marți, 19 martie 2024

Rivali divini - Rebecca RossCategoria: Romane Fantasy

Autor: Rebecca Ross

Editura: CORINT

An aparitie: 2023

Nr. pagini: 448

 

Viața lui Iris Winnow, în vârstă de optsprezece ani, a fost pașnică până când fratele ei a fost chemat la război. Mama ei își îneacă durerile în alcool, își pierde locul de muncă, iar întreaga responsabilitate pentru familie revine fetei. Din acest motiv, ea își depune candidatura pentru un post de editorialist la ”Oath Gazette”, unul dintre cele mai populare ziare din orașul lor. Ea concurează cu ambițiosul și chipeșul Roman Kitt, care este opusul ei - fiul unor părinți bogați care nu trebuie să lupte în fiecare zi pentru supraviețuire. Lipsa de știri de la fratele ei de pe front o împinge pe fata să-i scrie acestuia scrisori. Când le pune în dulap, ele dispar prin magie și ajung în mâinile rivalului ei. Corespondența misterioasă care ajunge accidental în mâinile lui Roman îi va oferi un avantaj în lupta pentru postul de editorialist? Ce se va întâmpla când Iris va descoperi cui i-au fost trimise scrisorile? Sentimentele care apar ca urmare a unei coincidențe atât de ciudate au șansa de a supraviețui într-o lume atât de nemiloasă?

Scrisorile tale au fost lumina pe care am urmat-o. Cuvintele tale au fost un răsfăț sublim care mi-a dat putere când eram înfometat.

Ideea complotului a fost interesantă Zei, corespondenți de război, mașini de scris magice, o poveste de dragoste într-o lume în declin. Cu toate acestea, mă așteptam la ceva diferit. Am impresia că totul s-a redus la minimum, de parcă autoarea ar fi trebuit să-și încadreze povestea într-un format mediu „Războiul zeilor” despre care anunța coperta a fost de fapt o tensiune pe care nu am înțeles-o pe deplin, pentru că încă nu știu ce a dus la escaladarea acestui conflict. Aflăm puține despre zei înșiși, aceștia sunt ca niște fantome, legende despre care toată lumea a auzit, dar nimeni nu i-a văzut, iar singura dovadă a existenței lor este distrugerea și devastarea pe care le lasă în urmă. Acțiunea nu ar fi fost influențată în niciun fel de omiterea zeilor, ceea ce este păcat pentru că ar fi putut fi dezvoltată într-un mod cu adevărat interesant

De asemenea, avem o poveste de dragoste, dar puțin... fără fantezie. Relația personajelor principale se desfășoară fără surprize. O poveste obișnuită, plăcută și drăguță. Nu există izbucniri de euforie sau dorință. Dacă este suficient pentru cineva, grozav, mie s-a părut extrem de plictisitor.

Lumea prezentată este pur și simplu Primul Război Mondial cu elemente magice. Nu-mi s-a părut interesant. Nu avem descrieri groaznice ale războiului, de fapt avem astfel de imagini în poate 3-4 capitole.

Cartea nu mi-a plăcut, a fost o lectură care nu m-a făcut să simt nicio emoție.

Cu siguranță nu este ceva uimitor și unic.

Cu siguranță nu o sa citesc partea a doua.

 

Aspecte pozitive:

 • Tema mașinilor de scris magice și a trimiterii corespondenței.
 • Fragmentele din mitologia construită de autoare, chiar dacă în poveștile inventate de ea se văd multe asemănări cu poveștile create de grecii antici cu personaje precum Hades, Persefona sau Orfeu.

 

Aspecte negative:

 • Universul și lupta zeilor, care trebuia să fie axa evenimentelor, sunt schițate superficial. În general, nu aflăm prea multe despre lumea în care trăiesc Iris și Roman.
 • Războiul zeilor: a avut mult potențial, după părerea mea, dar din păcate a fost irosit. Am observat că autoarea a încercat să descrie un război crud și brutal, cu numeroase pierderi, dar rezultatul seamănă cu un basm.
 • Cea mai mare parte a intrigii este prezentată prin intermediul unor legende sau povești transmise din generație în generație.
 • Sistemul magic este aproape inexistent.
 • Personajul principal, Iris Winnow, deși încearcă să-și apere familia în timpul războiului zeilor, rămâne un personaj blând, fără motivații sau trăsături de caracter mai profunde. Cât despre Roman... eu nu m-am alăturat grupului de fani ai acestui protagonist. Aventurile lui m-au plictisit și am fost uşurată să citesc capitolele următoare din perspectiva lui Iris.
 • Relațiile dintre personajele principale au progresat prea repede. Având în vedere că abia au vorbit între ei, marea lor dragoste a fost prea bruscă. La începutul cărții, deși se urăsc, Iris oftează după frumusețea lui (serios, fată? Îl urăști sau nu?). Mi-a lipsit mai multă interacțiune între ei, sau chiar conversații obișnuite, sau orice profunzime. Și așa cum se întâmplă în cărțile de acest tip - el este bogat, ea este săracă.
 • Personajele au adesea gânduri despre experiențele dificile pe care le-au trăit, dar le lipsește profunzimea de a emoționa cititorul și de a-l pune pe gânduri.
 • E greu să te identifici cu personajele. În general, le cunoaștem vârsta, iar ei dau impresia că au peste 30 de ani, nu că sunt adolescenți.
 • Nu este menționat explicit cât timp au petrecut personajele în Avalon Bluff. Aveam impresia că au fost cel mult două săptămâni, dar judecând după descrierile de la final, probabil că a fost mai aproape de o lună, dacă nu mai mult.
 • Avalon Bluff seamănă practic cu o stațiune. Ei bine, războaiele nu funcționează așa. Economia lumii prezentate se prăbușește până la temelii. Și a te ascunde de bombardamentul de SUS este o prostie totală.
 • Spre final, acțiunea se accelerează semnificativ, ceea ce pe de o parte este bine, pentru că există tensiune, dar pe de altă parte, nu neapărat, pentru că tensiunea se rupe la fiecare câteva pagini. Ar trebui să fie o situație periculoasă, dar vino să-mi arăți grădina, se pare că trebuie să fugim, dar te rog, dă-mi o lecție de șofat și un moment de liniște ca să pot face un lucru important din punct de vedere emoțional.
 • Dialogurile din unele fragmente, în special cele de la sfârșitul cărții, sunt foarte rigide.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu