joi, 6 iulie 2023

Iarna vrăjitoarei - Katherine ArdenCategoria: Carti pentru adolescenti, Young Adult, Literatura Universala

Autor: Katherine Arden

Serie: Ursul si privighetoarea

Editura: GRUPUL EDITORIAL ART

An aparitie: 2023

Nr. pagini: 512

 

 

”Iarna vrăjitoarei” este ultima carte din trilogia de basm a  Katherinei Arden.  După finalul emoționant al părții anterioare, așteptam cu nerăbdare continuarea. Eram curioasă de soarta finală a Vasilisei Petrovna și a rudelor ei și mai ales eram curioasă cum va evolua povestea dintre Vasea și Morozka.

La sfârșitul celei de-a doua cărți, o vedem pe fată dând foc Moscovei, (deși fără să vrea și chiar cu cele mai bune intenții) și ultima carte din serie reia exact de unde a rămas ”Fata din turn”. Protagonista noastră, încă rănită din aventura anterioară, trebuie să facă față acum, consecințelor acțiunilor ei.

Părintele Konstanty (ți-l amintești?) este și mai confuz, și mai furios pe Vasea și și mai dornic să o facă să plătească. Pentru ce? În cazul în care nu îți amintești,  Konstanty se teme și-o dorește pe Vasea și tot ceea ce reprezintă ea.

Și în această Rusie nou creștinizată, este foarte ușor să insufli frică oamenilor și să-i faci să creadă că Vasea este o vrăjitoare. În principal pentru că are anumite puteri „magice”, și o inteligență mult peste medie și un comportament foarte diferit de cel așteptat pentru o fată ca ea

 Rusia devine treptat creștină și credințele antice se estompează sau sunt zdrobite. Oamenii sunt acum făcuți să creadă că chyerti nu există sau că sunt demoni care au ca scop îndepărtarea oamenilor de „calea luminii”.

Dar există întotdeauna și o altă amenințare „mai tangibilă” care pune în pericol viața Vasilisei Petrovna și a oamenilor pe care îi iubește. Și această carte nu este diferită.  Konstanty este încă o amenințare, dispariția chyertilor este în continuare o problemă, dar dincolo de asta, există o amenințare și mai terifiantă: războiul.

Vasea va trebui din nou să lupte pentru propria viață, pentru supraviețuirea ființelor supranaturale și acum, pentru viața și libertatea poporului său. Și pentru asta va conta pe ajutorul vechilor prieteni și al noilor aliați.

 Vasea se maturizează emoțional, învață din greșelile ei, nu face de două ori aceeași greșeală. De asemenea, află adevărul despre originile sale.

 Ca fan al lui Morozko, trebuie să recunosc că geamănul său, Ursul, s-a dovedit a fi mult mai interesant. Mi-a plăcut în această a treia parte, când am ajuns în sfârșit să-l cunosc mai bine și să-i înțeleg motivația.

Tema mea preferată din toată trilogia a fost conflictul dintre diavol și Dumnezeu, sau dintre păgânism și ortodoxie. Mi-au plăcut foarte mult fragmentele în care autorea a arătat puterea credinței și modul în care zeii dispar atunci când oamenii încetează să creadă în ei.

 Per total, mi-a plăcut foarte mult povestea. Atmosfera întregii serii este grozavă, ceea ce face această trilogie atât de minunată și atemporală. Aceasta nu este o poveste, ci o călătorie în care Arden își duce cititorii într-o lume de basm plină de șoapte liniștite și brize răcoroase, plină de creaturi de poveste, demoni ai  gerului, păsări de foc și natură sălbatică. Genul de natură în care se întâmplă lucruri misterioase, magice la care vrei să fii martor și nu trebuie să fii rus pentru a simți asta. Trebuie doar să ții ochii deschiși.   

Aspecte pozitive:

  • autorul ilustrează consecvent lupta contrariilor din primul volum. Aici avem un conflict între bine și rău, avem lumea vizibilă și invizibilă, credința și magia, Dumnezeu și diavolul, vara și iarna.

Aspecte negative:

  • -firele socio-politice au prevalat asupra elementelor de basm și mistic.
  • -La final, Morozko pare să-și fi pierdut autoritatea, puterea și misterul. A devenit brusc ciudat de docil. În plus, Vasea, atât de plăcută de mine în primul volum și parțial în al doilea, și-a pierdut farmecul.
  • -personajul Baba  Yaga și iubitul ei (soțul?) au fost introduși inutil în sensul că aveau un oarecare potențial și totuși acesta a fost tratat cu neglijență. 

Un comentariu: