marți, 17 ianuarie 2023

Străinul - Harlan CobenCategoria: Carti thriller

Autor: Harlan Coben

Editura: PALADIN

Nr. pagini: 360

An aparitie: 2022

 

Toți avem propriile noastre secrete. Nu vom cunoaște niciodată cu adevărat cealaltă persoană. Aceste lucruri par evidente, dar se fac simțite mai ales în situații limită, când încrederea în celălalt este subminată. Viețile noastre sunt sfâșiate de emoții și ele decid în mare măsură dacă secretul va arunca o umbră asupra relației cu cealaltă persoană. Despre secrete, înțelegerea persoanei de lângă noi și încercarea de a ne salva viața așa cum era înainte ca secretul să fie cunoscut, povestește romanul lui Harlan Coben „Străinul”.

 Crima nu este forța motrică a romanului. Se poate spune că această carte are mai mult elemente morale decât criminale. „Străinul” se bazează pe obișnuit, adică pe viața de zi cu zi a personajelor, în care îndoielile s-au strecurat după ce secretele au fost dezvăluite.

Până acum, Adam Price nu a avut niciun motiv să se plângă. O slujbă bună ca avocat, o soție frumoasă, doi fii, o casă bună și o companie bună - ce și-ar putea dori mai mult? Dar într-o zi, un Străin, se apropie de el și îi dezvăluie calm cel mai mare secret al soției sale, în care Adam avuse implicit încredere. Potrivit acestuia, Corinne a simulat o sarcină și un avort spontan. Străinul dispare, iar Adam rămâne cu îndoieli, pe care le risipește rapid în dezavantajul soției sale. Dorința de a cunoaște întregul adevăr provoacă o avalanșă de evenimente.

Începutul romanului este cu adevărat intrigant. Personajul Străinului stârnește curiozitatea cititorului și dorința de a-i cunoaște motivația și adevărata identitate. Cu toate acestea, după o introducere intrigantă, Coben intră pe tărâmul moralității, concentrându-se asupra impactului distructiv al secretului asupra vieții de familie a personajului principal. Deși trebuie să recunosc că o face cu meticulozitate, arătând cât de mult este capabilă să îndure o persoană pentru a-și recâștiga viața anterioară, pașnică. Uneori comportamentul personajului principal pare prea pasiv, mai ales după dispariția soției sale, iar unele situații dau impresia că urmărește același lucru iar și iar.

„Străinul” se bazează în mare măsură pe moralitate. Autorul ne atrage atenția asupra importanței pe care o are încrederea în viața noastră, cât de dezastruoase pot fi consecințele fraudei. De asemenea, subliniază că în zilele noastre nimeni nu este complet anonim pe web și cât de ușor este să găsești orice informație despre alte persoane. Și din nou, subiectul este foarte actual, dar descris destul de banal și fără a intra în detalii. Mi s-a părut că știu la ce va duce finalul acestei povești, dar firele ulterioare care au apărut în roman au dus la un final surprinzător. Din păcate, în opinia mea, este destul de exagerat și nerealist. Romanul se citește ușor, este plăcut, dar cu siguranță îi lipsește fiorul anxietății și al tensiunii.

Aspecte negative:

  •     un pic prea multe personaje în opinia mea (de exemplu, un grup de șantajiști, 2-3 persoane ar fi suficiente)
  •     personajul principal este extrem de plictisitor (chiar și pentru un avocat),  nu foarte bine dezvoltat din punct de vedere psihologic.
  •     antagonistul principal - personajul din titlu,  a fost mai mult  o umbră. Motivațiile  faptelor sale nu mi s-au părut credibile.
  •     prima scenă a morții este  subdezvoltată, nu a surprins sau impresionat deloc și ar trebui, având în vedere consecințele pe care le-a avut.
  •    subplotul exproprierii a fost cam ciudat.
  •     rolul subdezvoltat al lui Kuntz... de ce face ceea ce face a fost explicat în doar câteva propoziții;
  •  unele situații sunt pur și simplu ridicole, precum presupusa aventură a lui Adam cu fosta sa colegă. Ca să aflăm că nici măcar nu s-au sărutat.
  •   prea puțin suspans pentru un thriller, soluția mi s-a părut exagerată.
  •   timp de aproape 100 de pagini autorul vorbește despre un sport american care nu are importanță pentru acțiunea ulterioară.

Un comentariu: