luni, 29 ianuarie 2024

Șoaptele - Ashley AudrainCategoria: Carti thriller

Autor: Ashley Audrain

Editura: LITERA

An aparitie: 2023

Nr. pagini: 352

 

 

Pe Harlow Street, locuitorii bogați participă la un grătar organizat pentru ziua de naștere a vecinei lor, Whitney. Are loc un incident neplăcut, iar oaspeții sunt martori la izbucnirea de furie a gazdei, cauzată de obrăznicia fiului ei. O lipsă de stăpânire de moment este înlocuită rapid de un zâmbet perfect, iar jena celorlalți este înecată cu șampanie. La scurt timp după aceea, are loc o tragedie, fiul lui Whitney cade pe fereastra dormitorului și intră în comă. Ce s-a întâmplat cu adevărat în acea noapte tragică? A fost doar un accident? Sau poate o tentativă de sinucidere?

Atmosfera de incertitudine și neîncredere se răspândește ca întunericul printre locuitorii cartierului. Circumstanțele neclare ale accidentului ridică întrebarea dacă ar trebui să le fie milă de mamă sau dacă ar trebui să fie suspectată de ce e mai rău. Acum oamenii care locuiesc pe această stradă liniștită sunt măcinați de neliniște.

Există o femeie care înșeală și o femeie care își suspectează soțul că înșeală și un soț care înșeală. Există o femeie care își dorește cu adevărat un copil și o alta care, în ciuda trecerii timpului, încă deplânge moartea fiului ei.

Destinele acestor oameni se împletesc nu doar pentru că sunt vecini, ci și prin fire de dependență reciprocă, dorințe și secrete. Secrete ascunse între patru pereți, tragedii umane și măști purtate în fiecare zi de locuitorii din Harlow Street.

Cu fiecare capitol, autoarea face să apară crăpături în imaginile atent cultivate ale celor din cartier, până când în cele din urmă se dezvăluie o imagine adevărată, constând din secrete, durere, vise neîmplinite, singurătate, trădare și indiferență.

Deși povestea s-ar putea să nu-mi rămână mult timp în memorie, recunosc că mi-a plăcut și ultimele paragrafe sunt uluitoare.

Aspecte pozitive:

  • Whitney, Blair, Rebecca, Mara formează împreună un puzzle care ar putea reprezenta, într-un mod metaforic, o femeie în întregime (complexă). În viața noastră, avem dreptul să fim când una, când cealalaltă sau să luăm câte puțin din fiecare când este necesar.
  • Subiectele abordate sunt foarte importante: maternitatea, educația, autismul, adulterul.
  •  Finalul neașteptat.

Aspecte negative:

  • Descrierea cărții anunța un thriller psihologic, dar cred că este mai degrabă un portret psihologic al femeilor care apar în acest roman.
  • Când vine vorba de thrillere, sunt obișnuită cu acțiunea, tensiunea, niște răsturnări de situație... nu avem așa ceva aici…
  • Personajele, locația și intriga mi-au amintit puțin de serialul ”Neveste disperate”.
  • Fiecare dintre cele patru  protagoniste este diferită, nu mi-a plăcut niciuna, dar niciuna nu este infantilă sau naivă, de fapt, aș spune că sunt... viclene, calculate și dau impresia că fiecare dintre ele poate  fi crudă.
  • Ideea poveștii este bună, dar a lipsit ceva.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu