duminică, 2 octombrie 2022

Noaptea în care a dispărut - Lisa Jewell


Categoria: Carti thriller

Autor: Lisa Jewell

Editura: LITERA

Colectie: Buzz Books

Nr. pagini: 464

An aparitie: 2022

 

Cum este posibil ca doi oameni să dispară brusc și nimeni să nu știe ce s-a întâmplat cu ei? Totul este posibil în romanul”Noaptea în care a dispărut”, iar misterul acestei dispariții ne absoarbe complet încă de la primele pagini ale cărții. Secrete ascunse și drame de familie ne șoptesc dintr-o pădure misterioasă, colțuri întunecoase și coridoare de școală. Există, totuși, un loc în care acea șoaptă răsună ca un țipăt - Casa Întunecată (Dark Place), ascunsă în spatele unei porți din fier forjat, în vârful unui deal printre copaci. „E magică, e genul de casă despre care ai vise foarte intense și apoi te trezești în dimineața următoare, trist că nu e adevărată.” Totuși, dramele pe care le poate ascunde această casă sunt adevărate.

Lumea Lisei Jewell este întunecată, misterioasă, oarecum magică. Elementele de groază sunt aici ca niște lovituri subtile ale unui pianist, care sună într-o tonalitate minoră. Încet, neobservați, suntem atrași într-un complot care poate fi fără grabă, dar care ne ține captivi în strânsoarea secretelor sale și ne oferă o gamă largă de emoții. Lisa Jewell a portretizat personajele, înfățișându-le perfect imperfecțiunea, marcându-le astfel cu autenticitate evidențiată de vibrații pline de incertitudine, traume și pasiuni nebunești, care își lasă în mod deliberat amprenta în dansul involuntar și dezlănțuit al gândurilor care se lovesc unele de altele. Intriga, stabilită pe trei planuri temporale, potrivește piesele puzzle-ului împreună, care, aranjate de pană complicată a autoarei, alcătuiesc o imagine care strălucește delicat în imaginația noastră.

”Noaptea în care a dispărut” este un thriller bun care m-a atras din ce în ce mai mult cu fiecare pagină nouă. Capitolele scurte fac lectura mai rapidă. Am fost curioasă până la sfârșit ce s-a întâmplat cu adevărat cu Tallulah și de ce a dispărut în urmă cu doi ani. Autoarea arată și problemele cu care se confruntă tinerii părinți (aici adolescenți). Cum să crești singur un copil când încă ești copil? Este o poveste despre pasiunea adolescenților, căutarea propriei identități și consecințele alegerilor pe care le facem. De asemenea, vorbește despre impactul pe care părinții îl au asupra vieții copiilor lor.

Aspecte negative:

 • -au fost și fragmente teribil de plictisitoare, inutile și care doar târau toată acțiunea.
 • - autoarea decide brusc să complice intriga cu un complot lateral care este complet inutil. Fără a vă dezvălui ceva, aș dori să subliniez că uneori mai puțin înseamnă mai bine și un cadavru este mai terifiant decât două cadavre - mai ales că al doilea bărbat, ucis în circumstanțe similare și nedepistat de oamenii legii, mi se pară ca este o batjocură la adresa poliției locale și inteligenței cititorului.

3 comentarii:

 1. Deci, pe bune, tu știi câtă lume îmi recomanda Lisa Jewell? :)))) Și-acum o văd la tine!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Apare o noua carte scrisa de Lisa, in octombrie. Personal îti recomand Secrete din trecut.Este cartea autoarei, care mi-a placut cel mai mult.

   Ștergere