuseste  să salveze pe fiica ducelui , Aurore.  
17 ani mai târziu …. toată lumea a uitat de drama din șanțurile castelului  Caylus.  De cavalerul  Lagardère și copilul ducelui  nimeni nu a mai  auzit nimic.  Totul este perfect …  sau poate că nu ... Pentru că în cele patru colțuri ale  Europei, mai multi bărbații sunt găsiti  morti cu capul străpuns de o lovitură de sabie între ochi (lovitura secreta a ducelui de Nevers).  Acești oameni se dovedesc  a fi cei care au participat la  ambuscadă împotriva ducelui  Nevers .

Oare fantoma ducelui ucis bantuie Europa in cautarea razbunarii?

Povestea a fost adaptata  pentru micul ecran  în anul 1997cu  Daniel Auteuil , Jean Marais în 1959 si cu Bruno Wolkowich în 2004. Mi-au placut aceste adaptări, dar am o preferinta pentru cel  cu Jean Marais .

3 comentarii: